Yapay zeka sohbet robotlarını tam 40 yıl önce anlattı... İşte dünyayı şaşkına çeviren olay

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Yapay zeka sohbet robotlarını tam 40 yıl önce anlattı... İşte dünyayı şaşkına çeviren olay

TEKNOLOJİ Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Yapay zeka destekli sohbet robotları yükselişini sürdürürken tartışma başlatan bir gelişme yaşandı. 40 yıl önce yayınlanan bir filmde günümüzün popüler sohbet robotlarının tıpatıp anlatıldığı ortaya çıktı.

MUHABİR: MUTLUHAN YILDIZ — Kasım ayının sonlarına doğru OpenAI isimli yapay zeka şirketi ChatGPT adlı yapay zeka destekli sohbet robotunu erişime açarak teknoloji dünyasının rotasını değiştirdi. Herkesin sosyal medyaya odaklandığı dönemde ChatGPT'nin sadece 1 haftada 1 milyon kullanıcıya ulaşması teknoloji şirketlerinin de iştahını kabarttı ve sonucunda yatırım yönü değişmeye başladı. 

Şu anda sohbet robotları (chatbot) ile etkileşim kısıtlı olsa da önümüzdeki yıllarda kullanımının çok daha fazla artması bekleniyor. Ayrıca chatbot'ların zaman zaman hatalı bilgiler verdiğini de hatırlatalım. 

Peki, bundan tam 40 yıl önce yayınlanan bir filmde yapay zeka sohbet robotlarından bahsedildiğini söylesek... 1983 yılında yayınlanan WarGames (Savaş Oyunları) şu sıralar medyada büyük yankı uyandırdı. 

Yapay zeka sohbet robotlarını tam 40 yıl önce anlattı... İşte dünyayı şaşkına çeviren olay

WarGames filminden

FİLM BÜYÜK BEĞENİ TOPLAMIŞTI

Yayınlandığı tarihte büyük bir gişe sayısına ulaşan ve eleştirmenlerin de beğenisini alan film, bilgisayar sistemlerini hack'leme kavramını konu edinmesinin yanı sıra 1980’lerde kişisel bilgi işlemin yükselişini ele alan ilk filmlerden biri oldu. 

Dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan’ın da filmi izlediği ve ardından hükümetin bilgisayar güvenliği için yasal düzenlemeler yaptığı söyleniyor. 

40 YIL ÖNCE YAPAY ZEKA SOHBET ROBOTLARINI ANLATAN FİLM

Peki, WarGames (Savaş Oyunları) filminin konusu ve hikayesi ne? Hemen anlatalım. Matthew Broderick’in genç hacker karakteri David Lightman, bir bilgisayar oyunu yayıncısını hack'lediğini düşünürken, aslında, yeni NORAD (Kuzey Amerika Havacılık ve Uzay Savunma Komutanlığı) süper bilgisayarı WOPR’a bağlanmayı başarıyor. O sırada hem David hem de NORAD tarafından bilinmeyen bir şekilde WOPR, arka kapı parolasıyla erişilen, Joshua isimli kaba bir sohbet robotu yapay zeka (AI) arayüzüne sahip.

David, klavyesiyle 'Joshua' ile sohbet etmeye başlıyor. Joshua, David’in yapay zekanın orijinal geliştiricisi Stephen Falken olduğunu düşünüyor. Daha sonra AI, David’e ünlü soruyu soruyor: “Bir oyun oynayalım mı?” Joshua’nın satranç, dama ve çok daha dikkat çekici olan Küresel Termonükleer Savaş gibi oyunlarının listesini daha önceden zaten keşfetmiş olan David, ilk başta Joshua tarafından satranç oynamaya ikna edilmeye çalışılsa da, tahmin edebileceğiniz gibi David, Küresel Termonükleer Savaş oynamak istiyor.

WOPR içindeki Joshua, NORAD personeline gerçek olmayan Sovyet askeri hareketlerini göstermeye başlıyor. NORAD, ekranda görünenlerin gerçek Sovyet askeri faaliyetleri olduğuna inanıyor ve olaylar gelişiyor.

Filmdeki Joshua'nın günümüzdeki sohbet robotları ChatGPT, Bing ve Bard'a benzetebiliriz. Bu arada, henüz ulusal savunma sistemlerine bağlı bir yapay zeka sohbet robotu mevcut değil. 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...