Çocuğum çok iştahsız! | Türkiye kliniği

- Güncelleme:
Çocuğum çok iştahsız! | Türkiye kliniği

Türkiye Cumartesi Haberleri

Özellikle çocuğun büyüme ve gelişimini etkiliyorsa iştahsızlık önemlidir. Çocuğunuz sağlıklı, mutlu, büyüme ve gelişmesi de yeterli ise iştahsız olmasıyla endişe etmenize gerek yoktur.

Çocuğum çok iştahsız! | Türkiye kliniği

Özellikle çocuğun büyüme ve gelişimini etkiliyorsa iştahsızlık önemlidir. Çocuğunuz sağlıklı, mutlu, büyüme ve gelişmesi de yeterli ise iştahsız olmasıyla endişe etmenize gerek yoktur. Bazen de anne babalar aslında çocuklarının büyüme ve gelişimi normal standartlarda olsa bile çocuklarının iştahsız olduğunu düşünür.

Çünkü çocuklarının kendi istedikleri miktar ve çeşitlilikte yemek yemediğini düşünürler. Ama özellikle büyüme normal ise belli dönemlerde çocukların iştahsızlık yaşayabileceği bilinmelidir.

Çocuğunuzun uzun süren bir iştahsızlığı varsa mutlaka konunun uzmanına danışmanız gerekir. Öncelikle iyi bir beslenme öyküsü alınıp, üç günlük beslenme çeşitliliği ve miktarı not edilmelidir. Daha sonra muayene bulgularına göre gerekli tetkikler yapılmalı ve organik bir sebep saptanan çocuklarda tedavi sonuca göre planlanmalıdır. Doktorunuzun kontrolü sonucunda herhangi bir organik hastalığı saptanmayan çocuğunuz için yapabileceğiniz çok basit yaklaşımlar vardır. 

ANNE BABAYI ÖRNEK ALIR

Yemek yeme konusunda mutlaka çocuğunuza örnek olun. Yemek seçme ve az yeme gibi davranışları, çocuğunuzun önünde sergilemeyin. Çünkü bütün çocuklar anne babalarını örnek alır. Çocuğunuzun açlık ve tokluk belirtileri olduğunu kabul edin. Bu belirtileri izleyip anlamaya çalışın ve beslenme planını ona göre yapın. Su, süt, meyve suyu gibi sıvı gıdaları hemen yemek öncesi vermeyin. Bunlar iştahını azaltır. Vereceğiniz yemeklerin porsiyonlarını kendinize göre değil çocuğunuzun yaşına göre ayarlayın. Ne kadar yiyeceğine çocuğunuz karar vermeli.

Çocuğunuzun yaşına uygun yiyeceklerin içeriğine ise siz karar verin. Gıda seçimleri ve hazırlanması yaşına ve gelişim basamaklarına uygun olsun. Kendi kendini besleyebilmesi için destekleyin. Yemek yenilen ortamın uygun olmasını sağlayın. Yemek hazırlanmasını, sunum ve malzemelerin alışverişini mutlaka çocuğunuzla birlikte yapmaya çalışın.

ÇATIŞMAYA GİRMEYİN

Yemek saatlerinde televizyon, oyuncak veya kitap gibi yemeğe odaklanmayı önleyici uyaranları kaldırın. Öğün süresini 20-30 dakika olarak ayarlamaya ve gün içinde 4-5 öğün sunmaya çalışın. Ana öğünleri tüketmeyen çocuklara ara öğünleri vermeyin. Çocuğunuzu beslerken mutlaka sabırlı ve güler yüzlü olun. Yemek yeme sırasında asla çatışmaya girmeyin ve ısrarcı davranmayın. Yemek saatlerini güç savaşına çevirmeyin.
Yeni gıdaları en az 10-15 defa deneyin ve sevdiği gıdalarla birlikte sunun. Yediği veya yemediği gıdalar için ödül ya da ceza yöntemi kullanmayın. Ağzında biriktirme, öğürme, tükürme gibi belirtiler varsa mutlaka yemeğe son verin. İştah şurubu diye bir ilaç yoktur. Gereksiz yere ilaç kullanmayın. Ama eğer vitamin eksiklikleri varsa doktorunuzun önereceği ilaçları kullanın.

DOKTOR  KONTROLÜ ŞART

Sonuçta bebeklik ve çocukluk çağında iştahsızlık aslında çok sık karşılaşılan bir durumdur. Çocuklukların büyüme çağında belli dönemlerde iştahsız olmaları, doğal gelişim sürecinde görülen bir süreçtir. Öncelikle anne babaların bunu bilerek davranması çok önemlidir. Çünkü yanlış davranışlar çocukların yemekle ilgili davranış ve tutumlarını olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Tabii bütün bunlar dışında her iştahsızlığın altında önemli fizyolojik ve psikolojik sorunlar olabileceği unutulmamalıdır. İşte bu sebeple öncellikle iştahsız çocuğun mutlaka doktor kontrolünün yapılması ve beslenme öyküsü, fizik muayenesi ve gerekli laboratuar testleriyle değerlendirilmesi çok önemlidir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...