Yerli tank ALTAY'ı AKKOR sistemi koruyacak! Dünyada çok az ordu sahip

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Yerli tank ALTAY'ı AKKOR sistemi koruyacak! Dünyada çok az ordu sahip
TEKNOLOJİ Haberleri

Yerli ve milli ALTAY tankının Türk Silahlı Kuvvetleri'ne teslim edilmesiyle birlikte, ASELSAN üretimi AKKOR Aktif Koruma Sistemi de envantere dahil edildi. Bu sayede yeni ALTAY tankını ve Türk tanklarını ASELSAN’ın milli AKKOR sistemi koruyacak. Peki AKKOR sistemi nedir? AKKOR, düşman tanksavar füzelerini 1 saniyeden kısa bir süre içerisinde tespit ve imha edebiliyor. İşte detaylar...

Hedefi; tam bağımsız savunma sanayii olan Türkiye, büyük atılımlarına hız kesmeden devam ediyor. Göğsümüzü kabartan haberlerden biri de, engellemelerle ve ambargolarla dolu bir hikayesi olan ALTAY tankının 23 Nisan Pazar günü Türk Silahlı Kuvvetleri'ne teslim edilmesi oldu. ALTAY’ın teslim edilmesiyle değişen, gelişen ve sınıf atlayan yerli savunma sanayiimiz, bir haberle daha dünya sıralamasına girdi.

ALTAY’la birlikte ASELSAN AKKOR Aktif Koruma Sistemi de ilk kez envantere alındı. Peki nedir bu sistem?

HİZMETE SOKAN 3 ÜLKEDEN BİRİSİ

AKKOR, düşman tanksavar füzelerini 1 saniyeden kısa bir süre içerisinde tespit ve imha edebiliyor. AKKOR ile Türkiye, böyle bir sistemi üretip hizmete sokan 3 ülkeden birisi oldu. Ayrıca ASELSAN ürettiği bu sistemle, dünya üzerinde bir tankı donatabilecek tüm elektronikleri bünyesinde üretebilen tek firma konumuna geldi.

AKKOR Sistemi, Milli tank ALTAY’da kullanılmak üzere geliştirildi. Sistemin modüler mimarisi sayesinde, birçok tipteki zırhlı araca da uygulanabiliyor. ASELSAN, dünyada çok az ordu tarafından kullanılan sistem üzerinde aslında 2008 yılından beri çalışıyordu.  Ve artık envantere alındı.

AKKOR AKTİF KORUMA SİSTEMİ NASIL ÇALIŞIYOR?

ASELSAN tarafından özgün olarak geliştirilen AKKOR, 360 derecelik tam bir koruma kalkanı sağlıyor. Yönlendirilecek fiziksel imha mühimmatı, üzerinde bulunan sensörler yardımıyla yaklaşmakta olan tanksavar tehdidine en yakın olduğu anda patlayarak oluşan tehdidi etkisiz hale getiriyor.

Radar tarafından tanka yaklaşmakta olan tehdit algılandığı zaman bir takip yörüngesi oluşturuluyor, oluşturulan yörünge bilgileri merkezi yönetim merkezine aktarılıyor. Ardından Mühimmat Atıcı Lançer karşılaşma noktasına doğru yönlenip mühimmatı hedefe doğru ateşliyor. Tanka yaklaşan tehdit 15-20 metre mesafede iken koruma mühimmatı ile buluşuyor.

Atılan koruma mühimmatının ucundaki akıllı yaklaşma tapası sayesinde gelen tehdidin açısı, hızı ve mesafesi hesaplanıyor, tehdit ile korunma mühimmatının patlayacağı en ideal nokta bulunuyor.  İki mühimmat yan yana geldiği zaman ise, büyük buluşma gerçekleşiyor yani patlıyor.

Tanka tehdit olarak gönderilen mühimmatın harp başlığı böylece imha ediliyor.

Yerli tank ALTAY'ı AKKOR sistemi koruyacak! Dünyada çok az ordu sahip

TEHDİTLERİ EN UYGUN ZAMAN VE MESAFEDE ETKİSİZ HALE GETİRİYOR

AKKOR, sahip olduğu 'Fiziksel İmha yani (hard-kill)' ve 'İşlevsel İmha yani (soft-kill)' kabiliyetleri ile platforma yöneltilmiş olan tehditleri en uygun zaman ve mesafede etkisiz hale getirerek tam koruma sağlıyor.

Hard kill yöntemini kullanan ilk sistem, Sovyetler Birliği tarafından geliştirilen 'Drozd' sistemidir.

Afganistan Savaşı sırasında anti-tank füze ve roketlerinin, Sovyet tanklarını çok fazla tehdit etmesinden ve büyük bir zarara uğratmasından dolayı ilk olarak Afganistan’da denenmiştir.

Sistemin kullanılmasıyla birlikte, beklenilenin aksine yüzde 80 gibi büyük bir başarı oranı yakalandı ve tüm dünyanın ilgisini çekmeyi başardı. Sahada edinilen tecrübeler tanklar için oldukça iyi olsa da tank etrafında bulunan veya tank ile birlikte hareket eden piyadeler için ise bir o kadar kötü sonuçlar da doğurabiliyor.

Sistemin piyadeye verebileceği zararı göz önüne alan bazı ülkeler, bu sistemi tercih etmez iken tamamen mekanize birlikler üzerine kurulu ordular tarafından ise etkin olarak kullanılıyor. Günümüzde Hard-Kill yöntemini kullanarak aktif koruma sistemlerini üreten ülkeler ise Rusya, Ukrayna, İsrail ve Türkiye’dir.

İLK KULLANIMI BİRİNCİ ÇEÇEN SAVAŞI'NA DAYANIYOR

Ülkemizde ASELSAN tarafından geliştirilen sahada aktif olarak kullanılan PULAT Hard-Kill Aktif Koruma Sistemi ve ALTAY tankı için özel olarak tasarlanıp geliştirilen AKKOR Hard-Kill Aktif Koruma Sistemi mevcut.

Soft-Kill sistemlerinin ilk kullanımı ise Birinci Çeçen Savaşı'na kadar dayanıyor. Ruslar, Drozd sisteminin tam koruma sağlayamaması ve piyadeleri tehdit etmesinden dolayı Soft-Kill sistem geliştirmelerine ilk olarak bu savaşta başladı. En bilinen örneği ise T-90A tanklarında bulunan Shtora-1 sistemidir.

Ancak AKKOR sistemi, benzerlerine ve rakiplerine oranla sahip olduğu kabiliyetlerle öne çıkmayı başarıyor. Ayrıca hem soft-kill, hem de hard-kill kabiliyetine sahip ilk sistemimiz oldu.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...