Eyvah bebeğim diş çıkarıyor!

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Eyvah bebeğim diş çıkarıyor!

Türkiye Cumartesi Haberleri

Genel olarak ilk dişler 6-8 ay civarında belirir. Ancak üçüncü ayda erkenden çıkabilirken, bazen de on sekizinci aya kadar geç gelebilir...

Eyvah bebeğim diş çıkarıyor!

Dişlerin çıkışı genellikle genetik eğilime uyar, yani ailede erkenden diş çıkarma durumu varsa bebeğinizde de erken gelebilir.

Diş çıkarma hazırlıkları nasıl oluyor?

Diş çıkarma belirtileri, dişlerin kendisinden üç ya da dört ay önce ortaya çıkabilir. Bu belirtiler görülünce hemen diş gelecek diye bir beklentiye girmemek gerekir.

1- Salya artışı: Hemen hemen her bebekte 2-3 aylıktan itibaren salya artışı başlar. Diş çıkarmaya yakın ise iyice belirginleşir.  

2- Çene ya da yüzde kızarıklık: Bol bol salya akıtan bir bebekte, çenede ve ağız çevresinde sürekli salya temasının yaptığı tahrişe bağlı olarak kızarıklık oluşması şaşırtıcı değildir. Bunu önlemek için gün boyunca periyodik olarak salyayı nazikçe silebilirsiniz. Deride kuruma belirgin hâle gelirse, yumuşak bir deri kremiyle bölgeyi sürekli nemli tutabilirsiniz.

3- Hafif öksürük: Aşırı salya, bebeğin zaman zaman genzinin tıkanmasına ve arada öksürmesine yol açabilir. Bebeğiniz soğuk algınlığı, nezle ya da alerji belirtileri göstermiyorsa bunda endişelenecek bir durum yoktur. Bebeklerin dikkat çekmek için öksürmeleri de sık görülür.

4- Isırma: Diş çıkarma döneminde ısırık, kabul edilebilir bir huzursuzluk belirtisidir. Diş çıkaran bir bebek eline geçen her şeyi ağzına götürür ve dişetlerini bir nebze olsun rahatlatmaya çalışır.

5- Ağrı: Çıkmaya çalışan bir dişin baskısı altında, dişetinde enflamasyon gelişebilir. Bu durum bazı bebeklerde dayanılmaz ağrılara yol açarken, bazılarında hiçbir problem oluşturmayabilir. İlk dişler ve özellikle de azı dişleri çıkarma esnasında en fazla sıkıntı oluşturan dişlerdir.

6- Huzursuzluk: Damakta enflamasyon arttıkça ve diş yüzeye yaklaştıkça bebeğin dişlerindeki ağrı sürekli bir hâl alabilir. Sürekli ağrısı olan herkes gibi bebekler de sıkıntılı olabilir ve kendi normal hâlinden uzaklaşabilir. Bu huzursuzluk bazen haftalar boyunca sürebilir.  

7- Beslenme reddi: Diş çıkarmakta olan bir bebekte iştahsızlık olabilir. Katı yiyeceklere başlayan bebek bir süreliğine bu yiyeceklere ilgisini kaybedebilir. Ancak bu sizi endişelendirmemelidir. Çünkü bebeğiniz sıvı gıdalardan da gerekli besinleri alır ve dişi çıktıktan sonra iştahı yerine gelecektir.

8- İshal: Diş çıkarmayla olan ilgisi çok şüphelidir. Bazı anneler her diş çıkardığında bebeklerinin ishal olduğunu söyler. Bazı doktorlar da büyük ihtimalle artmış tükürük salgısı sebebiyle diş çıkarmayla bağırsak hareketleri arasında bir bağlantı olduğunu düşünür. Bu dönemde bebeğinizin dışkısının sulu olabileceğini bilin ama beş dışkılamadan daha uzun süren ishali mutlaka doktorunuza bildirin.

9- Ateş: İshal gibi ateş de diş çıkarmayla bağlantılı olduğu konusunda tereddütle yaklaşılan bir belirtidir. Dişetlerindeki şişme kaynaklı 38°C’nin altındaki bir ateş, diş çıkarmaya eşlik edebilir. Yine de bebeğinizin ateşi varsa diğer zamanlarda ne yapıyorsanız öyle davranın ve 48 saatte gerileme olmazsa doktorunuza haber verin.

10- Uykusuzluk: Gece boyunca deliksiz uyuyan bebekler bile diş çıkarırken gece uyanmaya başlayabilir. Bu durumda hemen aç olduğunu düşünüp, onu beslemeye çalışmayın. Bunun yerine kendi kendine tekrar uyumasına imkân sağlayın. Gece uyanma da diğer problemlerde olduğu gibi ilk dişler ve azı dişleri çıkarken daha fazla görülür.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...