10 adımda akran zorbalığının önüne geçin

- Güncelleme:
10 adımda akran zorbalığının önüne geçin

Türkiye Cumartesi Haberleri

Okul hayatı boyunca her 7 öğrenciden birinin akran zorbalığı yaşadığına dikkat çeken psikolojik danışman Barış Sezgin, aile içindeki zayıf iletişimin bireyde saldırgan davranışlara sebep olduğunu söyledi.

DUYGU YILMAZ'IN HABERİ

Akran zorbalığının okullarda ciddi boyutlara ulaşmasıyla birlikte geçtiğimiz günlerde Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde değişikliğe gidildi. Değişiklik ile birlikte akran zorbalığı ile siber zorbalık yapan öğrencilere disiplin işlemi uygulanacak. Son dönemlerde hem küçük yaşlardaki hem de ergenlik dönemindeki öğrenciler için problem hâline gelen akran zorbalığını önlemek adına okul, aile ve öğretmen iş birliğinde çözümler üretilmesi gerekiyor. Çocuklar arasındaki psikolojik, fiziksel, sosyal ve sözel saldırıların akran zorbalığı olarak kabul edildiğini söyleyen Psikolojik danışman Barış Sezgin, okul hayatı boyunca her 7 öğrenciden birinin akran zorbalığı yaşadığını söyledi.  Aile içindeki zayıf iletişimin, olumsuz çevre faktörlerinin bireyde saldırgan davranışlara sebep olduğunu ifade eden Sezgin, çocuğu akran zorbalığına maruz kalan ailelere ve uygulayan öğrencilerin ailelerine yönelik önerilerde bulundu.

10 adımda akran zorbalığının önüne geçin

ÇOCUĞUNUZ ZORBALIK YAPIYORSA

> Arkadaşını neden rahatsız ediyorsun?:  Çocuğunuzla sakince konuşarak, davranışın sebeplerini ve bunun sonuçları  üzerinde durun. Bu davranışını onaylamadığınızı net biçimde belirtin, olumlu davranışı ise takdir edin.

> Aile rol modeldir: Evdeki şiddet eğilimi çocuktan okuldaki arkadaşlarına yansır. Bu sebeple ailedeki şiddet eğilimli kişiler de uyarılmalı. 

> Öğretmenle iş birliği yapın: Çocuğu zorbalığa karışan ailenin çocuğunu dikkatle dinlemesi, ona nasıl yardım edebileceği üzerinde düşünmesi, okul ile iş birliği yaparak uzman desteği alması gerekir.

> Şiddet içeriklerinden uzak tutun: Son yıllarda neredeyse bütün mecralarda şiddet hem normalleştiriliyor hem de özendiriliyor. Çocuklarınızın oynadığı oyunlar ve izlediği içerikler mutlaka gözetiminizde olmalı. 

> Zaman ayırın: Ailelerin belli zamanlarda çocuklarını üzen veya kızdıran arkadaşları olup olmadığını ve bu durumun nasıl olduğunu sorması çocuklarının zorbalığa uğramasını veya zorba olarak katılmasını önlemede faydalı olacaktır.

10 adımda akran zorbalığının önüne geçin

ÇOCUĞUNUZ ZORBALIĞA MARUZ KALIYORSA

> Hassas ve sakin olun: Şiddet karşısında ailenin soğukkanlılığını koruması önemli. Çünkü ailenin duygusal tepkileri çocuğun da tepkilerini belirleyecektir. 

> Çok zorlanmış olmalısın!: Çocuklarınızı dinlerken kurduğunuz cümlelerin yaşadıkları üzüntüyü, utancı ya da korkuyu daha fazla arttırmaması çok önemli. Çocukların duygularına odaklanan ‘Çok zorlanmış olmalısın!’ gibi cümleler kullanabilirsiniz. Bu cümle hem onu anlayabildiğinizi gösterirken hem de yaşadıklarını daha fazla anlatma konusunda onu cesaretlendiriyor.
Hakkını aramayı öğrenmeli: Çocuğunuza okul hiyerarşisi içinde kendi hakkını aramayı ve çözüm üretmeyi öğretmelisiniz. Ayrıca çocuk öğretmenlerinden de yardım isteyebileceğini bilmelidir.

> ‘Zorbalık uygulayan haklıdır’ algısı: Küçük çocuklar kendilerine zorbalık uygulayan çocukların daha güçlü, bilgili ya da beğenilen çocuklar olduğunu düşünme eğiliminde. Çocuklarınıza zorbalık uygulayan kişinin daha güçlü ya da haklı değil sadece daha saldırgan ve haksız olduğunu anlatmanız önemlidir. Eşitlik kavramının altını çizmelisiniz. 

> Sana vurana sen de vur!: ‘Kendini korumak’ başkasına zarar vermek değildir. ‘Sana vurana sen de vur’ tavsiyesi yanlıştır. Çocuklar fiziksel zorbalık ile karşılaştığında kendini korumalı, güvenli alana gitmeli ve öğretmenden yardım istemelidir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...