İnsülin direnci duygusal açlıkla karışıyor

Düzenleyen:
- Güncelleme:
İnsülin direnci duygusal açlıkla karışıyor

Türkiye Cumartesi Haberleri

Canımız sıkkınken, stres altındayken, depresif hissederken hatta bazen mutluyken kendimizi yemekle ödüllendiririz. Duygusal sebeplerle yaptığımız bu yeme davranışı bazen diyabetin ayak sesleri olan insülin direnci ile karışır.

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ

Yemek yemek sadece fiziken aç olduğumuzda yaptığımız bir davranış değil, aynı zamanda sosyal, kültürel, duygusal olaylardan etkilenen komplike bir davranıştır. Duygusal açlık yaşayan kişiler, fiziken aç olmadıkları hâlde bir duygu sonucunda yeme davranışı gösterir. Bu duygu bir arkadaşınızla tartışmanız, iş yerinizde yaşadığınız stres, sevgilinizden ayrılmanız, ailede yaşanan problemler gibi birçok şey olabilir. Duygusal açlık yaşayan kişinin genellikle karbonhidratlı yiyeceklere yöneldiğini söyleyen uzman diyetisyen Melike Çetintaş ,şekerli ve unlu gıdaların serotonin adı verilen mutluluk hormonunun salgılanmasını artırdığını belirterek önemli bir uyarı yaptı:

"Tabii ki bu mutluluk yemek bittikten sonra yerini pişmanlığa bırakarak aslında baştaki depresif veya üzüntülü hâlden daha üzgün bir hâle geçmemize sebep olur. Bununla birlikte toplumda çok sık görülen insülin direnci de duygusal açlıkla çok sık karıştırılan bir rahatsızlıktır. Çünkü insülin direnci olan kişiler de sürekli açlık, tatlı veya karbonhidrat krizleri, sinirlik, depresyon gibi şikâyetler görülür. Kilo almak yağ hücre sayısının artmasına yol açar ve yağ hücrelerinden hücre içerisine geçemeyen insülin kanda birikmeye başlar. Bunun sonucunda insülin direnci gelişir, insülin direnci geliştiği için de daha hızlı kilo almaya başlarız. Yani kilo almak insülin direncine, insülin direnci de kilo almaya sebep olur, kısır bir döngü oluşturur."

KAN TAHLİLİ YAPTIRIN

Sürekli acıkıyor ve yemek yemek istiyorsanız, bu durumu da duygusal açlık olarak nitelendiriyorsanız öncelikle gerçekten problem fizyolojik mi psikolojik mi emin olmalısınız. Açken vereceğiniz HOMA-IR testi ile insülin direnciniz olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Eğer HOMA-IR değeriniz normal aralıkta ise duygusal açlık yaşıyor olabilirsiniz.

İNDÜLİN DİRENCİ VARSA NE YAPILMALI?

İnsülin direncinde karbonhidratı diyetten çıkartmak sorunları ve tatlı krizlerini artırır. Bu yüzden günlük aldığınız enerjinin yüzde 50’sini karbonhidratlardan alın. Ancak basit şeker diyet adlandırdığımız pirinç, makarna, patates, meyve suları ve tatlılar yerine kompleks karbonhidratlar; esmer ekmek, kuru baklagilleri kullanılabilir. Glisemik indeks diyetleri uygulayın ve mutlaka ara öğün yapın. Üç saatten fazla aç kalmanız bir sonraki öğünde kan şekerinizin hızla yükselip düşmesine ve tekrar acıkmanıza sebep olacaktır. İnsülin direncinde en iyi ara öğün bir avuç içi meyve yiyip yanında mutlaka tarçınlı süt veya yoğurt tüketmektir.

DUYGUAL AÇLIK NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Uzman diyetisyen Melike Çetintaş “Duygusal açlığın çözümü, yeme davranışını başka bir davranışla yer değiştirmektir. Psikodiyette de kullandığımız bazı yöntemlerle bunu sağlayabiliriz. Bilinçaltınıza olumlu telkinler verin. Bilinçaltı; aslında biz farkında olmadan davranışlarımızı ve hayatımızı yönetiyor. Bilinçaltına verdiğimiz olumlu mesajlar zamanla işlenerek davranışlarımıza yansır. Yeme davranışını bu doğru mesajlarla değiştirebiliriz. Kendi kendinize gün içerisinde telkinler verebilirsiniz. Mesela ‘Sen bunu başarabilirsin’, ‘Bu yemeği yememeyi sağlayacak iradeye sahipsin’, ‘Şu anda aç değilsin’ gibi kendi motivasyonunuzu artıracak, öz güven aşılayacak telkinler oluşturabilirsiniz. Bu telkinleri günde iki üç kere tekrarlayıp zamanla bilinç üstüne çıkarmak suretiyle davranışlarınızda olumlu değişiklikler görebilirsiniz” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...