Adı hastalık değil ama hasta ediyor! Panik atağın 13 belirtisi

- Güncelleme:
Adı hastalık değil ama hasta ediyor! Panik atağın 13 belirtisi
Türkiye Cumartesi Haberleri

Zaman zaman nefes alamıyor, boğulur gibi oluyor musunuz? Sık sık “kalp krizi geçiriyorum” endişesiyle acil servise gidiyor musunuz? Evde yalnız kalmaktan, kalabalığa karışmaktan korkuyor musunuz? Panik atak olabilirsiniz…

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ

Ortada tehlikeli bir durum olmamasına rağmen kişi bir anda; göğüs ağrısı, nefes alamama, boğulur gibi olma, çarpıntı ve titreme gibi belirtilerle ‘kalp krizi geçiriyorum’ ya da ‘ölüyorum’ sanarak yoğun korku ve kaygıya kapılıyor. Pek çok kişide acil serviste noktalanan bu durumun adı; panik atak!

Toplumdaki her 2-3 kişi bu durumu hastalık düzeyinde yaşıyor. Panik atağın aslında, tehlike anlarında hayatta kalma mekanizmasının devreye girerek, bedenin kendini korumak üzere verdiği doğal bir tepki silsilesi olduğunu söyleyen Psikiyatri Uzmanı Dr. Merve Çukurova, “Normalde hayatı tehdit olan tehlikeli bir durumda beden kendini kaçmak veya savaşmak üzere düzenler. Kalpten kaslara daha çok kan pompalanır bunu çarpıntı olarak hissederiz, daha fazla oksijen alabilmek için çok nefes alıp vermeye başlarız, ağzımız kurur. Hepimiz için tanıdık olan bu tepkiler tehlikeli durumlarda bizi harekete geçirirken, ortada bir tehlike yokken yaşandığında işler değişiyor. Bu durumda panik atak ve panik bozukluk kavramları ortaya çıkıyor” dedi. Panik atağın aksine panik bozukluğun psikiyatrik bir rahatsızlık olduğunu vurgulayan Dr. Çukurova, “Bu kişilerin büyük bir kısmı; yalnız başına evde kalamaz, sokağa yalnız çıkamaz, toplu taşıma araçlarına, asansöre binemez. Hayatlarını kendi kendilerine kısıtlarlar” dedi.

BU SORULARLA TEST EDİN

Psikiyatri Uzmanı Dr. Merve Çukurova, aşağıdaki belirtilerden en az 4 tanesinin birdenbire başlayacak ve 10 dakika içinde en yüksek düzeye ulaşacak şekilde kişide var olmasının, kişinin panik atak durumu ile karşı karşıya kaldığını gösterdiğini söylüyor.

>> Çarpıntı, kalp atımlarını duyumsama ya da kalp hızında artma olması,

>> Terleme,

>> Titreme ya da sarsılma,

>> Nefes darlığı ya da boğulur gibi olma hissi,

>> Soluğun kesilmesi,

>> Göğüs ağrısı ya da göğüste sıkışma hissi

>> Bulantı ya da karın ağrısı,

>> Baş dönmesi, sersemlik hissi, düşecekmiş ya da bayılacakmış gibi olma,

>> Gerçek dışılık, benliğinden kopma, kendine ve çevreye yabancılaşma hisleri

>> Kontrolünü kaybedeceği ya da çıldıracağı korkusu,

>> Ölüm korkusu,

>> Uyuşma ya da karıncalanmalar,

>> Üşüme, ürperme ya da ateş basmaları.

PANİK ATAĞA KARŞI 5 ETKİLİ TAVSİYE

>> Anksiyeteyi artıracağından çay, kahve, kolalı içecekler, çikolata gibi kafeinli yiyecek ve içeceklerden uzak durun.

>> Stresi azaltmak için yürüyüş, spor gibi düzenli fiziksel egzersizler yapın.

>> Nefes- kas gevşemesi egzersizleri uygulayın.

>> Panik atağın başlayacağını hissettiğinizde, başa çıkma tekniği olarak solunum denetimi yöntemleri uygulayın. En az 5 saniye süreyle burnunuzdan nefes alıp, bu nefesi 5 saniye tutup, yine en az 5 saniye süreyle sanki ıslık çalıyormuş gibi dudaklarınızı büzerek nefes vermek bu yöntemlerden birisi. Bunu 5 kez tekrarlayın.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...