Baş ağrısı ne zaman tehlikelidir? Acil durum sinyallerine dikkat

- Güncelleme:
Baş ağrısı ne zaman tehlikelidir? Acil durum sinyallerine dikkat
Türkiye Cumartesi Haberleri

Toplumun yüzde 90’ında görülen baş ağrılarının çoğunlukla basit sebeplere bağlı olduğunu söyleyen uzmanlar, bazı belirtilerinin hayati önem taşıdığına ve bir uzmana başvurulması gerektiğine dikkat çekiyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - Baş ağrısı toplumda en sık görülen şikâyetlerin başında gelir. Hayatının bir döneminde başı ağrımamış birine rastlamak neredeyse mümkün değildir. Başın belli bir kısmında veya tamamında meydana gelen, sıkışma veya zonklama hissi şeklinde ortaya çıkan baş ağrısının çoğunlukla masum sebeplerle meydana geldiğini hatırlatan uzmanlar ancak bazı belirtilerin mutlaka ciddiye alınması gerektiği konusunda uyarıda bulunuyor.

Baş ağrısının yaş ve cinsiyet gözetmeden herkeste meydana geldiğine dikkat çeken beyin, sinir ve omurga cerrahı Opr. Dr. İsmail Bozkurt hormonal sebeplerle ortaya çıkan migren ağrısının kadınlarda daha fazla görüldüğünü söyledi.

ÇOK ÇEŞİTLİ TİPLERİ VAR

Opr. Dr. Bozkurt “Oluşan bütün baş ağrıları aynı tarz değildir. Dayanılması güç veya hafif ağrılar olabilir. Ağrılar gün içinde birçok kez oluşabileceği gibi ayda sadece bir defa da meydana gelebilir. Ağrı bir saat veya günlerce devam edebilir. Baş ağrıları başın iki tarafını ya da tek tarafını etkileyebilir” dedi.

SABAH BULANTISI BEYİN TÜMÖRÜNE İŞARET EDER

Hastaların en çok endişe ettiği durumun beyin tümörü olduğunu söyleyen Opr. Dr. Bozkurt “Bu hastalarımızda genellikle uyarıcı işaret, baş ağrısına eşlik eden sabahları şiddetli bulantı hissi ve kusmadır. Genellikle kusma sonrası da rahatlama gözlemlenir. Bunun sebebi ise tümör sebebiyle kafa içi basıncın artması ve gece oksijensizlik sebebiyle beyne daha fazla kan gitmesi sonucu baş ağrısının ve bulantı hissinin şiddetlenmesidir” dedi.

AZ SU TÜKETMEK BAŞ AĞRISI SEBEBİ

Opr. Dr. Bozkurt, en önemli baş ağrısı sebeplerini şöyle sıraladı: Stres, görme sıkıntıları, az su tüketimi, uzun süre aç kalmak, çok efor sarf etmek, gebelik, sinirlerde ve beyin içi ve çevresindeki damarlardaki rahatsızlıklar, hava değişimleri, yetersiz veya düzensiz uyku, âdet dönemi, depresyon, aşırı gürültü, düşük kan şekeri, aşırı alkol ve kafein tüketimi, sigara, parlak ışık, hormonal değişimler, travmalar, basınç değişimi ve genetik faktörler…

BU BELİRTİLERİ CİDDİYE ALIN!

Opr. Dr. İsmail Bozkurt, baş ağrısında aşağıdaki belirtilere dikkat edilmesi ve belirtiler varsa zaman kaybetmeden uzman doktora gidilmesi konusunda uyarıda bulunuyor:

> Aniden ve şiddetli oluşan baş ağrısı

> Ani baş ağrılarına bulantı, kusma, bacak ve kollarda güç kaybı eşlik ediyorsa

> Boyun tutulması veya ense ağrısı ile beraber olursa

> Burun kanaması oluştuysa

> Ağrıya şuur kaybı, görme bozukluğu, konfüzyon (kafa karışıklığı) eşlik ediyorsa

> Gece uykudan uyandırıyorsa

> Baş kısmına alınan bir darbe sonrası başladıysa

> Başın arka tarafında basınç hissi oluşuyorsa

> Ani kilo kaybı varsa

> Yüzde karıncalanma meydana geliyorsa

> Ağrı daha şiddetli ve daha sık olmaya başladıysa

> Ateş ve ense sertliği eşlik ediyorsa

> Baş ağrısı ile nöbetler oluşuyorsa

> Kişi konuşulanları anlamakta zorluk çekiliyorsa

> Bulanık görme, çift görme ya da cisimlerin etrafında ışık görme varsa

> Başta hassasiyet hissi varsa

> Baş veya yüzde şişlik oluşmuşsa

> Ağrı bir kulak ya da bir göz gibi özellikle hep aynı kısmı etkiliyorsa

> Ağrı konuşma bozukluğu ve sık sık dil sürçmesine sebep oluyorsa.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...