Türkiye'nin uzay yolculuğu başlıyor: Peki Cumhurbaşkanı'nın duyurduğu ilk Türk astronotları neler bekliyor?

Düzenleyen:
- Güncelleme:

TEKNOLOJİ Haberleri

TEKNOFEST İstanbul'un üçüncü gününe katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilk Türk uzay yolcularının adını açıkladı ve sahneye davet etti. Böylece Türkiye'nin ilk uzay yolcuları kamuoyuna duyuruldu. Peki, uzaya çıkacak ilk Türk kim olacak? İlk Türk astronot uzayda ne yapacak?

Milli Uzay Programı kapsamında Cumhuriyetin 100'üncü yılında, 2023 yılı içinde uzaya gönderilecek Türk vatandaşı belli oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Atatürk Havalimanı'nda düzenlenen Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST'te Türkiye'nin ilk uzay yolcularını tanıttı. İlk Türk uzay yolcularının hava pilot Alper Gezeravcı ve mühendis Tuva Cihangir Atasever olduğu açıklandı.

2023 yılının son çeyreğinde gerçekleştirilmesi planlanan uzay yolculuğuna ilişkin Cumhurbaşkanı Erdoğan, mayıs ayında başlattıkları süreçte 1 asil, 1 yedek olmak üzere 2 uzay yolcusunu belirlediklerini söyledi. Uzay yolcusu olmak üzere başvuruda bulunan herkese teşekkür eden Erdoğan, uzay yolcusu olmaya hak kazanan kişileri ise tebrik etti. 

Erdoğan konuşmasında, "Türkiye'nin insanlığı ilk uzay görevine çıkacak arkadaşımız Uluslararası Uzay İstasyonu'nda 14 gün kalacak. Uzay yolcumuz bu görevde, ülkemizin kıymetli üniversite ve araştırma kurullarının hazırladığı 13 farklı deney gerçekleştirecek. Yedek adayımız da bir yörünge altı uçuşu gerçekleştirerek eğitimini pekiştirecek. Uzay yolcumuzun uzayla buluşma zamanı, 2023 yılının son çeyreği olarak planlanıyor. Vakit, geldi. Türkiye'nin gücünün ve kararlılığının sembolü olacak bayrağımızı uzayda gururla taşıyacak, uzay yolcularımızı tanıma vakti de geldi." dedi.

https://twitter.com/RTErdogan/status/1652261486289473537

ALPER GEZERAVCI VE TUVA CİHANGİR ATASEVER UZAYA GİDEN İLK TÜRKLER OLACAK

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasının ardından dev ekranda bir tanıtım videosu yayınlandı. Hemen ardından Erdoğan, Türkiye'nin ilk uzay yolcuları olarak belirlenen Alper Gezeravcı ve mühendis Tuva Cihangir Atasever'i sahneye davet ederek tanıttı.

Erdoğan, "Uluslararası Uzay İstasyonu'na gidecek Alper Gezeravcı kardeşimiz, Hava Kuvvetleri Komutanlığımızda önemli başarılara imza atmış kahraman bir Türk pilotudur. Yedek olarak seçilen Tuva Cihangir Atasever kardeşimiz de ROKETSAN'da uzay fırlatma sistemleri alanında çalışan bir sistem mühendisimiz. Her iki kardeşimizin görevlerini en güzel şekilde yerine getireceklerinden hiçbir şüphe duymuyorum. Rabbimden kendilerine muvaffakiyetler niyaz ediyorum" dedi.

İLK TÜRK UZAY YOLCULARI UZAYDA NE YAPACAK?

Milli Uzay Programı kapsamında bu yılın sonlarına doğru Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'na gönderilecek. Tuva Cihangir Atasever ise yörünge altı uçuşu gerçekleştirecek. Peki, ilk Türk uzay yolcusu uzayda ne yapacak? Türkiye uzayda hangi bilimsel çalışmalar yapacak? 

https://twitter.com/Tubitak/status/1652257400206835715

TÜBİTAK, resmi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, bu konuda şöyle bir bilgi verdi:

"Türkiye'nin ilk uzay yolcuları! Milli Uzay Programımız kapsamında adayların uzay yolculuğu, 2023 yılının son çeyreğinde gerçekleşecek. ABD'de; uzay istasyonu ve altyapıları, haberleşme sistemleri, yaşam destek sistemleri, acil durumlar, deney altyapıları, fırlatma aracı ve mürettebat aracı sistemleri, dünyaya dönüş prosedürleri gibi pek çok konuda eğitim alacaklar. Uzay yolcumuz, 14 gün boyunca yerçekimsiz ortamda deney yapma imkanı bulacak. İnsan araştırmaları, biyoloji, biyoteknoloji, malzeme bilimleri, fizik ve teknoloji alanlarına dair 13 deney gerçekleştirecek."

Türk uzay yolcusu olmak için 36 binden fazla kişi başvuru yapmış, elemeler sonucu 30 aday belirlenmişti. Bu adaylar arasından yapılacak son değerlendirmeler sonucu ise Türkiye’nin ilk insanlı uzay görevi için bir asil ve bir yedek olmak üzere iki kişi seçildi.

TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (UZAY) tarafından yürütülen Milli Uzay Programı kapsamında seçilen adayların eğitiminin ortalama 8 ay sürmesi bekleniyor. 

Türkiye'nin ilk uzay yolcuları;

Türkiye'nin uzay yolculuğu başlıyor: Peki Cumhurbaşkanı'nın duyurduğu ilk Türk astronotları neler bekliyor?

Alper Gezeravcı Hava Kuvvetleri Komutanlığında görevli bir F-16 pilotu

Türkiye'nin uzay yolculuğu başlıyor: Peki Cumhurbaşkanı'nın duyurduğu ilk Türk astronotları neler bekliyor?

Tuva Cihangir Atasever ROKETSAN'da sistem mühendisi olarak çalışıyor

ULUSLARARASI UZAY İSTASYONU NEDİR?

Uluslararası Uzay İstasyonu, 1998 yılında Dünya'nın yörüngesine yerleştirildi. 'Uzay üssü'nde şimdiye kadar insan araştırmaları, biyoloji ve biyoteknoloji, fizik ve malzeme bilimleri, teknoloji geliştirme, dünya ve uzay bilimleri alanlarında 3 binden fazla deney yapıldı. Uluslararası Uzay İstasyonu'na şimdiye kadar 20 farklı ülkeden çoğu bilim insanı olmak üzere 258 kişi gitti. 

Kaynak: Türkiye Gazetesi

Derleyen: Hilal BARDAKCI

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...