Ukrayna krizi uzaya yansıdı: ExoMars görevi askıya alındı

Düzenleyen: / Kaynak: İHLAS HABER AJANSI
Ukrayna krizi uzaya yansıdı: ExoMars görevi askıya alındı

TEKNOLOJİ Haberleri  / İHLAS HABER AJANSI

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ile Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos) ortaklığındaki ExoMars uzay görevi askıya alındı. Kararın arkasındaki nedenin, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları olduğu açıklandı.

Ukrayna'yı işgal eden Rusya'ya yönelik yaptırımlar ve tepkiler devam ediyor. Uzay çalışmaları da tepkilerden nasibini aldı. Avrupa ile Rusya arasınndaki ortaklık ile yürütülen ExoMars programı durduruldu.

ESA (Avrupa Uzay Ajansı) yaptığı açıklamada, "Avrupa değerlerine tam saygı göstererek uzay programları geliştirmek ve uygulamakla görevli hükümetler arası bir kuruluş olarak, Ukrayna'ya yönelik saldırganlığı, insan kayıplarını ve trajik sonuçları derinden kınıyoruz" ifadesine yer verdi. Açıklamada ayrıca Rusya’ya karşı alınan kararın üye devletler tarafından alınan kararlara uyumlu olduğu da vurgulandı.

Avrupalı yetkililer, açıklamalarını şu şekilde sürdürdü: "16-17 Mart tarihlerinde Paris'te toplanan ESA'nın Yönetici Konseyi, ExoMars konusunda Ukrayna'daki savaştan kaynaklanan durumu değerlendirdi. Oybirliği ile 2022'de fırlatılacak ExoMars gezici görevinde Roscosmos ile devam eden işbirliğini yürütmenin mevcut imkansızlığı kabul edildi ve ESA Genel Direktörüne işbirliği faaliyetlerini alınan karar doğrultusunda askıya almak için uygun adımları atması talimatı verildi."

Açıklamada, ESA Genel Müdürü'ne, ExoMars gezici misyonunu uygulamak için ileriye dönük mevcut seçenekleri tanımlamak ve hızlı bir endüstriyel çalışma yürütmesi için yetki verildiği de belirtildi. ESA, "Roscosmos'un personelini Fransız Guyanası'ndaki Avrupa Uzay Limanı'ndan çekme kararının ardından, Soyuz tarafından başlatılması planlanan tüm görevler askıya alındı. Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) Programı nominal olarak çalışmaya devam ediyor. Ana amaç, mürettebatın güvenliğini sağlamak da dahil olmak üzere ISS'nin güvenli operasyonlarını sürdürmektir” sözleri ile açıklamayı noktaladı.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: İHLAS HABER AJANSI
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...