Kadınlar daha az kalp krizi geçiriyor! İşte kadın ve erkek kalbi arasındaki 10 fark

Prof. Dr. Meral Kayıkçıoğlu kadınların erkeklere göre daha az kalp krizine yakalandığını ama kriz geçirdiğinde daha çok hayatını kaybettiğini söylüyor.
ZİYNETİ KOCABIYIK - Her sene nisan ayının ikinci haftası dünyadaki kalp hastalıklarına dikkat çekmek amacıyla Kalp Haftası olarak kutlanıyor. Olumsuz hayat şartlarına bağlı olarak kalp hastalıkları bütün dünyada büyük bir hızla yükseliyor. DSÖ verilerine göre her sene ortalama 18 milyon kişi kalp ve damar hastalıkları sebebiyle hayatını kaybediyor. Türkiye’de ise senede 150 bin kişi kalp krizi yüzünden ölüyor.
Ancak kadın ve erkek kalp hastalıkları arasında farklar var. Kadınların erkeklere göre daha az kalp krizi geçirdiğini ama kriz geçirdiğinde daha çok kadının hayatını kaybettiğini söyleyen Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji ABD Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meral Kayıkçıoğlu “Türk Kardiyoloji Derneği tarafından gerçekleştirilen Türk MI çalışması sonuçlarına göre Türkiye’de kadınların en çok korktuğu hastalık meme kanseri. Ancak buna rağmen kadınlar en çok kalpten ölüyor. Dünyada her altı kadından biri meme kanserinden, her iki kadından biri kalp krizinden ölüyor. Ancak kadınlar, bunun farkında değil” dedi.
ERKEK KALBİ KADINA GÖRE DAHA BÜYÜK
> Kalp ağırlığı, kiloya göre hesaplanır. Erkeklerde kalp, vücut ağırlığına göre yaklaşık 5,7 g/kg olurken kadınlarda sadece 4,8 g/kg’dir. Buna göre kadınların kalp ağırlığı ortalaması 200-280 gram iken, erkeklerde 250-390 gram arasında değişir.
> Bir kadının kalbi, oksijen ihtiyacını karşılayabilmek için erkek kalbinden daha hızlı çarpar. Kadın kalbi dakikada ortalama yaklaşık 70 kere atarken erkeklerde bu sayı 60’a düşer.
> Kalp hastalığı teşhisi alanların yüzde 57,8’i erkek ve yüzde 42,2’si kadındır. Ancak kalp hastalıkları kadınlarda daha şiddetli ilerler.
> Kadınların kalp hastalığından hayatını kaybetme oranı erkeklere göre yüzde 8 daha fazladır. Bunun en önemli sebebi ise birçok kadının riskin farkında olmaması ve kalp krizi belirtilerini doğru yorumlayamamasıdır.
> Diyabeti olan kadınların kalp hastalığından hayatını kaybetme riski, erkeklere oranla yüzde 50 daha fazladır.
KRİZ BELİRTİLERİ DAHA FARKLI
> Kadınlar damar hastalıklarına daha geç yakalanıyor. Teşhis koyulan hastalar arasında kadınlar, erkeklerden ortalama 10 yaş daha büyük oluyor. Bunun en önemli sebebinin kadınlarda bulunan östrojen hormonu olduğu belirtiliyor.
> Kadınların damar yapısı erkeklere oranla daha ince ve hassas olduğu için damarda biriken yağ parçaları bile büzüşmeye ve damarı tıkamaya sebep oluyor.
> Kalp krizi kadınlarda farklı belirti gösteriyor. Sol göğüs boşluğunda keskin ağrı ve şiddetli gerginlik gibi klasik belirtiler onlarda daha az görülüyor. Ancak nefes darlığı, kürek kemikleri arasında ve üst karın bölgesinde ağrı, bulantı ve kusma olasılığı daha yüksek. Bu sebeple kadınlar kalp krizi işaretlerini tam olarak tespit edemediğinde geç kalabiliyor.
> Sigara içen kadınlarda kalp krizi görülme oranı içmeyenlere göre 6 kat fazla. Erkeklerde ise bu fark 3 kat olarak gözlemleniyor. Sigara içen kadınlarda da ani kardiyak ölüm, içmeyenlere göre yüzde 9 daha fazla ortaya çıkıyor.
> Kadın erkek farkı 60 yaş üzerinde ortadan kalkıyor, kalp ve damar hastalıkları riski aynı oranlarda görülmeye başlar.
BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR