Twitter mavi tiki herkese sundu, taklitçi hesaplar akın akın çoğaldı: Twitter’da gerçek resmi hesaplar sahtelerinden nasıl ayırt edilir?

Editör:
- Güncelleme:
Twitter mavi tiki herkese sundu, taklitçi hesaplar akın akın çoğaldı: Twitter’da gerçek resmi hesaplar sahtelerinden nasıl ayırt edilir?
TEKNOLOJİ Haberleri

Sosyal medya devi Twitter, onaylanmış hesap işaretini yani mavi tiki 8 dolar karşılığında herkese sunmaya başladıktan sonra bir taklitçi akını ile boğuşuyor. Milyonlarca Twitter kullanıcısı resmi mavi tikli hesapları, sahte mavi tikli hesaplardan nasıl ayırt edeceğini merak ediyor. İşte resmi mavi tikli hesapları, sahte mavi tikli hesaplardan ayırt etme yöntemleri…

Twitter’ı satın alan Elon Musk, sosyal medya ağındaki onaylanmış hesapları gösteren mavi tik işaretini ücretli hale getirdi. Twitter’ın ‘Blue’ ismini verdiği ücretli abonelik sisteminin fiyatını da 5 dolardan 8 dolara çıkardı. Yani Twitter’da artık mavi tik almak için yapmanız gereken şey Twitter Blue’ya abone olmak ve aylık 8 dolar ödemek (Türkiye fiyatı 110 TL). Ancak bir sorun var...

Twitter’da artık bu parayı ödeyebilen herkes mavi tik alabiliyor ve bazı hesaplar kurumsal hesapları, ünlüleri ya da politikacıları taklit ederek sanki onların resmi hesabıymış gibi davranabiliyor. Twitter bu sorunu çözmek için geçtiğimiz günlerde ‘gri tik’ işaretini sunmuştu. Gri tik, yalnızca resmi hesaplara veriliyordu ancak gri tikin hesaplara sunulmasının üzerinden 24 saat bile geçmeden Twitter bu adımdan vazgeçmişti.

MAVİ TİKLİ ELON MUSK’LAR ÇOĞALDI

9 Kasım’da tüm Twitter kullanıcılarına sunulmaya başlanan mavi tik sosyal medya platformunda sahte hesap akınına neden oldu. Apple’ın, ünlü basketbolcu LeBron James’in hatta Twitter’ın sahibi Elon Musk’ın bile adını taşıyan onlarca mavi tikli ancak sahte hesap ortaya çıktı.

Twitter mavi tiki herkese sundu, taklitçi hesaplar akın akın çoğaldı: Twitter’da gerçek resmi hesaplar sahtelerinden nasıl ayırt edilir?

Peki, çözüm olarak ne sunuldu? Musk, attığı bir tweette sahte hesapların parodi hesap olduklarını belirtmedikleri sürece tespit edildikleri anda Twitter’dan atılacağını yani hesaplarının silineceğini açıkladı. Ancak Musk’ın bu uyarısı da işe yaramadı. Mavi tikli taklitçi hesaplar son iki gün içinde her yerde görünür hale geldi.

Sosyal medya devi Twitter, sadece resmi hesaplara verilecek olan ‘gri tik’ işaretini yeniden kullanıma sokma kararı aldı. Gri tik işareti ile resmi hesapların profilinde ‘Resmi’ ya da ‘Official’ ifadesi yazacak. Bu tik işareti markalara, ünlülere ve diğer tanınmış kişi ve kurumlara verilecek. Gri tik işareti, mavi tikin aksine satın alınamayacak.

Twitter Başkan Yardımcısı Esther Crawford, gri onay işaretlerinin geri geleceğini, ilk başta bu ‘Resmi’ onay işaretinin yalnızca hükümet ve ticari kuruluşlara dağıtılacağını açıkladı. Şu anda Twitter’ın resmi hesabı da dahil olmaz üzere, mavi tik paralı olmadan önce mavi tik almış bulunan hesapların büyük bir kısmında gri tikli ‘Resmi’ işaretini görüyoruz.

Twitter mavi tiki herkese sundu, taklitçi hesaplar akın akın çoğaldı: Twitter’da gerçek resmi hesaplar sahtelerinden nasıl ayırt edilir?

Ünlü kişileri taklit etmek Twitter'da yeni bir şey olmasa da Musk'ın yaptığı değişiklikler, bu taklitçilerin mavi tik alabilecekleri ve sahte gönderilerini daha inandırıcı hale getirebilecekleri anlamına geliyor. Bu arada, mavi tikli sahte hesapların çoğu askıya alınmış gibi görünüyor.

PARODİ HESAPLARA YENİ KURAL GETİRDİ

Twitter’da mavi tikli ancak taklitçi ve sahte hesapların hızla çoğalmasıyla sosyal medya şirketi bir adım daha attı. 9 Kasım'da veya sonrasında oluşturulan hesapların anında doğrulama almalarını önlemek için yeni bir kural getirildi.
Twitter sahibi Elon Musk, yeni bir

, bundan sonra parodi kimliğine bürünen hesapların, yalnızca biyografilerinde değil, adlarında da ‘parodi’ yazması gerektiğini söyledi.

Kısacası şu anda Twitter’da resmi bir hesap ararken karşınıza onlarca aynı ada sahip ve mavi tikli hesap çıkabilir. Bunların hangisinin gerçek resmi hesap olduğunu anlamak için profillere tek tek tıklamanız gerekebilir. Gri tikli ‘Resmi’ ifadesinin yer almadığı ancak resmi olan hesapları ayırt etmek için takipçi sayısına, tweetlerine bakmanız gerekecek.

GERÇEK RESMİ HESAPLAR NASIL AYIRT EDİLİR?

Bununla birlikte, bir Twitter kullanıcısı tek tek profillere tıklayıp hangisinin resmi hesap olduğunu ayırt etmenin zor olacağından, bir araç geliştirdi.

isimli tarayıcı uzantısı, bir hesabın ücret karşılığında mı mavi tik aldığını yoksa resmi bir hesap mı olduğunu hızlıca öğrenmenizi sağlar.

Uzantı olmadan, bir kullanıcının profiline tıklamanız ve ardından mavi tikin, resmi bir hesap olduğu için bir Twitter personeli tarafından onaylanıp onaylanmadığını veya Twitter Blue aracılığıyla satın alınıp alınmadığını belirlemek için doğrulama onay işaretine dokunmanız gerekir. Ancak Eight Dollars uzantısı bu bilgiyi doğrudan zaman çizelgenizde sunuyor.

Uzantı başlangıçta yalnızca Chrome tarayıcısı için mevcuttu ancak Yeni Zelandalı tasarımcı Walter Lim, Firefox'un yanı sıra Microsoft Edge ile çalışması gerektiğini ve yapılacaklar listesine Safari'yi de eklediğini söylüyor.

Uzantı şu anda yalnızca GitHub'da mevcut ve tarayıcının geliştirici modu kullanılarak manuel olarak yüklenmesi gerekir. Yine de, bu çabaya değer olabilir.

(Engadget / DailyMail)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...