Çağımızın hastalığı unutkanlığa basit çözüm! Diş fırçalarken hafızanızı güçlendirin

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Çağımızın hastalığı unutkanlığa basit çözüm! Diş fırçalarken hafızanızı güçlendirin

Türkiye Cumartesi Haberleri

Hiç düşünmeden yaptığımız işler beynimizi tembelleştiriyor. Dişlerimizi her sabah aynı elimizle fırçalama alışkanlığında olduğumuzu söyleyen uzmanlar, sadece diğer elimizi kullanarak diş fırçalamanın beyin kapasitesini artırdığını vurguluyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ

Unutkanlık çağımızın hastalığı. İleri yaşlarda yaşlanmanın bir sonucu olarak görülen unutkanlık, gençleri de ele geçirmiş durumda. Hafızayı güçlendirmek için birçok tavsiye var: Yeni bir hobi edin, bahçe işleriyle uğraş, yeni bir dil öğren, arkadaşlarınla sosyalleş gibi… Bu tavsiyelerin işe yaradığı bazı bilimsel çalışmalarla gösterilmiş. Peki günlük hayat akışımızı bozmadan başka neler yapılabilir? Nöroloji uzmanı Prof. Dr. Sultan Tarlacı bütün bunlara ek olarak günlük hayata katılacak bazı rutinlerle beyin ve hafızayı geliştirmenin mümkün olduğunu söylüyor.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Sultan Tarlacı’nın beyin ve hafıza geliştirmeye yönelik üç önemli tavsiyesi:

Prof. Dr. Sultan Tarlacı, diğer bir önerisinin her gün düzenli olarak bir elle yapılan hareketin diğer elle denenmesi olduğunu söyledi. “Her gün düzenli olarak hangi elinizle dişlerinizi fırçalıyorsanız bir hafta boyunca bunun tersini yapmayı deneyin” diyen Prof. Dr. Tarlacı “Günlük hayatımızda devamlı olarak bir trans hâlindeyiz. Bütün işlerimizi bilinç dışı ve otomatik olarak yaparız. Kendinizi düşünün. Sabah uyandığınızda yüzünüzü yıkamaya, dişlerinizi fırçalamaya lavaboya gidersiniz, kahvaltınızı hazırlar, arabanıza/servisinize biner işinize gidersiniz. Her şey otomatik sistem içerisinde olur ve burada düşünülecek çok bir şey yoktur. Her şey rutindir. Diş fırçalama da öyledir. Her gün dişlerinizi sağ elinizle fırçalıyorsanız, bir hafta boyunca sol elinizle fırçalamaya başlayın. Sonra bunu değiştirin. Sol elinizle yaptığınız zaman beynin plastik yapısı gereği, beyninizin sağ yarım küresi çalışmaya başlayacak. Yani bu düzeni bir haftalığına tersine çevirdiğinizde beyninizin diğer yarı küresini çalıştırmış olacaksınız” dedi. 

Çağımızın hastalığı unutkanlığa basit çözüm! Diş fırçalarken hafızanızı güçlendirin

HER GÜN DÜZENLİ KİTAP OKUYUN

Her gün düzenli olarak kitap okumanın da hafızayı güçlendirdiğine işaret eden Prof. Dr. Sultan Tarlacı “Bazen beş sayfa, bazen kitabın bir bölümü gibi ihtiyaca bağlı olarak okunabilir. Köşe yazıları veyahut roman gibi kitaplardan söz etmiyorum. Öğrenme sürecinizi tetikleyecek, okurken yeni kavramları, yeni kelimeleri, yeni kişileri, yeni ilişkileri, yeni problem çözme biçimlerini öğretecek kitapları okumanız lazım. Diğer kitapları da tabii ki okuyabilirsiniz ama beyninizi tetikleyecek, beyninizi ışıldatacak, beyninizin ateşlenmesini ve alevlenmesini sağlayacak olan daima yeni şeylerdir. Tekrarlı, sizleri zorlamayacak şeyler beyninizin üzerinde çok iz bırakmaz” dedi.

Çağımızın hastalığı unutkanlığa basit çözüm! Diş fırçalarken hafızanızı güçlendirin

GÜNDE ON DAKİKA EGZERSİZ

Vücuttaki genel bir kan akımı artışının, beyne daha çok oksijen gitmesini sağladığını söyleyen Prof. Dr. Sultan Tarlacı, oksijenin beynin kendini yenilemesine ve hafızanın güçlenmesine sebep olacağını belirtti. Prof Tarlacı “Bacak ve kolları kullanarak yapılan hareketler beyine daha çok kan gitmesini sağlar. bilimsel çalışmalar düzenli olarak yapılan egzersizin beyin kan akımı düzeyinde yüzde 7- yüzde 8 oranında artış sağladığını ortaya koyuyor. Özellikle ‘hafıza ve bellek beyin bölgemiz’ olan şakak beyin bölgemizde kök hücreler var. Egzersiz yapıldıkça kök hücreler orada filizlenerek yeni sinir hücrelerinin oluşmasını sağlıyor. Bu yeni bağlantılar da hafızanın güçlenmesine yardım ediyor. Bunun için herhangi bir basit egzersizi hafta boyunca düzenli olarak 10 dakika yaparsanız faydasını mutlaka göreceksiniz” diye konuştu. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...