X platformundan kaçan kaçana

Düzenleyen:
- Güncelleme:
X platformundan kaçan kaçana

TEKNOLOJİ Haberleri

Sosyal medya ağı X'ten alternatif uygulamalara göç devam ediyor. Çok sayıda bilim insanının ve çevreci kişilerin Twitter olarak bilinen ve adını X yapan platformdan ayrılarak başka uygulamalara geçiş yaptığı öğrenildi.

Elon Musk'ın Twitter'ı satın almasının üzerinden bir yıl bile geçmedi ve eskiden iklim kriziyle ilgili sorunlar hakkında düzenli olarak etkileşimde bulunan çok sayıda kullanıcı artık Twitter'da değil. Trends in Ecology & Evolution dergisinde bu hafta yayımlanan bir rapor, Musk'ın platformu satın almasından bu yana 300 binden fazla çevreci hesabın neredeyse yüzde 50'sinin artık aktif olmadığını ortaya koydu.

Pomona Koleji'nde biyoloji ve çevresel analiz üzerine çalışmalar yürüten Yardımcı Doçent Dr. Charlotte Chang liderliğindeki araştırmacılar, 380 bin hesabı inceledi. Bu kullanıcılar, 15 günlük bir süre içinde en az bir defa gönderi paylaştıysa aktif olarak kabul edildi. Örneklemdeki Aralık 2022 ve Mayıs 2023 hesaplarını incelediler ve bu altı aylık sürenin sonunda kullanıcıların yalnızca yaklaşık yüzde 52'si hala aktifti.

Araştırmacılar, bu verileri ABD siyaseti hakkında paylaşım yapan 458 bin kullanıcıdan oluşan başka bir örnek grupla karşılaştırdı. Aralık 2022'den Mayıs 2023'e kadar bu gruptaki kullanıcıların yüzde 79'u hâlâ aktifti.

Chang, iklim aktivisti veya çevreci kullanıcıların X platformundan ayrılma oranının özellikle endişe verici olduğunu söyledi. Araştırmacılar makalede, "Şu anda Twitter'a eşdeğer bir platform yok" diye yazarak şöyle bir değerlendirme yaptı: 

"Çevreye duyarlı kullanıcıların katılımındaki değişiklikler, çevrenin korunmasına ilişkin söylemin nereden takip edileceği ve halkın çevre yanlısı kesimlerinin nasıl harekete geçirileceği konusunda ciddi soruları gündeme getiriyor."

TWITTER'IN ETKİLEYİCİ GÜCÜ KIRILIYOR MU? 

Twitter, yıllardır iklim aktivistleri ve bilim iletişimi için bir araç olmuştur. Genç iklim aktivistleri, 2019'un büyük bir bölümünde Twitter'da Fridays for Future (Gelecek için Cuma) ve küresel gençlik protestolarını ateşlemek için paylaşımlarını yaymıştı. Platform aynı zamanda iklim değişikliğiyle bağlantılı birçok doğal afet ve acil durumda bir afet müdahale görevi üstlendi. Chang, şimdiye kadar Twitter'ın 'süper güçlü' bir platform olduğunu vurguladı. 

Yakın zamanda 'X' adını alarak yeniden markalaşan platformda Musk'ın ilginç ve zaman zaman büyük tepki çeken kararları nedeniyle birçok kullanıcı ayrılmaya başladı.

Musk, içerik denetleme ekibinin sayısını oldukça azaltarak 100'ün altına düşürdü. Bu durum, platformun arayüzünde çeşitli değişikliklere ve hizmet kesintilerine yol açtı. Makalede, "Bu değişiklikler, Türkiye ve Suriye'deki son deprem (6 Şubat 2023 günü gerçekleşen depremler) sırasında kitle kaynaklı bilgilere büyük engeller oluşturdu" denildi.

BİLİM İNSANLARI TWITTER'DAN UZAKLAŞIYOR

Öte yandan, Musk şirketi satın aldığından beri, platformda iklimle ilgili yanlış bilgilerin yanı sıra nefret söylemi de patlak verdi. Bir zamanlar Twitter'da düzenli olarak gönderi paylaşan bilim insanları, Musk döneminde siteden kaçmaya başladı.

Chang, bu eski Twitter kullanıcılarının nereye gittiklerini ve hala halkı iklimle ilgili sorunlar hakkında bilgilendirmeye çalışıp çalışmadıklarını ele almak için araştırma yapacaklarını söyledi. Chang, “İnsanların kullandığı tek platform Twitter olsaydı, artık sosyal medyada hiç aktif olmayacaklar mıydı? Instagram, Threads, Mastodon veya Bluesky gibi halka açık diğer platformlara mı geçiyorlar? Yoksa Discord veya Slack çalışma alanları gibi daha özel kanallara ve alanlara mı geçiyorlar?" dedi. 

BİR BAŞKA ÇALIŞMA DAHA!

Nature dergisi tarafından yürütülen binlerce bilim insanının katıldığı bir ankete göre, Twitter kullanan bilimsel araştırmacıların yarısından fazlası orada geçirdikleri süreyi azalttıklarını veya tamamen bıraktıklarını bildiriyor. Ankete katılanların neredeyse yarısı, Mastodon gibi alternatif sosyal ağlara yöneldiklerini söyledi.

Ankete katılan 9 bin 200 araştırmacının yüzde 47'sinden fazlası Twitter'ı kullanımlarını azalttığını söylerken, yaklaşık yüzde 7'si platformu tamamen bıraktığını bildirdi. Çok sayıda bilim insanı ise rakip platformlarda, özellikle de Mastodon'da hesap açtıklarını belirtti. Araştırmacıların yaklaşık yüzde 47'si geçen yıl Mastodon'a kaydolduklarını söyledi. LinkedIn ve Instagram, sırasıyla yüzde 35 ve 27'sini çekerek bir sonraki en popüler ağlar oldu. İlginç bir şekilde, Meta'nın Twitter rakibi Threads, Nature'ın ankete başlamasından yalnızca birkaç gün önce kullanıma sunulmuş olmasına rağmen dördüncü sırayı aldı.

Twitter şimdiye dek araştırmacılar ve bilim insanları için önemli bir platform olmuştur. Araştırmayı duyurmak ve bilimsel tartışmayı teşvik etmek için kullanıldı ve araştırmacılar, dezenformasyonla mücadele etmek için uzun süredir bu platformu kullanmaktaydı. Twitter ayrıca halk sağlığından dilbilime kadar her şeyi inceleyen sayısız araştırmacı için değerli bir veri kaynağı olmuştur.

Ama artık değişti. Artık birçok kullanıcı, ücretli mavi tik alan kişilerin paylaşımlarını ön plana çıkaran bir platformda seslerinin bastırıldığını düşünüyor. Üstelik şirket, araştırmacılar için API'sini o kadar pahalı hale getirdi ki çoğu kişi artık erişemiyor bile. Bu nedenle, Nature'a konuşan tüm araştırmacılar Twitter'dan tamamen vazgeçmeye hazır olmasa da, şirketin taktikleri bilim camiasının büyük bir bölümünü yabancılaştırmış gibi görünüyor.

(Kaynak: Gizmodo, Engadget) 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...