Eğlenceli müzeler

Metal arabalar, kurşun askerler, bebekler, oyuncak evler ve niceleri… Oyuncak müzelerinde büyükler eski hatıraları canlandıran zevkli bir nostaljik geziye çıkıyor, küçükler ise bol renkli ve heyecanlı bir maceraya… Türkiye’nin farklı şehirlerinde oyuncak müzeleri bulunuyor ve her geçen gün yenileri kapılarını açıyor. Gelin o müzelere doğru yolculuğa çıkalım…
MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ
Edebiyatçı Sunay Akın’ın 40’ı aşkın ülkeden topladığı nesnelerle Erenköy’deki tarihî konakta, 2005’te açtığı İstanbul Oyuncak Müzesi, Türkiye’deki en popülerlerinden… En eskisi 1700’lü yıllardan kalma binlerce oyuncağın sergilendiği müze, Avrupa’dakilere kıyasla mütevazı olsa da üç kuşağın gezebileceği renkli bir koleksiyona sahip. Uzay ve savaş oyuncaklarının yer aldığı kısımları ise çok enteresan… Mesela Hitler’in II. Dünya Savaşı’na Türkiye’yi sokmak için yaptırdığı propaganda oyuncakları mekânda yer alıyor. Ücretle gezilen müzede hemen her gün sanat faaliyetleri yapılıyor.
DEVASA KURŞUN ASKER KOLEKSİYONU
Balat Oyuncak Müzesi, iki yıl evvel ziyaretçi ağırlamaya başlasa da, 50 senelik bir emekle hazırlanmış… İstanbul’un tarihî semtlerinden Balat’taki 1.000 metrekarelik tarihî binada yer alan müze, geçmişten günümüze oyuncakları bir araya getiriyor.
18 farklı kategoride toplanan 17 bin oyuncağın görülebildiği müzede, çizgi film kahramanlarının yanı sıra kuklalar, eski arabalar, porselen bebekler ve film sahnelerinin canlandırıldığı dioramalar alaka çekiyor. Balat Oyuncak Müzesinin 3 bin 500 parçalık kurşun asker koleksiyonu ise dünyanın en büyüklerinden. Ücretle gezilen müzede, atölye çalışmaları da yapılıyor.
TÜRKİYE'NİN İLK OYUNCAK MÜZESİ
Prof. Dr. Bekir Onur’un 1990’da kurduğu Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Oyuncak Müzesi ise Türkiye’nin ilk oyuncak müzesi… Farklı kategorilerde 3 bine yakın oyuncağın yer aldığı müzede el yapımı oyuncaklar, sapan, topaç, bez bebek, yürüteç gibi kendi kültürümüze ait nesneler öne çıkıyor. Ne yazık müze, hafta sonları açık değil.
KÖYDEKİ MÜZE
Arkeolog Musa Baran’ın İzmir’in Urla ilçesine bağlı Bademler köyündeki evinde kurduğu müze enteresan oyuncaklar barındırıyor. Musa Baran Oyun ve Oyuncak Müzesinde de daha ziyade sapan, patlangıç, kaynana zırıltısı ve leylek takır gibi Anadolu oyuncakları teşhir ediliyor.
VE DİĞERLERİ...
Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi 1700’lü yıllardan günümüze oyuncak tarihinin gözde örneklerini barındırıyor. Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi, sanatçı Ümran Baradan’ın topladığı oyuncakları İzmir Konak’taki binasında bir araya getiriyor. Antalya Oyuncak Müzesinde 3 bine yakın oyuncak yer alıyor. Samsun’daki Canik Oyuncak Müzesi ise bine yakın nesneye ev sahipliği yapıyor. Samsun’un Tekkeköy ilçesinde Ekolojik Oyuncak Müzesinde ise yalnızca ahşaptan imal edilen oyuncaklar teşhir ediliyor.
***
"BURASI ADALETİN TECELLİ ETTİĞİ YERDİR"
19. yüzyılın ortalarına kadar Osmanlı padişahlarına ev sahipliği yapmış Topkapı Sarayı, daha sonra yerini Dolmabahçe Sarayı’na bıraktı.
400 yıl boyunca dünyaya ve kendisine bağlı milletlere adalet dağıtan padişahların oturduğu Topkapı Sarayı’nın girişinde şöyle yazar:
“Zillullahi fil erd li veliyyihi külli mazlumin.”
Yani “Yüce Allah’ın yeryüzündeki gölgesi ve bütün mazlumların yardımcısı” demek…
Hazır söz Topkapı Sarayı’ndan açılmışken…
Saray teşkilat açısından dört bölümden meydana gelir:
Hizmet ve koruma alanı (Bîrun),
İdari merkez (Dîvân-ı Hümâyun),
Eğitim alanı (Enderun),
Özel hayat alanı (Harem).
Harem bölümüne yaslanan dört kubbeli taş yapı yani Has Oda, Yavuz Sultan Selim Han döneminde kutsal emanetlerin getirilmesinden sonra daha çok (Hırka-i Saâdet Dairesi) ismiyle anılıyor. Veya çok bilinen adıyla (Mukaddes Emanetler).
***
KİTAP
> Aletlerin dünyası
“Alet İşler” isimli kitap, maziden günümüze aletlerin dünyada ve Anadolu coğrafyasındaki değişimine ışık tutuyor. Kanca AŞ tarafından yayımlanan eser; sanattan edebiyata, arkeolojiden antropolojiye kadar pek çok sahadan uzman ismin 44 makalesini ihtiva ediyor.
> “Erken Modern Avrupa Tarihi”
Oxford Üniversitesi tarafından hazırlanan “Erken Modern Avrupa Tarihi - Esaslar” isimli kitap VakıfBank Kültür Yayınları etiketiyle raflardaki yerini aldı. İsmail Hakkı Yılmaz’ın tercümesiyle Türkçeye kazandırılan eser, erken modern dönemde değişen, ortaya çıkan, yeniden tanımlanan olguları konu ediyor.