Sürgün hayatlar

- Güncelleme:
Sürgün hayatlar

Türkiye Cumartesi Haberleri

12 Eylül askerî darbesi memleketin üstünden silindir gibi geçince bazı sanat adamlarının, bazı  entelektüellerin nefes alacak hâli kalmadı. Onlar da kendi kendilerini sürgüne gönderdi.

OZAN ARİF

Ülkücü şair, öğretmen, besteci, şair Arif Şirin, 12 Eylül 1980 darbesinden 12 gün sonra Almanya’ya gitti. Karısını, çocuğunu, ülkesini bırakarak... 11 yıl süren bu ayrılığın ardından 5 Kasım 1991’de vatanına döndü. 13 Şubat 2019’da gırtlak kanseri tedavisi gördüğü Samsun’daki hastanede 69 yaşında vefat etti. 

KADİR MISIROĞLU

1964’te Sebil yayınevini kuran Kadir Mısıroğlu,  Sebil dergisini çıkardı, 60’tan fazla kitap bastı. Yayınları sebebiyle hakkında pek çok dava açıldı. Laikliğe aykırı propaganda yapmak “suçundan” mahkum oldu. 12 Eylül’den sonra Batı Almanya’ya gitti. Türk vatandaşlığından  çıkarıldı. Bir süre İngiltere’de kaldı, sonra yine Almanya’ya geçti. 1991’de Türkiye’ye döndü. 5 Mayıs 2019’da vefat etti. 

Sürgün hayatlar

M. ŞEVKET EYGİ

1966’da Bugün gazetesini çıkarıyordu. Muhafazakâr çizgideki gazetesinin manşetleri gündem oluyordu. 1969’da hacca gitti. Hakkındaki davalar sebebiyle 6 sene boyunca Suudi Arabistan, Ürdün, Lübnan ve Almanya’da yaşadı. 1974’te yurda döndü, 12 Temmuz 2019 tarihinde İstanbul’da kalp rahatsızlığı sebebiyle vefat etti.

Sürgün hayatlar

CEM KARACA

Almanya’ya gitti. 6 Ocak 1983’te Türk vatandaşlığından çıkarıldı. Türkiye’ye döndükten sonra verdiği son röportajında şöyle demişti: Dünyada sevilecek bir şey varsa… Bu ne paradır, ne bir hatun ne şöhrettir. Gerçek anlamda sevilmesi gereken, ‘Yâr!’ diye anılması gereken bir tek varlık biliyorum, o da yüce Allah’tır.

Sürgün hayatlar

AHMET KAYA

6 Haziran 1999’da Türkiye’den ayrıldı. Gıyabında toplam 3 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı. 16 Kasım 2000’de “Hoşça kalın” isimli albümünün kayıtlarını yaparken, Paris’teki evinde kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. “Ölürsem, istediğim tek bir şey var; asla ‘Bu ülkeyi sevmiyordu’ demesinler, asla! Ben Edirne’den Ardahan’a kadar bu ülkeyi çok sevdim” demişti.

Sürgün hayatlar

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...