Bayramlar ruhu iyileştirir
Dinî bayramlarımız kaybettiğimiz geleneksel değerlerimizi hatırlamak için bir fırsat. Haydi kendimiz için iyi bir şey yapalım; sevdiklerimizi ziyaret edelim; kucaklaşalım. Kucaklaşalım ki, hem ruhumuz hem de bedenimiz iyileşsin…
ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - Büyük şehir hayatının koşuşturmasından mıdır, işten güçten midir, teknolojinin nimetlerinden midir bilinmez artık ailemize, sevdiklerimize yaptığımız bayram ziyaretlerini pek önemsemiyoruz. Oysa ne çok şey kaybediyoruz bilseniz. Bayram ziyaretleriyle monotonlaşan rutin alışkanlıkların dışına çıkıldığını belirten uzmanlar, sevilen kişilerle beraber zaman geçirmenin ruh sağlığına iyi geldiğini söylüyor. Uzmanlara göre bayramlar insanlardaki duygu, düşünce, sevinç, söylem ve eylem birliğinin oluşmasına yardımcı oluyor. Bencilliği, çıkarcılığı, öfke, nefret, kin, ön yargı, ayrıştırma ve ötekileştirmeyi, fitneyi azaltıp sevgi, saygı, barış, kardeşlik, mutluluk ve paylaşım duygusunu yükseltiyor.
AİLE KAVRAMI GİDEREK ZAYIFLIYOR
Bireyselleşmenin ön plana çıktığı, aile kavramının giderek zayıfladığı ve insanların giderek yalnızlaştığı bir dönemde olduğumuza dikkat çeken Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesinden uzman psikolog İhsan Öztekin, böyle bir ortamda bayramların daha büyük bir önem kazandığını söylüyor. Bayramların kendimizi iyileştirmek için bir fırsat olduğunu hatırlatan Öztekin “Bayramlar âdeta çöldeki bir vaha gibi akraba ziyaretleri için yapılan heyecanlı yolculuklar, ziyaretlerle şenlenen haneler, mutlu olan tanıdıklar, geleneksel ev yapımı tatlıların bulunduğu büyük masalarda bol muhabbetli yemeklerdir” dedi.
HAYATIN YORUCULUĞUNA KISA BİR MOLA
Bayramlaşmaların dargınlık ve küskünlüklerin ortadan kalkmasına da vesile olduğunu belirten Öztekin “Böylece sene boyunca fazla ilgilenemediğimiz, ihmal ettiğimiz, sadece haberleşebildiğimiz yakınlarımızla yüz yüze gelerek duygusal ve manevi bir hava teneffüs etme fırsatı da bulmuş oluruz. Hayatın yoruculuğu ve stresi içerisinde bizlere de nefes alma, hayatı ve hayatın faniliğini sorgulama fırsatını da verir” diye konuştu.
Bayram ziyaretlerinin, sevdiği insanlarla birlikte olmak, onlara sarılmak, günlük rutinin dışına çıkarak beyni ve ruhu alışılmış duygulardan ve düşüncelerden kısa süreliğine de olsa uzaklaştıran faydalı bir aktivite olduğunu belirten İhsan Öztekin, sevdiklerimizle birlikte olmak sadece mutlu olmamızı değil, sağlığımız açısından faydalı pek çok hormonun salgılanmasını da sağlamaktadır” dedi.
SARILMANIN ARDINDA SAĞLIK VAR
Bayram aslında kucaklaşmaktır. Sarılmanın birtakım hormonların salgılanmasını artırdığını söyleyen psikolog İhsan Öztekin, artan hormon salınımının sağlık üzerindeki etkilerini şöyle anlattı: Sarılmak bedensel temastan çok daha fazlasıdır. Karşımızdakine sarıldığımız anda özellikle oksitosin hormonu salgılanmaya başlar. Hormon salgılandıktan sonra mutlu olur ve sarıldığımız kişi ile bağlarımızın güçlendiğini hissederiz. Oksitosin hormonu aynı zamanda bağışıklık sistemini de harekete geçirir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesi acı eşiğini düşürür. Kan basıncını düzenleyerek sakin kalınmasını sağlar. Sarılmak stres ve kaygıyı azaltır. Oksitosin, anne ile bebeği arasındaki güçlü ilişkide de önemli rol oynar.