Besiktaş’ın öbür yüzü

Köklü kulüp Beşiktaş'ı kuran Çerkes ve Abhaz savaşçı gençlerin öyküsü
MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ - Geçmişte futbol kulübü kurmanın amaçlarından biri de istihbarattı. Pek çok İngiliz, Fransız, Rum hatta Siyonistler, Türkiye içinde istihbarat toplamak, toplumsal olayları tasarlamak için birçok spor kulübü kurmuştu.
Mesela bir Yunan kulübü olan AEK, Rum faaliyetleri için İstanbul’da kurulmuştu. (Bugün kendi ülkesinde varlığını yürütüyor.)
Bu “istihbarat savaşı” için Abdülhamid Han da bir futbol kulübü kurdurdu. Bu kulübün adı Bereketiko Jimnastik Kulübü’ydü. Bildiğin BJK, yani Beşiktaş!
Türkiye’nin ilk spor kulübü olan Beşiktaş’ın kurucularını bir araya getiren etken ise tamamına yakınının Çerkes, Abhaz yani Kafkas asıllı ve savaşçı ruhlu gençler olmasıydı.
Herkes ünlü komitacı Fuat Balkan’ın Beşiktaş Kulübünün 1 numaralı üyesi zanneder. Oysa Beşiktaş’ı kuran kişi, kulübün 4 numaralı üyesi olan Mehmet Şamil Şhaplı’ydı.
Peki, nedir bu Bereketiko?
Bereketiko, Kafkasya’nın en büyük savaşçılarından biri kabul edilen Şhaplı Kubilayko Muhammed’in torunu ve Mehmet Şamil’in de baba tarafından dedesiydi. Namlı bir savaşçıydı.
Kulübü kuran Çerkes gençlerden her biri, kurdukları spor teşkilatına onun Kafkasya’da nam salan ismini vermekten onur duyarak Bereketiko Jimnastik Kulübü demişlerdi.
Daha sonra isim Osmanlı Beşiktaş Terbiye-i Bedeniye Mektebi ve en son, Beşiktaş Jimnastik Kulübü olarak değişecekti.
Avrupalı büyük güçlerin ve İstanbul’da yaşayan azınlıkların kurdukları spor kulüplerini bir istihbarat merkezi olarak kullanmalarına cevap niteliğinde olan Beşiktaş’ın kurucuları arasında Sultan Abdülhamid Han’ın özel muhafızı olan nam-ı diğer Boksör Kenan da vardı.
Bugün Beşiktaş tutkunu olduğunu söyleyen bazı gençlerin bile ismini bilmediği Mehmet Şamil Shaplı, Osman Ferit Paşa’nın oğluydu.
Osman Paşa, Osmanlının gözü gibi baktığı mübarek Medine’nin Osmanlı tarafından atanan muhafızıydı. Sultan Abdülhamid tarafından bu göreve layık görülmüştü.
Paşa, Medine’de bulunduğu sıralarda Kafkasya’nın en büyük savaşçısı olan Şeyh Şamil’in oğlu Gazi Muhammed Paşa ve ailesiyle sık sık görüşürdü. Bu görüşmeler sebebiyle oluşan yakınlıkla Osman Paşa, Gazi Muhammed Paşa’nın tek kızı olan Emire Nefiset Hanım ile evlenmişti. İşte bu evlilikten doğan Hüseyin Bereket, Hamza Osman Erkan ve Mehmet Şamil Şhaplı Beşiktaş’ın gerçek kurucularıydı. Yani Beşiktaş’ı kuran gençler, Kafkas dağlarının en büyük iki savaşçısı olan Kubilay Muhammed ve Şeyh Şamil’in ortak torunuydu. Bu iki müthiş savaşçıya Kafkas halkları tarafından verilen unvan ise “Kafkas Kartalı” idi.
Yani kurucularının hepsi Kafkasyalı Çerkes, Abhaz, Çeçen kökenli olan Beşiktaş’a sembol olarak Kartal’ın seçilmesi tesadüf değildi.
Bu arada, Beşiktaş’ın onursal başkanı olan eski MİT mensubu rahmetli Süleyman Seba, Abhaz kökenlidir.
(Kaynak: Operasyon 1915, Ozan Bodur)