Aşırı bağımlı anne çocuğunu paylaşamaz

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Aşırı bağımlı anne çocuğunu paylaşamaz

Türkiye Cumartesi Haberleri  / HABER MERKEZİ

Bazı annelerde, çocukları büyüse de aşırı koruyucu ve müdahaleci davranış devam eder. Evlatları evlendiğinde, çocuklarının eşini rakip olarak görebilirler.

SORU: Merhaba, yaklaşık on yıllık evliyim. Pırlanta gibi üç çocuğumuz oldu. Biri kız, ikisi erkek. Eşim bir imalathanede ustabaşı olarak çalışıyor. Kayınvalidemlere yakın oturuyoruz. Eşim dört kardeşin en küçüğü. Bir ablası, iki de abisi var. Genellikle mutlu bir evliliğimiz var. Evde beş kişiyiz ama aslında altı kişi gibiyiz. Kayınvalidemin gölgesi de bizimle yaşıyor. Eşimin babası da hayatta ancak kayınvalidem sanki bizim evde. Çok sık gidip gelmez ama eşim her gün işten gelirken oraya uğrar. Geldiğinde de bana biraz mesafeli davranır. Aslında kayınvalidemle aramızda önemli bir sorun yok. Ona saygısızlık etmem. Ama yine de sanki beni pek sevmiyormuş gibi hissediyorum. Ben onu annem gibi benimsediğim hâlde bir türlü beni kızı gibi göremedi. Nasıl davranmam gerektiğini bilemiyorum. Siz bana ne tavsiye edersiniz? Artık evde huzursuzluk yaşanmasını istemiyorum. İstanbul-Songül Y.

SİBEL CESUR AKYUNAK CEVAPLADI- Birçok evlilikte eşlerin anne ya da babaları tarafından onların ailelerine müdahale edildiği ya da çocuklarının eşlerine saygı ya da sevgi göstermedikleri konusunda şikâyetleri olduğunu görüyoruz. Bunun birçok sebebi olabilir. Bazen evliliğin ilk yılları, hatta daha nişan söz aşamalarında aileler arasında bazı sorunların olması etkili olabilir. Genellikle çocuklarına aşırı bağlı annelerde onlara karşı aşırı koruyucu ve müdahaleci davranışlar büyüseler de devam edebiliyor. Çocukları evlenmiş olsa da bu davranışlara devam edebiliyor, çocuğunun eşini bir rakip gibi görüp, sevgiyi ilgiyi paylaşmayı kabul etmeyebiliyorlar. 

Kayınvalidenizin diğer iki oğlu ve eşleri ile olan davranışları nasıl bunu gözlemleyip davranışın sadece size karşı mı olduğunu düşünün. Eşinizin annesiyle ne tür bir bağı var bunu anlamaya çalışın. Sizinle aranızda bir sorun olmadığını söylüyorsunuz, eşinizle olan durumun belki onunla bir ilgisi olmayabilir. Evinizde huzursuzluk çıkmasının sebebi her akşam ona uğradığı için ise bunun 10 yıl içinde değişmemiş olduğunu görerek belki daha fazla hoşgörü gösterebilirsiniz. Her anne ilgi, hatır sorulmasını ister ancak bu çok fazla ise sizin de eşinizle daha çok vakit geçirmek istediğinizi söyleyebilirsiniz. 

Evinizde çıkan huzursuzluğun temel sebebi kayınvalide olmayabilir. Öncelikle eşinizle ilişkiniz konusunda nelerin eksik ya da yolunda gitmediğini düşünerek onunla konuşabilmeniz gerekir. Çocuklarınızın da babalarına ihtiyaç duyduğunu ve daha fazla zaman ayırması gerektiğini söyleyebilirsiniz.

Düzenleyen:  - Türkiye Cumartesi
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...