Her biri orijinale benziyor! İnternetten gözlük alırken aldanmayın

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Her biri orijinale benziyor! İnternetten gözlük alırken aldanmayın

Türkiye Cumartesi Haberleri

İnternetten güneş gözlüğü ya da çerçeve satın almak daha cazip görünse de sahte ürünleri elemek epey zor. Hem yüzünüze hem de cebinize uygun tercih yaparken sağlığınızı da göz ardı etmemelisiniz.

DUYGU YILMAZ'IN HABERİ - Gözlük kullanımı hayatımızın vazgeçilmez unsurlarından… Ancak optik ya da güneş gözlüğü satın alırken göz sağlığı, yüz tipine ve 2023 modasına uygunluğu ile fiyatı önemli etkenlerden. Ucuzdan pahalıya çok fazla çeşit olması sebebiyle insanlar daha çok internet alışverişine yönelse de bu durum olumsuzlukları da beraberinde getiriyor. Hem sağlık hem de trendlerle ilgili merak edilenleri optisyen Fahrettin Keleş’e sorduk.

>> Gözlük seçerken nelere dikkat etmek gerekir?

Optik ve güneş gözlük seçmeden önce kişinin mutlaka belli aralıklarda göz muayenesi olması gerekiyor. Daha sonra göz rahatsızlığına, hassasiyetine ve kullanım alanlarına göre seçim yapmak en doğrusu olacaktır. Yüz, burun ve kulak yapısı gözlük seçiminde etkili önemli faktörlerden. Çünkü hem görsellik hem de yüzünüzün anatomik yapısı ile göz sağlığınızın zarar görmemesi açısından büyük önem taşıyor. Gözlük seçerken mutlaka bir hekime daha sonra da bir optisyene danışılmalı.

>> Hangi yüz tipine hangi modeller tercih edilmelidir?

Eğer yüz şekli yumuşak hatlara sahipse oval gözlük modelleri tercih edilebilir. Oval yüz şekline sahip olan kişiler için bütün çerçeveler uygun olabiliyor. Yüzü daha keskin göstermek isterseniz köşeli ve kare ürünler seçilebilir. Eğer yüzünüz keskin bir yapıda alnınız da genişse yani kare yüz yapısına sahipseniz yumuşak ve kıvrımlı modeller uygun olacaktır.

Uzun yüz yapısına sahip olanlara yuvarlak, oval, kalın çerçeveli ve büyük camlı gözlükler idealdir. Üçgen yüz yapısı için ise kalın ve yarım çerçeveler uygun olacaktır. Dikdörtgen yüz şekline göre de yuvarlak ve ince saplı gözlükler seçilmeli.

>> İnternetten güneş gözlüğü alınır mı?

İnternetten gözlük alırken mutlaka satın alınan firma hakkında derinlemesine araştırma yapılmalı. Firma özelinde ne kadar olumsuz yorum var, tek tek incelenmelidir. Ürünlerin orijinalliğiyle ilgili gerekli teyitler alınmalı ve mutlaka garanti belgeli ürünler tercih edilmelidir. Firmanın web sitesine bakılmalı ve doğru içerik paylaşıldığını dikkat edilmelidir. Aynı zamanda fiyat da burada en belirleyici unsur. Piyasanın altında fiyatla satışa sunulan ürünleri alırken mutlaka iki defa düşünülmeli. Ham maddeden lojistiğine kadar maliyetlerin iki katına çıkmasıyla ucuz satılan ürünlerde mutlaka göz ardı edilen unsurlar vardır.

>> Sahte gözlük nasıl anlaşılır?

Piyasadaki sahte gözlükler bazen cam, çerçeve menteşe kalitesiyle kontrol edilerek anlaşılsa da bu konuda gerçeğe çok yakın görünen ürünler üretiliyor. Burada profesyonel olmayan bir gözlük kullanıcısı taklit gözlüğü anlayamayabilir. Bu durumun en doğru çözümü gözlük satın alırken belgeli ve yetkili olan belirli bir satıcıdan, optik mağazalardan yani güvenilir yerden almaktır.

Her biri orijinale benziyor! İnternetten gözlük alırken aldanmayın

MAVİ IŞIK KORUMASI ŞART

>> Teknolojik ürünlerde geçirilen fazla zaman göz sağlığımızı nasıl etkiliyor?

Günlük hayatta cep telefonu, TV ve bilgisayar gibi kullandığımız teknolojik ürünler başta göz kuruluğu olmak üzere çeşitli göz sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor. Hekimlerin önerdiği gibi göz sağlığını korumak için telefon ve tabletlere en az 30 cm, bilgisayara 60 cm uzak durmak gerek. Aynı zamanda çok uzun süre cihazlara bakılmamalı, ara ara gözleri kapatmalı veya başka yöne bakılmalıdır. Ayrıca bilgisayara bakması zorunlu ofis çalışanları mavi ışık korumalı gözlüklerden faydalanmalıdır.

RETRO HAVASI GERİ DÖNÜYOR

2023 yılının gözlük trendleri nelerdir? Farklı tarz modeller görecek miyiz?

Son yıllarda optik sektörü modadan çok fazla etkilenir oldu. 2023 yılında da daha sık renkli asetat modelleri ile açık renk camların kombinasyonlarını göreceğiz. Bu kombinasyonlar sadece metal gözlüklerde ön plana çıkacak. Her yılın zamansız modeli olan büyük koyu renkli camlı gözlükler bu yılın da vazgeçilmezlerinden ... Bu yıl retronun geri dönüşünü göreceğiz. 70’li yılların modelleri en çok tercih edilen ürünlerden olacak. Havacı güneş gözlükleri ve kedi gözü güneş gözlükleri de bu yıl göreceğimiz modellerin arasında… Her yıl trendler değişim gösterse de tercihi göz sağlığımıza en uygun olandan yana yapmalıyız.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...