Dijital demans: Teknolojik kolaylık hafızayı ele geçirdi

- Güncelleme:
Dijital demans: Teknolojik kolaylık hafızayı ele geçirdi
Türkiye Cumartesi Haberleri

Hatırlamamız gereken her şeyi dijital cihazlara kaydetmek, beyni tembelleştiriyor. Elektronik cihazların genç yaşta aşırı kullanımı gençlerde sosyal izolasyon, hareket eksikliği, öfke ve kısa süreli hafıza kayıplarına sebep oluyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - Hepimiz şu cümleyi mutlaka kurmuşuzdur: Eskiden telefon rehberi gibiydim. Bir sürü numarayı ezbere biliyordum. Şimdi annemin babamın telefon numarasını bile bilmiyorum… Merak etmeyin yalnız değilsiniz. Çağımızın görmezden gelinen en önemli problemlerinden birinin “dijital demans” olduğunu söyleyen uzmanlar, bunun bir salgın gibi neredeyse toplumun tamamını etkisi altına aldığını vurguluyor.

Dijital demansın kişilerin hayatlarına ilişkin her şeyi elektronik cihazlara emanet etmeleri yüzünden artış gösterdiğini söyleyen Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Celal Şalçini “İnsanlar teknolojik cihazlar sayesinde, telefon numaraları, şifreler ve diğer bilgileri cihazlara depolayarak zihinsel aktivitelerini makinelerin yapmasına izin verir hâle geldiler. Bunun sonucunda gençler ve özellikle ergenlerin bilişsel yeteneklerinde bir düşüş ortaya çıkıyor. Dijital çağda büyüyen çocukların bilişsel problemler ve dikkat problemleri geliştirdiğini, ayrıca hafıza, organizasyon, muhakeme, problem çözme ve yüz yüze sosyal iletişimde problem yaşadıklarını görüyoruz” dedi.

COVID-19 TETİKLEDİ

Özellikle Covid-19 salgınının bizi eve hapsederek teknolojiye yönelik bağımızın artmasına sebep olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Şalçini “Değişen dünyada uzaktan eğitim ve online iş imkânları arttı. Ayrıca son zamanlarda yapay zekânın baş döndürücü hızla artması teknolojiye bağımlılığımızı artırmakta ve dijital demans salgınının etkilerini hızlandırmaktadır. Dijital demans, bu yüzyılın görmezden gelinen bir salgınıdır ve bu da gelecek nesillerimizi etkilemektedir” diye konuştu.

OKUMAK İÇİN BASILI MEDYA TEŞVİK EDİLMELİ

Günümüzde okullarda bile kaçınılmaz olarak teknoloji kullanımının giderek arttığını kaydeden nöroloji uzmanı Dr. Celal Şalçini “Gelecek nesillere teknolojiyi akıllıca kullanmayı öğretmek gerekiyor. Çalışmalar basılı materyalleri okumanın, okuduğunu anlamayı artırdığını gösteriyor. Bu sebeple okumak için tablet ve akıllı telefon yerine dergi, çizgi roman, gazete gibi basılı medyanın daha fazla kullanılması teşvik edilmeli” önerisinde bulundu.

PROBLEM ÇÖZMEYE İZİN VEREN OYUNLARI TERCİH EDİN

Beyni aktif ve sağlıklı tutmak için oyun oynama ve egzersiz yapmanın son derece önemli olduğunun bilindiğine dikkat çeken Şalçini sözlerini şöyle tamamladı:

Açık hava sporları oynamak gerçek zamanlı problem çözmeyi teşvik eder. Çocukların teknolojik cihazlarda sadece dikkat artırıcı ve reaksiyon zamanı temelli oyunlar yerine en azından düşünmeye ve problem çözmeye izin veren scrabble, yapboz gibi oyunları oynamaları teşvik edilmeli. Ayrıca çocuklar ebeveynlerinin aynasıdır, gördüğünü uygular, duyduğunu değil. Değişim bizimle başlar. Siz de bunları yaparak çocuklarınıza örnek olun hem de kendi hafızanızı geliştirin.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...