Uzaya çıkacak ilk Türk için geri sayım! Adaylar belli oldu

Düzenleyen: / Kaynak: NTV
Uzaya çıkacak ilk Türk için geri sayım! Adaylar belli oldu

TEKNOLOJİ Haberleri  / NTV

Türkiye Uzay Ajansı, Milli Uzay Programı kapsamında 2023 yılında uzaya bir Türk astronotu göndermeyi planlıyor. Uzaya çıkacak Türk için adaylık süreci devam ederken, seçilen 30 adayın ismi de açıklandı.

2018 yılında kurulan Türkiye Uzay Ajansı’nın (TUA) geçtiğimiz yıl duyurduğu Milli Uzay Programı’nda çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. TUA’nın planlarından biri de uzaya bir Türk vatandaşını göndermek ve şu anda gönderilecek kişinin belirlenmesi süreci tamamlanmış değil. 

TUA Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, 2022’nin sonuna doğru seçilecek astronotun 4 ila 6 aylık eğitimi sürecinden geçerek hazır olacağını açıkladı. Nihayetinde TUA, Haziran ayında kapattığı başvuruları değerlendirerek 30 aday belirledi. 

NTV’nin haberine göre, 36 bin astronot adayı başvurusunu değerlendiren TUA ekibi, 30 kişiyi seçerek aday listesini daralttı. Ankara’ya mülakat için çağrılan adaylardan 10’unun ise kadın olduğu bilgisi paylaşıldı. Adaylar, başvuru şartlarında da olduğu gibi mühendislik, astronomi, fizik ve tıp alanlarında eğitim görmüş kişiler arasından seçildi. 30 adayın sağlık testlerinden geçeceği aktarıldı. 

UZAY YOLCUSU ADAYLARINA PSİKOLOJİK TEST

TÜBİTAK Uzay Yolcusu Proje  Yöneticisi Ömer Ataş, konuya ilişkin, “Hem NASA'nın hem de Uluslararası Uzay İstasyonu'nun bazı standartları var. Uluslararası Uzay İstasyonu'nu ziyaret edecek astronotlar için psikolojik testler, adaylar Ankara'ya geldiğinde yapılacak.'' dedi.

Ömer Ataş, açıklamasının devamında ise tarihlere ilişkin bilgi verdi. Kasım ayına doğru 30 kişi arasından sadece iki kişinin belirlenerek ABD’ye zorlu bir teste göndereceklerini belirtti. Ataş, ''Eğitim biraz yoğun ve zorlu olacak. Özellikle Uluslararası Uzay İstasyonu'nun çalışma sistemleri hakkında teorik dersler alacaklar. Hem Avrupa hem de Japonya'nın modüllerinde de aşinalık eğitimi alacaklar. Eğitimlerin büyük bir bölümü ABD'de olacak." dedi. 

İki aday arasından da biri seçilerek Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderilerek Türkiye adına bilimsel deneyler yapacak. 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: NTV
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...