Filtre estetiği: Artık herkes kendine benzemek istiyor

Editör:
- Güncelleme:
Filtre estetiği: Artık herkes kendine benzemek istiyor
Türkiye Cumartesi Haberleri

Sosyal medya estetik taleplerini değiştirdi. Güzelleşme filtrelerinin yaygınlaşmasından sonra cerrahi ve cerrahi olmayan estetik girişim taleplerinde patlama olduğunu söyleyen Prof. Dr. Cenk Demirdöver “Daha önceleri çoğunlukla ünlülere benzemek isteyenler şimdi sosyal medya filtreleriyle kendilerinin en iyi versiyonuna dönüşmeyi hedefliyor. Artık herkes kendine benzemek istiyor” dedi.

Ziyneti KOCABIYIK

Sosyal medya filtreleri çok gelişti. Artık mükemmel görünüm için aradığınız her şeye sosyal medya filtreleri sayesinde erişebilirsiniz. İsterseniz makyaj stilinizi değiştirin, arzu ederseniz sanal burun estetiği yapın! Ya da bir tuşa basarak gözaltı torbalarınızdan veya yılların izleri olan kırışıklıklarınızdan kurtulun... Daha önce estetik cerrahiyi aklından geçirmeyen kişilerin bile sosyal medya filtreleriyle elde ettikleri görüntünün gerçek hayatlarında sürekli olabilmesi için estetik ve plastik cerrahi uzmanlarının kapısını çaldığını söyleyen Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği İkinci Başkanı Prof. Dr. Cenk Demirdöver “Türkiye’de insanların sosyal medyayı kullanma sebeplerinin başında, arkadaşları ve aileleriyle bağlantıda kalmak geliyor. İkinci sebep ise haberleri okumak. Sosyal medya platformları sadece dünyayı değil, kendimizi görme şeklimizi de şekillendiriyor. Bu yüzden estetik yaptırmayan kullanıcıların birçoğu olmak istedikleri şekilde görünmek için filtreleri kullanıyor” diye konuştu.

KADINLARIN YÜZDE 90’I FİLTRE KULLANIYOR

Sosyal medya mecralarının insanların kendilerini görsel olarak ifade etme alanı olduğunu ve bunun için de iyi görünmek istediklerini ifade eden Prof. Dr. Demirdöver “Londra Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Cinsellik Araştırma Merkezi’nin açıkladığı verilere göre, kadınların yüzde 90’ı sosyal medyada paylaştığı fotoğraflarda filtre kullanıyor. Amerikan Plastik Cerrahlar Derneği (ASPS) de sosyal medya filtrelerindeki görüntülerine benzer cerrahi işlem talep eden hasta sayısındaki artışa dikkat çekiyor. Biz de bunu kendi deneyimlerimizde çok görüyoruz. Eskiden dudak estetiği için Sezen Aksu, burun estetiği için Ajda Pekkan’ın fotoğraflarıyla gelenler vardı. Şimdi filtre ile kendilerinin yaptıkları düzeltmelerle geliyorlar. Dünyada da yapılan araştırmalarda özellikle ergenlik döneminde filtre kullanımı ile estetik cerrahiye yönelme arasında çok ciddi bir bağlantı olduğu görülüyor” dedi.

TELEFONDA STANDART OLARAK SATILIYOR

Sosyal medyada ve popüler fotoğraf düzenleme uygulamalarında kullanıcılara dişleri beyazlatmak, kusurları gidermek veya yüz hatlarını yeniden şekillendirmek için araçlar veriliyor. Bu uygulamalar o kadar hayatın içine girdi ki, mesela Çin’de fotoğraf güzelleştirme özellikleri bazı akıllı telefonlarda yerleşik olarak satılıyor.

AŞIRIYA KAÇMAMAK ŞARTIYLA ZARARI YOK

Sosyal medyanın bu etkilerinin aslında olumlu olduğuna değinen Prof. Dr. Demirdöver “Instagram, Snapchat ve benzeri uygulamalardaki filtreleri kullanmak, hastalara ne istediklerini ifade etmede daha fazla netlik sağlarken, taleplerini bizlere iletme konusunda güven veriyorsa, bu durumu bir sorun olarak değerlendirmek doğru olmaz. Ancak yine de teknolojinin insanları görünümlerinde gereksiz değişiklikler yapmaya teşvik edebileceği veya gerçekte nasıl göründüklerine dair yanlış bir bakış açısı geliştirmeleri konusunda dikkatli olmak gerekir” diye anlattı.

 

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...