Çeşmeler yaptırdım suyun içmeye

- Güncelleme:
Çeşmeler yaptırdım suyun içmeye

Türkiye Cumartesi Haberleri

Eski evlerde, şimdiki gibi su akan musluklar yoktu. Herkes, su taşıyan bir sakaya abone idi. Saka, çeşmeden doldurduğu suyu, sırtındaki meşin tulumlarla evlere taşırdı. Suyu, evin avlusundaki küpe boşaltır; ay başında hesaplaşmak üzere kapıya tebeşirle bir çentik atıp giderdi.

Şehir ve kasabalarda evlere su bağlanması 1950’lerden sonradır.

İnsanlara su ikram etmek, dinen makbuldür. Özellikle Valide Sultanlar,  Peygamberimizin, “Günahı çok olan, bol su dağıtsın!” emrine uyarak birçok çeşme yaptırmıştır.

ÇEŞMELERİN HAZİN SONU

Her çeşmenin kitabesi vardı. Bunlarda yer alan şiirler birer edebiyat şaheseridir. Yazılarda su hayrının faziletleri, çeşmeyi yaptıranın hüviyeti ve yapılış tarihi anlatılırdı. 

Mesela Topkapı Sarayı önündeki Sultan III. Ahmed Çeşmesi’nde, “Aç besmeleyle iç suyu, Hân Ahmed’e eyle dua!” yazar.
İmparatorluğun gerilemesiyle, su vakıflarının da gelir kaynakları kesildi.  Çeşmeler kurudu. Hele evlere su bağlanınca, çeşmelerin fonksiyonu azaldı. Yol genişletme bahanesiyle çoğu yıktırıldı. MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...