Meyve ve sebzelerin her şeyinden yararlanabilirsiniz

- Güncelleme:
Meyve ve sebzelerin her şeyinden yararlanabilirsiniz

Türkiye Cumartesi Haberleri

Mutfakta çevreci ve tasarruflu bir döngü için bilinçli tüketici olmak şart. Evlerde en büyük yapılan hataların başında gıdaların kabuk, kök, sap ve çekirdeklerini birer çöp olarak görmek geliyor.

DUYGU YILMAZ'IN HABERİ - Evsel atık adı üstünde yuvalarımızda oluşan ve kullanım sonrası artık ihtiyaç duymayacağımız maddelerdir. Bu atıklar da kendi içlerinde organik, geri dönüştürülebilir ve tehlikeli olarak gruplara ayrılır. Mesela ilaç ve saç boyası atıkları tehlikelidir ve çöpe atmak yerine belediyelerin atık getirme merkezlerine götürmek daha uygundur.

Araştırmalar ülkemizde yıllık yaklaşık olarak 30 milyon ton evsel atığın ortaya çıktığını gösteriyor. Bunların %55’ini organik atık, %18’ini plastik atık, %14’ünü kâğıt atık, %7’sini cam atık ve %4’ünü ise tekstil atığı oluşturuyor. Evlerimizden çıkan çöpün en önemli kaynağı ise şüphesiz mutfaklarımız...

Hemen herkesin mutfağında israfı azaltmak için alacağı küçük de olsa tedbirler illaki vardır. Ekonomiyi ve çevreyi koruyacak bir mutfak için ilk adım bilinçli bir alışveriş. Böylece mutfakta çevreci ve tasarruflu bir döngü mümkün hâle gelebilir. Birçoğumuzun mutfakta yaptığı en büyük yanlış kabuk, kök, sap ve çekirdekleri birer çöp olarak görmek. Her birini farklı çeşitlerde değerlendirerek atık olmaktan kurtarmamız mümkün. En basiti kabukları doğal gübre hâline dönüştürerek mutfaktan çıkan atıkların yüzde 52’sini değerlendirmiş oluruz. Bu sayede bitkilerin de verimleri artacaktır.

Diğer öneriler ise şöyle;

> Karpuz kabuğu turşuya dönüştürülebilir.

> Patlıcanın kabuğu kızgın yağda kızartılarak dip sos eşliğinde lezzetli bir cips olabilir.

> Aynı şekilde temizlenen patates kabuğu da fırınlanarak cips gibi tüketilebilir.

> Her yeri yüksek antioksidan içeren narın kabuğu kurutulup öğütülerek salatalarınıza baharat olabilir.

> Ispanak kökleri mercimek çorbanızın vitamin değerini yükseltebilir.

> Maydanoz sapları soğuk yoğurt çorbanızı lezzetlendirebilir.

> Kurutulmuş elma kabukları, bir çubuk tarçın eşliğinde çay keyfi sunabilir.

> Yüksek kalsiyum içeren yumurta kabukları saksınızdaki toprağı zenginleştirebilir.

***

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

> Normalde dakikada 20 defa gözlerinizi kırparken, bilgisayar başında ortalama 7 defa kırparsınız. Bu yüzden gözleriniz daha çok yorulur ve kanlanır.

> Sabah uyandığınızda aç karnına içeceğiniz bir bardak su, vücudun toksinlerden arınmasına ve ihtiyaç duyulmayan maddelerin vücuttan kolayca atılmasına yardımcı olur. Ayrıca metabolizmanızı hızlandırır ve vücut direncinizin artmasını sağlar.

> Şeker bağımlılığınızı bırakmak için yapmanız gerekenler; dengeli beslenmek, besleyici kahvaltı yapmak, rafine şekeri bırakmak, uykunuzu almak ve glisemik endeksi düşük gıdalar tüketmek.

> Dışarıda ayran-ceviz, süt-muz, çay-hurma, yoğurt-badem, ayran-wasa, kahve ve yulaf bar tercih ederseniz sağlıklı ara öğünler yemiş olursunuz.

> Limonlu suyu uyanınca, bitki çayını kahvaltıdan sonra, maden suyunu öğle yemeğinde, kahveyi öğleden sonra, ayranı ise akşam yemeğinde tüketmeniz daha uygun olacaktır.

> Eğer düzensiz uyuyor ve stresliyseniz alnınızda sivilce çıkması kaçınılmaz. Yanaklarınızdaki sivilcelerin kaynağı ise fazla şeker tüketiminin yanında kirle temastır.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...