Yeni keşfedilen ikili yıldız o kadar yakın yörüngeye sahip ki tüm sistemi Güneş'in içine sığabilir

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Yeni keşfedilen ikili yıldız o kadar yakın yörüngeye sahip ki tüm sistemi Güneş'in içine sığabilir

TEKNOLOJİ Haberleri

Bilim insanları, ilginç bir ikili yıldız sistemi keşfetti. Bu yıldızların birbirine oldukça yakın döndüğü açıklandı. Hatta o kadar yakın bir yörüngeye sahipler ki ortak kütle merkezi etrafındaki dönüşlerini 1,9 saatte tamamlıyor.

ZTF J2020+5033 olarak adlandırılan ikili yıldız, sadece 457 ışık yılı uzaklıkta ve 1,9 saatlik baş döndürücü bir yörüngede birbirinin etrafında dönen yüksek kütleli bir kahverengi cüce ile düşük kütleli bir kırmızı cüceden oluşuyor. Yeni bir çalışmada aktarıldığı üzere, iki nesne arasındaki mesafe, Güneş'in yarıçapının yarısından daha az. Bu nedenle araştırmacılar, tüm sistemin Güneş'in içine sığabileceğini söylüyor. 

Diğer küçük yıldızlarla yakın çiftlerde çok az kahverengi cüce bulundu. Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi'nden astrofizikçi Kareem El-Badry liderliğindeki bir ekibe göre ZTF J2020+5033, bunun nedeni hakkında bize bazı ipuçları verebilir. Keşif, The Open Journal of Astrophysics dergisinde yayımlanmak üzere gönderildi ve şu anda ön baskı sunucusu arXiv'de mevcut.

Kahverengi cüceler, teknik olarak, yıldız tanımına girmez, küçücük yıldızlar ve büyük gezegenler arasındaki tam olarak ikisi de olmayan bölgeyi işgal ederler. Kabaca Jüpiter'in kütlesinin 13 ila 80 katı arasında, çekirdeklerindeki döteryum füzyonunu ateşleyecek kadar büyüktür. Oldukça küçük ve sönük olduklarından fark edilmeleri zordur. Samanyolu'nda yaklaşık 5 bin kahverengi cüce olduğunu biliyoruz ve bunların çoğu izole edilmiş durumda, kendi başlarına takılıyorlar.

GÖKBİLİMCİLER İKİLİ YILDIZLARI ARIYOR

Güneş benzeri ve daha düşük kütleli yıldızların yalnızca yaklaşık yüzde 1'i, birkaç astronomik birim içinde kahverengi cüceler içeren çiftler halindedir. Bununla birlikte, bu ikili cisimler astronomlar tarafından uzun yıllardır aranıyor. Eş bir yıldızla etkileşime giren çift kahverengi cüceler, özelliklerini ölçmemize ve oluşumlarını ve evrimlerini daha iyi anlamamıza yardımcı olabilir.

El-Badry ve meslektaşları, ABD'deki Zwicky Transient Facility'i (Zwicky Geçici Tesisi) kullanarak kahverengi bir cüceyi içerebilecek düşük kütleli ikili cisimleri aramaya koyuldu ve ZTF J2020+5033'ü keşfetti. Gaia'dan alınan veriler de dahil olmak üzere çeşitli veri kümelerini kullanan takip çalışması, sistemin hassas ölçümlerini elde etmelerini ve özelliklerini doğrulamalarını sağladı.

KAHVERENGİ CÜCE JÜPİTER'İN YARIÇAPI KADAR 

Sistemin kırmızı cücesinin de nispeten küçük olduğu bulundu, Güneş'in yarıçapının yalnızca yüzde 17,6'sı ve kütlesinin yüzde 13,4'ü kadar. Öte yandan kahverengi cüce, bu esrarengiz nesneler için üst kütle sınırında gibi görünüyor; Jüpiter'in yarıçapı civarında ancak kütlesinin 80,1 katı.

Diğer özellikler, her iki nesnenin de oldukça eski olduğunu gösteriyor, bu da bulundukları yere nasıl geldiklerine dair soruları gündeme getiriyor. El-Badry ve meslektaşları, her iki nesnenin de bir zamanlar olduklarından önemli ölçüde daha büyük olacağına inanıyor, bu da birbirlerinden en az 5 kat daha uzakta oldukları anlamına gelebilir. Gelecekte, ZTF J2020+5033'ün yörüngesinin küçülmeye devam etmesi muhtemel. 

Kırmızı cüceden daha küçük ve daha az kütleli olmasına rağmen, kahverengi cüce biraz daha yüksek yüzey yerçekimine sahiptir; bu da kahverengi cücenin, birbirlerine yaklaştıkça kırmızı cüceden malzeme çalmaya başlayacağına işaret ediyor. Bu kütle transferi birkaç on milyonlarca yıl içinde başlayabilir. 

(Kaynak: Science Alert) 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...