Webb Uzay Teleskobu, Halka Bulutsusu'nu etkileyici ayrıntılarını yakaladı
James Webb Uzay Teleskobu, Halka Bulutsusu'nun şimdiye kadarki en ayrıntılı görüntüsünü elde etti. Gaz bulutu Dünya'dan yaklaşık 2 bin 500 ışık yılı uzaklıkta bulunuyor.
James Webb Uzay Teleskobu (JWST), Halka Bulutsusu'nun yeni bir görüntüsünü çekti. 'M57' ve 'NGC 6720' olarak da adlandırılan gaz bulutu, moleküler hidrojen açısından zengin 20 bin yoğun kürecik içerir. Dünya'dan yaklaşık 2 bin 500 ışık yılı uzaklıktaki konumunda yer alıyor.
Engadget'te yer alan habere göre, ilk görüntü (yukarıda), Webb Uzay Teleskobu'nun birincil sensörlerinden biri olan NIRCam (Yakın Kızılötesi Kamera) ile çekilmiştir. Bu kamera, yakın kızılötesi spektrumdaki ışığı algılamak üzere tasarlanmıştır ve oldukça ayrıntılı görüntüler yakalayabilir. NIRCam ayrıca 'Yaratılış Sütunları'nın aynı derecede hipnotize edici görüntüsünün elde edilmesini de sağlamıştı.
HALKA BULUTSUSU'NUN NEFES KESEN GÖRÜNTÜLERİ
Bu arada, ikinci görüntü (aşağıda) JWST'nin MIRI'si (Mid-InfraRed Instrument) kullanılarak çekildi. Bulutsunun dış kenarının ötesinde, muhtemelen merkez yıldızının yörüngesindeki daha düşük kütleli bir yoldaşla etkileşiminden oluşan (kabaca) on eşmerkezli yayını daha iyi vurguluyor.
Avrupa Uzay Ajansı (ESA) basın açıklamasında, "Bu şekilde, Halka Bulutsusu gibi bulutsular, gökbilimciler onu oluşturan yıldızı öğrenmek için bulutsuyu incelerken, bir tür astronomik arkeoloji ortaya koyuyor" dedi.
Halka Bulutsusu, 1779'da Fransız astronomlar Charles Messier ve Antoine Darquier de Pellepoix tarafından kuyruklu yıldızları ararken şans eseri keşfedildi. Gezegenimsi bulutsudur. Halka Bulutsusu, yakıtını tüketip yok olmaya yaklaşırken dış katmanlarını bırakan orta büyüklükte bir yıldızdan oluşmuştur.
ESA, "Renkli ana halka, nebulanın (bulutsu) merkezinde ölmekte olan bir yıldızın fırlattığı gazdan oluşuyor. Bu yıldız, Güneş gibi bir yıldızın son evrim aşaması olan çok küçük, yoğun ve sıcak bir cisim olan beyaz cüce olma yolunda." diye açıklıyor.