İnek sütü alerjisinde belirtileri takip edin | Türkiye Kliniği

- Güncelleme:
İnek sütü alerjisinde belirtileri takip edin | Türkiye Kliniği

Türkiye Cumartesi Haberleri

İnek sütü protein alerjisi, bebek ve küçük çocuklarda en sık görülen gıda alerjisidir.

İnek sütü alerjisinde belirtileri takip edin | Türkiye Kliniği

100 bebekten 2 ila 5’inde görülmekte ve genellikle 3 yaş altı bebekleri etkilemektedir. Bu durum bağışıklık sisteminin, inek sütünde bulunan bir veya daha fazla proteine aşırı tepki vermesiyle oluşur. Yalnızca anne sütü alan bebekler de inek sütü proteinlerine tepki gösterebilir; bunun sebebi inek sütü proteinlerinin anne sütü aracılığıyla bebeğe aktarılmasıdır. Böyle bir durumda, annenin diyetinden inek sütü proteini kaldırılarak, emzirmeye devam edilebilir. Halk arasında meşhur olan anne sütü alerjisi diye bir şey yoktur. 

ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ

Cilt, solunum yolları ve sindirim sistemi gibi birçok sistemi birden etkileyebilir. Alerji belirtileri arasında deri döküntüleri, egzama, hırıltılı solunum, burun tıkanıklığı, kusma, ishal, kabızlık, kilo alamama, kolik veya aşırı ağlama sayılabilir. Alerjik tepkiler birkaç dakika içerisinde çok hızlı ortaya çıkabileceği gibi geç de oluşabilir. Bazen ortaya çıkmaları için çok küçük bir miktar yeterli olduğu gibi bazen de büyük bir porsiyon tüketilmesi gerekebilir. Sağlıklı bebeklerin çoğunda normal şartlarda zaman zaman fazlaca ağlama, deri döküntüsü, ishal, kolik, hırıltılı solunum, kusma veya huzursuz uyku gibi durumlar olabilir. Alerjisi olan bebeklerde ise bu durumlar genellikle inek sütü alındığında oluşmaktadır. Bebeğin yukarıdaki belirtilerden herhangi biri sebebiyle sıkıntı çekmesi anne baba açısından da çok sıkıntılıdır. Bu yüzden belirtilerin inek sütüyle ilişkili olup olmadığının anlaşılması gerekir. Alerjinin belirtilerini bilerek problemden erken dönemde şüphe ederseniz hızla çözüm bulabilirsiniz.

Doktorunuzun alerji testleri isteyip istemeyeceğine karar vermesi için bebeğinizin gelişimi, beslenmesi, belirtileri, ailede alerji varlığı gibi pek çok bilgiye ihtiyaç olabilir. Deri testleri, kan testleri, eliminasyon ve yükleme testleri gibi birçok farklı yolla teşhise gitmeye çalışılabilir. Uygun alerji testleri ve değerlendirme sonucunda diyetten inek sütünün çıkarılmasıyla farklı sistemlere ait belirtiler hızla gerileme gösterecektir. Eğer bebeğiniz anne sütüyle besleniyorsa, anneye inek sütü proteini kısıtlaması yapılması yeterli olacaktır. Anne sütü yeterli değilse, o zaman inek sütü proteini ihtiva etmeyen özel diyet mamaları destek verilebilir. Bu arada annenin beslenmesi çok önemlidir ve mutlaka günde 1.000 mg kalsiyum desteği alması şarttır. Ek besinlere geçiş döneminde de inek sütü proteini içermeyen takviyelerle beslenme önerileri yapılmalıdır. 

NADİREN ÖMÜR BOYU SÜREBİLİR

Genel olarak bir yaş sonrası gerileme olur ve diyet zamanla açılmaya başlanır. Genellikle 1 ile 3 yaş arasında diyet sonlandırma süreci tamamlanır. Çok nadiren de olsa ömür boyunca süren alerji durumları da olabilir. Ek besinlere geçiş döneminde önce annenin fırınlanmış süt proteinli besinleri, sonra yoğurt gibi fermente besinleri tüketerek gözlem yapması gerekir. Bir problem yoksa aynı şekilde bebeklerde de önce fırınlanmış, ardından yoğurt ile deneme yapılmalıdır. 

Alerjinin nasıl olduğunun bilinmesine karşın, neden geliştiği henüz bilinmemektedir. Ailenizde alerji öyküsü varsa çocuğunuz da büyük ihtimalle alerjik bir durum geliştirecektir. Böyle bir durumda alerji gelişme riski açısından daha dikkatli takip ve gözlem yapmanız uygun olur.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...