Savaşçı bebeklerin anneleri: Her 100 bebekten 12'si erken doğuyor

- Güncelleme:
Savaşçı bebeklerin anneleri: Her 100 bebekten 12'si erken doğuyor

Türkiye Cumartesi Haberleri

Türkiye’de dünyaya gelen her 100 bebekten 12’si zamanından önce doğuyor. Prematüre bebek sahibi olan anneler, ‘erkenci bebeklerine’ ithafen Anneler Günü’nü de erken kutluyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - Dünya genelinde yılda 15 milyon prematüre bebek dünyaya geliyor. Vera da onlardan biri. İletişimci Gülnur Şentürk’ün ikinci bebeği. 31. haftada 1 kilo 100 gram olarak dünyaya geldi. Erken doğumun “Benim başıma gelmez” dediği anda nasıl gerçekleştiğini Gülnur Şentürk şöyle anlatıyor: İlk kızımı 30 yaşında normal doğumla 40. haftada dünyaya getirdim. 34 yaşında ikinci kızıma hamile kaldım. İletişim sektöründe olduğum için bir bebek markasıyla çalışırken prematüre bebekler için bir proje yapmıştık, olaya o kadar hâkim olduğum hâlde bunu yaşayabileceğimi aklımdan bile geçirmedim. 31. haftaya kadar her şey yolunda gitti. 26 Eylül 2019’da bebek bezi markam için prematüre sunumu hazırladım, kendimin o gece prematüre doğum yapacağından habersiz olarak. Aniden kanamam başladı. Hastaneye gittik. Bebeğin kalp atışları yavaşlamıştı. Doktorumun ‘Hemen doğuma girmeliyiz yoksa anneyi ve bebeği kaybedeceğim’ dediğini duyuyordum.  Bebeğimle birlikte o doğumhaneden sağ çıkamayacağımızı düşünürken bayıldım. 

Bu şekilde bir prematüre annesi olduğunu anlatan Şentürk, bebeğini gördüğü ilk andaki duygularını şöyle anlatıyor: Onu ilk defa kuvözde gördüm. Minicik bir şey, cam bir kutunun içerisinde yatıyordu. Sadece 1.100 gramdı. Bilekleri, bacakları siyaha yakın bir morluktaydı, kanamadan dolayı yeterli oksijen alamadığı için olmuş. Onu o hâlde görünce sarsılarak ağlamaya başladım. İlk olarak 18 günlükken kucağıma aldım. İkinci defa anne oluyordum ama minicik bir beden vardı ellerimde, her tarafında kablolar, damar yolları olan…

Zorluklarla geçen 28 günden sonra evlerine taburcu edildiklerini anlatan Şentürk  “O 28 gün ömrümden ömür götürdü ama umutluydum. Sağlıkla evine kavuşan birçok bebeğe şahit olmuştum.  Bilmek ile yaşamak arasındaki o derin farkı şimdi çok iyi anlayabiliyordum. Onlar gerçekten minik kahramanlardı, biz de o kahramanların savaşcı anneleri... Kızım Vera, neredeyse altı ay boyunca uyudu. Prematüre bebekler anne karnında gelişimlerini tamamlayamadıkları için bu gelişimi uyuyarak tamamlıyorlarmış. Bütün prematüre annelerine umut olmak isterim, çünkü onların sadece umuda ihtiyaçları var” diyor.

PREMATÜRE ANNELERİ KENDİNİ SUÇLUYOR

El Bebek Gül Bebek Derneği Başkanı İlknur Okay “Dernek olarak 500 anne ile gerçekleştirdiğimiz araştırma sonuçlarına göre; prematüre annelerinin yüzde 80’i, erken doğum sebebiyle kendini suçlu hissediyor. Depresyon ve anksiyete de zamanında doğum yapan annelere göre 2,5 kat daha fazla görülüyor. Doğumun bir kavuşma anı olması gerekiyor. Oysa erken doğumda, bebeğin alınıp yoğun bakıma götürülmesi anneyi travmatize ediyor. Annenin bebeğini kucağına alamaması, emzirememesi, ayrı olma süreci, endişe ve belirsiz süreçler prematüre annelerinin psikolojilerini olumsuz yönde etkiliyor. Prematüre anneleri bu zorlu yolculuklarında her zaman derneğimize ulaşarak bilgi alabilirler” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...