Tatil zehir olmasın! Kulakta yaz risklerine dikkat

- Güncelleme:
Tatil zehir olmasın! Kulakta yaz risklerine dikkat

Türkiye Cumartesi Haberleri

Yaz geldiğinde dış kulak enfeksiyonları artıyor! Dikkat edilmediği takdirde hijyen problemleri, sudan çıktıktan sonra kulağın nemli bırakılması, yanlış kulak çubuğu kullanımı yüzünden oluşan problemler tatili zehrediyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - Yaz aylarında dış kulak enfeksiyonları sebebiyle hastaneye başvuran kişilerin sayısında artış yaşandığını belirten Acıbadem Taksim Hastanesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Arif Ulubil  “Yüzülen havuz veya denizin temiz olmaması çoğunlukla kulakta enfeksiyona yol açabiliyor. Ayrıca havuzdaki klor dış kulak yolunun dış etkenlere karşı direncini düşürüyor. Su teması sonrası kulakların nemli bırakılması ise özellikle mantar enfeksiyonlarının gelişimine sebep oluyor” dedi.

YÜZÜCÜ KULAĞI SENDROMU

Temizlik kurallarına uyulmayan tesislerde ya da suya kanalizasyonun karıştığı plajlarda havuza denize girilmesi sonucunda dış kulak yolunun buralardaki mikroorganizmalardan rahatça enfekte olabildiğini vurgulayan Prof. Dr. Arif Ulubil, bu enfeksiyonların tedavi edilmediği takdirde kalıcı olabileceğini söylüyor. Yüzücülerde çok görüldüğü için “yüzücü kulağı” olarak da adlandırılan rahatsızlığın en yaygın sebebinin kulak kanalını istila eden bakteriler olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ulubil  “Havuz suyu mikrop açısından temiz olsa dahi yüksek pH değerine sahip olduğundan dış kulak kanalındaki düşük pH oranını bozup mikropların bu bölgede yerleşip üremesine zemin hazırlayabilir. Bunun yanı sıra kulak kanalında sıkışan ve doğru temizlenemeyen kulak kirinin suyla teması sonucu geçmeyen kulak tıkanıklıkları oluşabilir.

SAĞLIKLI BİR TATİL İÇİN 7 ÖNEMLİ TEDBİR

Kulağın aynı zamanda bir denge mekanizması olduğunu söyleyen KBB Uzmanı Prof. Dr. Arif Ulubil, yazın kulak sağlığı için dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıralıyor;

>Havuzun ve denizin temiz olmasına dikkat edin.

>Duş veya yüzme sonrası kulaklarınızı mutlaka kurutmaya çalışın. Çünkü kurutulmadığı takdirde kanaldaki nem enfeksiyona zemin hazırlayabiliyor.

> Kulaklarınızı deniz veya havuzdan sonra bir havlu veya saç kurutma makinesi ile kurutun.  

> Mevcut bir kulak zarı probleminiz yoksa kulak tıkacı kullanmayın. Aksi taktirde kulak tıkacı hem kulağın havalanmasını bozabilir hem de sert tıkaçlar dış kulak yolu cildine zarar vererek enfeksiyon riskini artırabilir. 

> Bonenizin çok sıkı olmamasına dikkat edin.  

> Kulağınızda tıkanıklık veya basınç hissettiğinizde rahatlamak için kesinlikle kulak çubuğu kullanmayın.

> Herhangi bir sorunda gelişigüzel uygulamalardan kaçınıp mutlaka hekime başvurun.

KULAK ÇUBUĞUYLA GELEN TEHLİKE!

Kulak kirini temizlemek ya da kulak tıkanıklığını açmak amacıyla kulak çubuğu da çok yaygın kullanılıyor ancak dikkat! Normal şartlar altında kulak kirinin kendiliğinden dışarı atıldığını, kulak temizliği için kulak pamuğu kullanıp fazla derine sokulduğunda ise kirin iyice zara doğru itilerek tıkanıklığın arttığını belirten Prof. Dr. Arif Ulubil “Bu da enfeksiyona zemin hazırlar. Bu nedenle kulak çubuğu ya da gelişigüzel damla kullanmak yerine mutlaka doktora başvurmak gerekir” diyor.  Prof. Dr. Ulubil bakteri kaynaklı dış kulak yolu enfeksiyonunun şiddetli kulak ağrısına yol açtığını, kulak mantarı durumunda ise inatçı kulak kaşıntılarının oluştuğunu belirterek bu sorunların yazın yaygın görüldüğünü söylüyor. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...