Zamsız IMEI harcı için son saatler! e-Devlet çöktü

Zamsız IMEI kayıt harcını ödeyerek telefon almak isteyen vatandaşlar sınır kapılarına koştu. Özellikle Gürcistan gibi pasaportsuz giriş yapılabilen ve Türkiye'ye kara sınırı olan ülkelere akın başladı. Zamsız IMEI kayıt bedeli için son saatlere gelinirken, e-Devlet sistemi çöktü.
Cep telefonu fiyatlarının yüksek olması nedeniyle uzun zamandır yurt dışından telefon satın alıp Türkiye'ye getirmek oldukça popüler bir yöntemdi. Ancak artık bu yöntem işe yaramayacak. Çünkü yurt dışından getirilen telefonların Türkiye'de aktif olarak kullanılabilmesi için IMEI kaydının açılması gerekiyor ve bunun bir bedeli var. Gece saatlerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylanan karara göre, IMEI kayıt harcı bedeli 6 bin 91 TL'den 20 bin TL'ye çıktı.
Harç bedeline getirilen yaklaşık 14 bin TL'lik zam bu gece saat 24.00'den itibaren geçerli olacak. Aradaki 14 bin TL'lik farkı ödemeden daha uygun fiyata telefon satın almak isteyen yüzlerce kişi Gürcistan başta olmak üzere komşu ülkelere akın etti. Yeni telefon satın almak isterken, alınan telefonları kaydetmeye yarayan e-Devlet'teki ilgili bölüm çöktü.
IMEI KAYDINI YAPMAK İSTEYENLER ŞOKE OLDU
NTV'nin aktardığı bilgilere göre, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) IMEI kayıt hizmetinde yoğunluk yaşanıyor. e-Devlet ve BTK yetkilileri tarafından bant genişlemesine gidilmesi kararlaştırıldı. Yurt dışından getirilen cep telefonlarının kayıt işlemleri mesai bitiminden sonra da gerçekleşebiliyor. Bu kapsamda, zamsız IMEI kayıt ücreti olan 6 bin 91 TL'yi yatırmış olan vatandaşlar, bugün saat 23.59'a kadar e-Devlet Kapısı üzerinden IMEI kaydını tamamlama işlemlerini halledebilecek.
Öte yandan, e-Devlet'in konuya ilişkin, "Sadece harç bedelinin ödenmesi kayıt işlemi için yeterli değildir" şeklinde bir açıklaması mevcut. Kayıt işleminin gerçekleşmesi için bütün adımların tamamlanması gerektiği ve sistem tarafından sonuç adımında oluşturulacak 'Başvuru Numarasını' ekranda görmeden hizmetten çıkış yapılmaması gerektiği vurgulandı.
Bu arada, harç bedelinin vergi dairelerine, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın belirlediği bankalara ya da e-Devlet'e entegre ödeme kuruluşlarına, başvuru sahibinin T.C. Kimlik numarası ve kayıt edilecek cihaza ait IMEI numaraları belirtilerek yatırılması şart koşuluyor. Cihazın birden fazla IMEI numarasına sahip olması durumunda, her IMEI numarasının sistemdeki alanlara özellikle yazılması gerekiyor. Yanlış IMEI numarası/numaraları ile yapılan kayıtların düzeltilmesi mevzuat gereği mümkün olmuyor.
SADECE 365 GÜN GEÇERLİ
Vatandaşlar yurt dışından getirdikleri cihazı, kayıt etmeden ilk kullanım tarihinden itibaren 120 gün boyunca kullanabiliyor ama bu tarihten sonra telefonun haberleşme hizmeti alabilmesi için, kayıt işlemlerinin yurda giriş tarihinizden itibaren 365 gün içerisinde yapılmış olması şartı var. Aynı zamanda, daha önce cihaz kaydı yapanların da yeni cihaz kaydı için en son tarihli cihaz kaydına ait yurda giriş tarihinin üzerinden en az 3 (üç) takvim yılının geçmesini beklemeleri lazım.
(Kaynak: NTV)