Yapay zeka uygulamalarına sahip yeni iPhone modeli devrim yapacak

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Yapay zeka uygulamalarına sahip yeni iPhone modeli devrim yapacak

TEKNOLOJİ Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Teknoloji uzmanları, önümüzdeki yıllarda piyasaya çıkmasını bekledikleri iPhone modeliyle Apple'ın akıllı telefon pazarında devrim yapacağını iddia etti. Söz konusu iPhone'ların yapay zeka uygulamalarına sahip olacağı konuşuluyor.

Apple'ın Hong Kong merkezli yatırım şirketi Haitong International Securities'in tedarik zincirini araştıran analist Jeff Pu'ya göre, teknoloji devi, en erken 2024 sonlarında iPhone ve iPad'de üretken yapay zeka teknolojisini uygulamaya başlayacak. Jeff Pu, tedarik zinciri kontrollerinin Apple'ın 2023'te muhtemelen birkaç yüz, gelecek yıl ise önemli ölçüde daha fazla yapay zeka sunucusu oluşturacağını gösterdiğini söyledi.

Bununla birlikte, analist Pu, Apple'ın bulut tabanlı yapay zeka ile daha fazla cihaz içi veri işlemeyi içeren 'uç bir yapay zeka'nın kombinasyonunu oluşturacağını düşünüyor. 

Şirketin kişisel verileri müşteri gizliliğiyle uyumlu bir şekilde nasıl kullanacağını ve işleyeceğini düşündüğü için Apple'ın üretken yapay zekayı kullanıma sunmasının 'sabır' gerektireceğini sözlerine ekledi.

IPHONE 18 İLE YAPAY ZEKA UYGULAMALARI GELEBİLİR 

Bu iddialar, 2024'ün sonlarına doğru Apple'ın iOS 18 ve iPadOS 18'den başlayarak üretken yapay zeka özelliklerini sunmaya başlayabileceği anlamına geliyor. Ancak konunun detayları henüz bilinmiyor.

Öte yandan, geçtiğimiz aylarda Apple'ın kullanıcıların karmaşık görevleri otomatikleştirmesine imkan sağlamak için Siri'ye yapay zeka özelliklerini dahil etmeyi planladığı ileri sürüldü. Bu özellik, Kısayollar uygulamasıyla daha derin entegrasyonu içerecek bir işlevdi.

Haberde, bu özelliğin gelecek yıl bir iPhone yazılım güncellemesinde yayınlanmasının beklendiği, dolayısıyla iOS 18'in bir parçası olabileceği belirtildi.

Ağustos ayında tedarik zinciri analisti Ming-Chi Kuo, Apple'ın üretken yapay zeka çalışmalarının 'rakiplerinin önemli ölçüde gerisinde' olduğunu, dolayısıyla 2024 sonu zaman diliminin gerçekçi olup olmadığının belirsiz olduğunu söyledi.

Söz konusu yapay zeka teknolojisinin 2025 ve sonrasına kadar hazır olamaması mümkün görünüyor. 

CHATGPT İLE BAŞLAYAN ÜRETKEN YAPAY ZEKA ÇILGINLIĞI

Üretken yapay zeka, geçtiğimiz yıl OpenAI firması tarafından piyasaya sürülen ve sorulara ve diğer istemlere cevap verebilen ChatGPT isimli sohbet robotuyla popülaritesini artırdı.

Google ve Microsoft da benzer sohbet robotlarını piyasaya sürdü.

Büyük dil modelleri üzerinde eğitilmeleri sayesinde sohbet robotları insan gibi cevaplar verebiliyor. 

Temmuz ayında Bloomberg News'ten teknoloji gazetecisi Mark Gurman, Apple'ın 'Apple GPT' lakaplı 'ChatGPT benzeri' bir sohbet robotunu dahili olarak test ettiğini ancak şirketin üretken yapay zeka araçlarını halka sunmak için henüz 'net bir strateji geliştirmediğini' söyledi.

Apple, üretken yapay zekaya olan ilgisini kamuya açık bir şekilde doğruladı ve son aylarda web sitesinde yayınlanan iş ilanlarında bu teknolojiden bahsediyor.

Şirketin CEO'su Tim Cook da geçen ay Forbes'a verdiği röportajda "Yıllardır üretken yapay zeka üzerinde çalışıyoruz ve çok fazla araştırma yaptık. Bu konuya gerçekten düşünceli bir şekilde yaklaşacağız ve bunun hakkında derinlemesine düşüneceğiz." dedi. 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...