2023’te yenilenip özümüze dönelim

- Güncelleme:
2023’te yenilenip özümüze dönelim

Türkiye Cumartesi Haberleri

İyilik getirmesini temenni ettiğimiz bu yeni yılda zengin kültürümüzün unutulan lezzetlerini hatırlayalım. İlk adımımız da yarın öğlen ya da akşam yiyeceğimiz yemeği sorgulayarak başlamak olsun!

Yeni yıl ve Noel aslında birbiriyle alakası olmayan iki konu. Nedense ülkemizde yıllardır maksatlı veya maksatsız çok kafa karışıklığı var. Herkes kendine göre yorumluyor ve anlamlandırıyor.  VİKİPEDİ (Noel, her yıl 25 Aralık tarihinde Hazreti İsa’nın doğumunun kutlandığı Hristiyan bayramıdır. Ayrıca Doğuş Bayramı, Kutsal Doğuş veya Milat Yortusu olarak da bilinir. 20. yüzyılın başlarından itibaren Noel, Hristiyan olmayanlar tarafından da kutlanan, dinî motiflerinden arınmış, hediye alışverişi etrafında yoğunlaşan bir bayram olarak da kutlanmaya başlamıştır. Antik çağlardan beri kutlanagelen Pagan kış festivalleri ile Roma’da yayılmış Mitraizm’in kış festivalleri Yule ve Saturnalia’daki uygulamalar Noel’in kökenini teşkil etmektedir. Noel Hazreti İsa’nın doğum günü olarak kutlansa da doğum ve ölüm tarihleri konusunda tarihçiler arasında fikir birliği yoktur) bilgilerini veriyor ki bu bilgilerin büyük kısmı doğru. Bu durumda, Noel Hristiyanlık öncesinde de farklı isimler ile farklı tarihlerde ve anlamlar katılarak kutlanıyormuş. 

Bence biz bunlara takılmak yerine, yeni bir yılda doğallıktan giderek uzaklaşan, yapaylaşmış bir dünyada en güzel şeyleri umarak 2023’ün bütün insanlara daha fazla hayırlar ve iyilikler getirmesi üzerine düşünmeli, konuşmalı ve dilemeliyiz. 

ANADOLU LEZZET DOLU

Biz 2023 yılını yenilenmek, daha farklı düşünmek için heyecanla bekleyelim. Yeni yıla ailemizle, dostlarımızla, arkadaşlarımızla kısaca sevdiklerimizle hep birlikte girelim. Benim dileklerim biraz uzun. Adına gelişme denen ama sadece kolaylaşma sağlayan yeni hayat biçimlerinde mutlulukları azalmış, aidiyet duyguları yok olmuş insanların azaldığını görmeyi dileyelim. Birçok alanda yaşanan yok ediş ve yok oluş, mutfak penceresinden bakıldığında daha çarpıcı. Toprakla ilişkisini kesen bizler, sağlıklı hayat arayışları içerisinde neleri kaybettiğimizi maalesef yaşayarak anlamaya başlıyoruz. 
Domatesin kokusuna hasretiz, binlerce yıllık tarhana, uyduruk çorbalar karşısında küskün. Anaların, nenelerin pişirdiği, çocukların ve torunların ismini dahi bilmediği zengin kültürümüzün lezzetleri hayatımızdan kaybolup gidiyor. Bir şeyler yapmak mümkün mü? Evet… Üstelik çok da basit. Bugün, yarın öğlen ya da akşam yiyeceğin yemeği sorgulayarak başla! İçinde mevsiminde olmayan sebze var mı, sor! Varsa yeme! 

Paketlenmiş gıdalardan uzak dur. Yemeklerde kullanılan yağı, eti, sorgula… Kendi ülkenin geleneksel ürünlerine sahip çık! Anadolu’nun yaklaşık on iki bin yılın derinliğinde oluşturduğu zengin mutfağa daha çok ilgi duy! 

PİZZA DEĞİL PİDE

İnanın bütün bu arayışlar önce kendimiz için… Bu bir kampanya çağrısı değil, bu kendin olmak, sağlıklı yaşamak ve yenilenmek adına bir adım. Yeni bir yılın heyecanı içinde daha güçlü bir ülke için bir daha düşün. Yediğin yemekle sadece karnını doyurmuyorsun, sana ait topraklarda çiftçilik yapanlara katkı veriyorsun. Kahvaltı sofranda ülkemizin yüzlerce peynirinden birini tüket. Salam ya da sosis yerine halis sucuk ye katkısız bastırma (pastırma) tüket. Bil ki bu ülkede hayvancılık yapan insanlara katkı vermiş olacaksın. 
Dünyada kırk yıllık hatırı olan başka bir kahve var mı? İtalyan ya da Amerikan kahvelerini sevebilirsin ama arada bir kırk yılın hatırına Türk kahvesi iç. 

İki kere pizza yerine arada bir canım Trabzon pidesi, Bafra pidesi dene.  Günde ya da haftada bir kutu meşrubat yerine bir şerbet ya da ayran iç. Göreceksin daha lezzetli, daha sağlıklı… Spagetti yerken arada bir erişteyi hatırla, “ravioli” yerken pirohi ya da mantıyı unutma.  

Bu listeyi uzatabilir, sayfalar dolusu yazabiliriz. Ama siz bir düşünün; çok mu zor bunları yapmak? 
Gelin 2023 yılını kendi yılımız yapalım. 

GÜZEL ÜLKEM İÇİN…

Ne demişti Henrich Ibsen: 
“Hayat, gelecekle bir dizi çarpışmadır. Hayat mazide yapılanların toplamı değil, istikbalde ne olmak istediğimizdir.”
Ne kadar anlamlı bir söz...  Birilerinin ülkemiz için bir şeyler yapmasını beklemeyelim, biz de bir şeyler yapalım. 2023 bizim ve ülkemizin yılı olsun. Çocuklarımızın bu ülkede sağlıklı, mutlu yaşamasına ve güzel ülkemizin hak ettiği yere gelmesine katkı verelim. Ülkemizin değerlerini unutmayalım. Çünkü unutmak yitirmektir.

2022 bitti ve 2023 geldi geliyor. Daha çok sahip çıkalım. Çünkü sıradanlığı aşmanın en kolay yolu kendin olmaktır. 
2023 hepinize sağlık, huzur ve afiyetler getirsin. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...