Ateşte öncelik ilaçsız müdahale

- Güncelleme:
Ateşte öncelik ilaçsız müdahale

Türkiye Cumartesi Haberleri

Manisa’dan okurumuz Damla Sinem İkizoğlu’nun şikâyeti üzerine doktorumuz ateşe dair önemli bilgileri paylaştı.

Ateşte öncelik ilaçsız müdahale

Ailelerin en çok korku ve endişe yaşadıkları problemlerin başında ateş geliyor. Bebek ve çocuklarda 37,5° ve üzeri ateş olarak kabul edilir. Bunun tersi bir durum 35,5° altı, hipotermi yani düşük ateş nadiren de olsa olabilir ve en az yüksekliği kadar riskli bir durumdur. Bu durum ciddi enfeksiyon durumlarında olabileceği gibi, gereksiz ve yüksek dozlarda alınan ateş düşürücü ilaçlar sebebiyle de ortaya çıkabilir. Ya da yanlışlıkla ateş düşürmek için soğuk su, sirke ya da alkollü kompreslerin yapılması hipotermiye yol açabilir. Hafif derecede bir ateş durumunda, hemen ilaç tedavisine başlamamak gerekir. Ortam sıcaklığının azaltılması, odanın havalandırılması, ince kıyafetler ve ılık bir banyo genelde yeterli olur. Islak uygulama yapılacaksa, çocuğu rahatsız etmeyecek sıcaklıkta kompresler kullanılmalıdır. Eğer ateş 38,5’u geçer ve basit tedbirler yeterli olmazsa ateş düşürücü ilaçlar uygun dozlarda verilebilir. Öncelikle parasetamol içeren ateş düşürücüler, yetersiz gelirse de daha güçlü etkili ibuprofen içeren ilaçlar tercih edilebilir. İlaç dozları çocuğunuzun kilosu ve yaşına uygun şekilde doktorunuz tarafından ayarlanır. 
Hiçbir ilaç masum değildir, o sebeple olabildiğince çok gerekli olmadığı sürece ateş düşürücü ilaçları kullanmamak gerekir. Parasetamol içeren ilaçlar karaciğeri etkileyip zarar verebildiği gibi ibuprofen içeren ilaçlar mide bağırsak şikâyetlerine hatta nadiren de olsa kanamalara sebep olabilir. Daha önce ateşli havale geçirme hikayesi yoksa 38,5’u geçmediği sürece endişe etmemek ve ilaç tedavisi vermemek gerekir. Eğer böyle bir havale geçmişiniz söz konusuysa o zaman 37,5 ve üzerine müdahale etmek uygun olur.       

Esasında ateş vücudumuzun özellikle virüs ve bakterilere karşı geliştirdiği bir savunma mekanizmasıdır. Gereksiz ve erkenden verilen ateş düşürücü ilaçlar, bu savunma mekanizmasını etkisiz hâle getiriyor. Ateşle birlikte savunma mekanizmamıza ait hücrelerin, zararlı virüs ve bakterileri öldürme kabiliyetleri ciddi anlamda artış gösterdiği bilimsel çalışmalarla gösterilmiştir.

48 SAATTE DÜŞÜŞE GEÇER

Ateş 38,5 ve üzeri dirençli bir şekilde sürerse ya da aralıklı olarak da olsa 48 saatten sonra da devam ederse mutlaka değerlendirme yapılmalı. Böylesi bir durumda mutlaka doktorunuzla temasa geçip, kontrol edilmeli. Ateş genel olarak basit virüs enfeksiyonları sebebiyle ortaya çıktığından dolayı, hemen panik yapmayıp öncelikle ilaçsız, belli dereceleri aşınca da ilaç desteği ile düşürmek gerekir. Virüs enfeksiyonlarında genelde ateş başlangıçta yüksek seyreder ve giderek azalarak 48 saatte rahatlar diye bekliyoruz. Antibiyotik tedavisine gerek olan bakteri enfeksiyonlarında ise genelde giderek daha dirençli hâle gelerek sürer. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...