Türk araştırmacı sinekten kozmetik yağı üretti

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Türk araştırmacı sinekten kozmetik yağı üretti

TEKNOLOJİ Haberleri  / AA

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Dermatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emel Erdal Çalıkoğlu ile radyasyon onkoloğu eşi Dr. Tamer Çalıkoğlu, Black Soldier Fly (BSF/siyah asker sineği) olarak tanımlanan sineğin larvasından kozmetik hammadde üretmeyi başardı.

DEÜ Teknoparkı (DEPARK) bünyesinde TÜBİTAK desteğiyle şirket kuran çift, meyve ve sebze gibi atıklarla beslendiği için ‘çevre dostu’ denilen siyah asker sineğinden nemlendirme, temizleme ve yenileme özelliğine sahip yüksek proteinli yağ elde etti. Ayrıca sinekten ve atıklarından kaliteli gübre ve hayvan yemi de ürettiler. 

Prof. Dr. Emel Erdal Çalıkoğlu, kozmetik sanayisinin uzun zamandır hammadde krizinde olduğunu, mevcut hammaddelerin hem çevreyi kirlettiğini hem de yüksek karbon ayak izi bıraktığını söyledi. 

Çalıkoğlu, “Sinekler için uygun iklim koşullarını oluşturarak çiftleşmelerini sağladık. Elde edilen yumurtaları topluyoruz, larva haline getiriyoruz. Bu larvaları besliyoruz. Burada önemli olan larvaları neyle beslediğimiz. 

Larvaları biz organik atıklarla, yani meyve, sebze, gıda çöplerimizle daha çatala gelmeden çöpe dönüşen gıdalarla besliyoruz. Böylece aslında atık yönetimi de yapmış oluyoruz. Bizim larvalarımız atıkları yiyorlar, kaliteli yeme, kaliteli gübreye ve kaliteli bir yağa dönüşüyorlar.” diyerek projeyi açıkladı. 

Kozmetik sanayide kullanılan laurik asit için Hindistan cevizi ile palm yağlarından faydalanıldığını ve bunun da çevreye büyük zarar verdiğini kaydeden Çalıkoğlu, şöyle devam etti: “Bizim yağımız da palm yağı ve Hindistan cevizi yağına eş değer oranda laurik asit içeren çok kıymetli bir yağ. 

Testlerin sonuçlarında yağın çok kaliteli iyi bir yağ olduğu ortaya çıktı ve literatür verileri de zaten bunu destekliyor. Anne sütünde özellikle yoğun olarak bulunan laurik asit bizim yağımızda da mevcut. Hem palmitik asit hem linoleik asit de var. Antibakteriyel özelliği, temizleyici özelliği aynı zamanda nemlendirici özelliği olan bir ürün. 

O yüzden yara iyileşmesinde de başarılı olacağını düşünüyoruz. Bu amaçla çeşitli hayvan deneyleri de planladık üniversitemizde. Yağ içeriğinin yüksek olması hem de yoğun protein içermesi antiaging ürünü olarak kullanılmasını da gündeme getirecek bir dönem sonra.”

Elde edilen yağdan deneme ürünü olarak sabun, losyon ve krem yapıldı. Nemlendirici ürünlerin oldukça kaliteli olduğu açıklandı. BSF yağı eş değeri yağların dünyada litresi 400-500 Eurodan satıldığını söyleyen Çalıkoğlu, BSF yağından elde edilen ürüne ise başlangıç olarak 75 Euro fiyat biçti. 

Çalıkoğlu, Azerbaycan'ın yanı sıra Fransa ve diğer Avrupa ülkelerinden BSF yağına büyük ilgi olduğunu belirtti: “Bu ürünün birkaç faydası var. İlki ülkemizde üretilmesi, ithal etmek zorunda kalmamamız. İkincisi çevreye yararı, atıkları yok ediyor olmamız. Üçüncüsü de ülkemiz içinde kolaylıkla ulaştırabilmemiz.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...