Uzay macerasının arkasındaki tehlike: Astronotların beynine büyük zarar veriyor
İnsanlık rotasını Ay ve Mars'a çevirirken bilim insanlarının yaptığı yeni bir çalışma uzay yolcularını endişelendirecek türden. Araştırmalar, uzun süreli uzay uçuşlarının beyne ciddi zararları olduğunu gösteriyor.
Bilim insanları, uzun süreli uzay uçuşlarının astronotların beynine zarar verdiğini buldu. Dünyanın yerçekiminden ayrılmanın beyne etkileri olduğu ortaya çıktı. Independent'ın haberine göre araştırmacılar, uzun uzay uçuşlarının beyinde yaptığı değişiklikler nedeniyle astronotların görevlerden sonra üç yıl ara vermesini tavsiye etti.
İnsanlık, Mars ve Ay çalışmalarına hız verip, Mars'ta yaşamı mümkün kılmaya çalışırken bu çalışmanın yayımlanması bilim dünyasında gündem oldu.
UZUN UZAY GÖREVLERİ BEYİN VENTRİKÜLLERİNİ GENİŞLETİYOR
Araştırmacılar, 30 astronotun uzaya gitmeden önce ve gittikten sonra çekilen beyin taramalarını inceledi. 6 aydan uzun süren yolculukların beynin ventriküllerini önemli ölçüde genişlettiğini buldu. Ayrıca ventriküllerin iyileşmesi için gereken sürenin de üç yıl olduğu açıklandı.
Ventriküller, beyni koruyup beslemenin yanı sıra atıkları da uzaklaştıran bir sıvıyla dolu olan beyin odacıklarıdır. Genellikle bu sıvı vücudun etrafına işlevsel şekilde dağılır fakat uzayda yerçekiminin olmaması, sıvının yukarı doğru itilerek beynin kafatasında daha yükseğe çıkmasına yol açabilir.
Florida Üniversitesinde uygulamalı fizyoloji ve kinezyoloji alanlarında öğretim görevlisi olan Rachael Seidler, "Biri uzayda ne kadar çok zaman geçirirse, ventriküllerinin o kadar büyüdüğünü gördük. Birçok astronot uzaya birden fazla kere seyahat ediyor ve çalışmamız ventriküllerin tamamen iyileşmesi için uçuşlar arasında yaklaşık üç yıl olması gerektiğini gösteriyor." dedi.
ALTI AY SONRA DEĞİŞİKLİKLER DURDU
Çalışmada yer alan 30 astronottan 8'i iki haftalığına uzaya gitti, 18'i 6 aylık görevlere çıktı ve 4'ü de bir yıl boyunca seyahat etti. İki haftanın ardından beyinde belirgin bir değişiklik yaşanmazken, görünüşe göre 6 ay sonra da değişiklikler durdu.
Araştırmacılar, bir yıldan uzun süre seyahat edenleri henüz incelemedi ama 6 ila 12 ayda bir değişiklik yaşanmaması, bu uzun yolculuklar açısından da iyi haber olabilir. Profesör Seidler, "Eninde sonunda bazı kişilerin uzayda daha uzun süre kalacağını düşününce, beyindeki değişikliklerin katlanarak artmadığını görmek bizi mutlu etti" şeklinde konuştu.
(Kaynak: Independent)