Oyuncak gelişime göre seçilmeli

Editör:
- Güncelleme:
Oyuncak gelişime göre seçilmeli
Türkiye Cumartesi Haberleri

Aileler çoğu zaman sadece çocukları mutlu eden ve onları oyalayan oyuncakları tercih ederek, çocukların gelişimini zenginleştirebilecek oyuncakları göz ardı edebiliyor.

Oyuncak gelişime göre seçilmeli

Oyuncak seçiminde ailenin istek ve beğenisi yerine, çocukların yaş ve gelişim düzeyi dikkate alınmalıdır. Seçim yaparken oyuncaklar üzerindeki yaş etiketlerinden de faydalanılması mümkündür. Çocuğun seviyesinin çok üzerindeki bir oyuncağın çocukta yetersizlik, çok altındakinin ise bıkkınlık hissi uyandıracağı akıldan çıkarılmamalıdır.

1 yaşından küçük ve henüz yürüme yeteneğini kazanmamış olan küçük çocuklar, daha çok ses ve renklere karşı ilgili olduklarından yatağa asılabilecek renkli ve sesli objeler ilgilerini çekebilir. Kolayca uzanıp yakalanabilecek renkli halkalar, yere fırlatıldığında zıplayan nesneler ve yumuşak toplar, çocukların dokunma ve işitme duyularının gelişimi için çok önemlidir. Bu dönem çocukların hemen her şeyi ağzına götürdükleri bir dönem olduğu için kazalara karşı da çok dikkatli olunmalıdır. Oyuncakların temizliğine gösterilen özenin yanı sıra boyutlarına da dikkat edilmeli. Küçük oyuncaklar, tekerlekli arabalar ve düğmeli bebekler uygun bir seçim değildir.

1-2 yaşındaki çocuklar için bir bütünü parçalara ayırmak ve tekrar birleştirmek önem kazanmaya başladığından farklı boyutlardaki iç içe geçen ve inşa etmeye yönelik plastik legolar tercih edilebilir. Giderek artan yaşla birlikte kız çocuklar için bebekler, erkek çocuklar için de arabalar önem kazanır. Sembolik oyun olarak adlandırabileceğimiz oyunların da yavaş yavaş oynanmaya başlandığı bu dönemde çocuklar minyatür oyuncak setlerine çok ilgi duyar ve genellikle ebeveynlerini taklit ederek oynarlar. Ev eşyası, marangozluk, mutfak setleri, kova kürek takımları bu dönem en çok ilgi çeken oyuncaklardandır...

Oyuncak gelişime göre seçilmeli

İÇERİĞE DİKKAT!

3-6 yaş dönemi çocuklarda, artan el becerileriyle beraber oyun hamurları, kumla şekiller yapma, boya kalemleri önem kazanır. Bu yaşlarda çocuklar, televizyonda izlediği bir çizgi film karakterini, kendisine okunan romanlardaki kişileri, ailesindeki bireyleri taklit etmeye meyillidir. Bu sebeple çizgi film ve okunan kitaplar özenle seçilmelidir. Bir çocuk ne kadar farklı kaynaktan beslenirse, kişiliği de bir o kadar daha zenginleşmiş olur. Bu yaş grubu için keşfetmeye yönelik evcilik oyunları mutfak ve doktor muayene aletleri, sayı ve resim eşleştirme oyunları önem kazanır. Bunun dışında, üç tekerlekli bisikletle binme ve top oynama da bu dönemdeki çocukların ilgisini çeken aktivitelerdendir.

6-9 yaş grubu çocuklarda, artık bilişsel işlevlerin giderek gelişmesi ve karmaşıklaşmasıyla oyun dünyası da zenginleşir. Maketler, yap-bozlar, resim yoluyla kendini ifade etme, grup halinde oynanan oyunlar bu dönemde tercih edilmelidir. Bu dönem aynı zamanda çocukların bilgisayarlarla çok ilgilendikleri bir dönem olduğu için dikkatli olunmalı ve bilgisayarın kontrolü tamamen çocuğa bırakılmamalıdır.

9-12 yaşlarında olan çocuklar ise giderek oyuncaklardan uzaklaşarak daha karmaşık problem çözme yeteneklerine sahip olduklarından, karmaşık yap bozlar, üç boyutlu model uçaklar, ince el göz koordinasyonu gerektiren video oyunlarına, uzaktan kumandalı oyuncaklara ilgi duyar. İşin esası oyuncak seçiminden çok daha önemli olan onunla birlikte oyun oynamanız, çocuğunuzun her açıdan gelişimine büyük katkı sağlayacaktır.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...