Ünlülerin sesiyle vurgun! Yapay zekayla üretiyorlar

Düzenleyen: / Kaynak: CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ
- Güncelleme:
Ünlülerin sesiyle vurgun! Yapay zekayla üretiyorlar

Teknoloji Haberleri  / CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ

Bilgisayar korsanları, yapay zekâyla ünlülerin sesini taklit edip vatandaşı tuzağa düşürüyor. Bu tür dolandırıcılıkların artması bekleniyor.

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ - İzmir’de bir çete, yapay zekâ ile ünlülerin seslerini taklit ederek birçok kişiyi dolandırdı. Milyonlarca lira vurgun yapan şebeke çökertildi, dokuz kişi tutuklandı. Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Genel Başkanı Rahmi Aktepe, bu yöntemle ilgili uyarılarda bulundu. Vatandaşların yapay zekâ ile gerçek sesi ayırmasının mümkün olmadığını dile getiren Aktepe “Bunu ancak uzmanlar anlayabilir. Sizi durduk yere hiçbir ünlü aramaz, o yüzden bu tuzaklara kanmayın” dedi. Bilgisayarda ses taklidinin nasıl oluşturulduğunu anlatan Rahmi Aktepe “Yapay zekâ, kişinin konuşma kalıplarını, tonlamalarını, yüz ifadelerini ve tavırlarını öğrenmek için bazı verilere ihtiyaç duyar. Bunun için de sesi ve yüzü çoğaltılmak istenen kişinin, önemli miktarda yüksek kaliteli ses ve video verilerine ihtiyaç var. Politikacılar veya ünlü kişiler de bu sebeple en önemli hedef durumunda. Çünkü bu kişilerle ilgili oldukça fazla içerik bulmak mümkün. Yapay zekâ mevcut verilerle eğitildikten sonra, konuşulması için yazılan metne göre kişinin sesini üretebilir. Yazılımcılar için kaliteyi ve tutarlılığı artırmak, daha inandırıcı bir sonuç elde etmek, ses sentezini iyileştirmek oldukça kolay” ifadelerini kullandı.

İYİLER KADAR KÖTÜLER DE VAR

TBD Genel Başkanı Rahmi Aktepe, kötülerin de bu teknolojiyi en az iyiler kadar kullanabildiğini hatırlatarak “Bu tür dolandırıcılıkları önümüzdeki günlerde daha fazla görebiliriz. Sahtekârlığın önüne geçmek için daha çok çalışmak lazım” diye konuştu. Türkiye’de yapay zekâ konusunda önemli gelişmelerin olacağı günlerin yakın olduğunu Aktepe “Verilerin çoğalması ve veri işleme teknolojilerinin gelişmesi dolayısıyla yapay zekânın sağlık, enerji, tarım gibi alanlarda yararlarını görüyoruz. Önümüzdeki dönemde bu daha da artacak. Türkiye henüz bu işin başında. Yapay zekâya dair stratejik eylem planlarının hazırlanması, teşvik ve desteklerin oluşturulması gerekiyor. Bu çalışmalar yapıldığında yapay zekânın daha çok olumlu yanlarını konuşacağız” değerlendirmesinde bulundu. 

Düzenleyen:  - Teknoloji
Kaynak: CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...