TikTok yasaklanıyor mu? ABD'de Meclis Komitesi yasa tasarısını onayladı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
TikTok yasaklanıyor mu? ABD'de Meclis Komitesi yasa tasarısını onayladı

TEKNOLOJİ Haberleri

ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi, Devlet Başkanı Joe Biden'a ABD'de TikTok'u ve Çinli şirketlere ait diğer uygulamaları yasaklama yetkisi verecek yasayı yürürlüğe sokmak için oy kullandı. Komite, Amerika'nın Teknolojik Düşmanlarını Caydırmak (DATA) Yasası’nı 16’ya karşı 24 oyla kabul etti.

ABD’de TikTok uygulamasının tamamen yasaklanmasına doğru önemli bir adım atıldı. Meclis Komitesi, kısaca DATA olarak adlandırılan 'Amerika'nın Teknolojik Düşmanlarını Caydırmak' yasa tasarısını onayladı. Ancak tasarının yasaya dönüşmeden önce geçmesi gereken birkaç adım daha var. Meclis ve Senato'nun yasayı onaylaması ve Biden'ın yasa tasarısını imzalaması gerekecek. Yine de, TikTok'u ABD'de tamamen yasaklamaya yönelik son girişim kayda değer bir adım olarak gösteriliyor.

Cumhuriyetçi Komite Başkanı Michael McCaul, DATA Yasası’nı daha geçtiğimiz hafta tanıttı. Reuters'ın aktardığı bilgilere göre, McCaul, tasarının bu ay içinde tam meclis oylamasına gitmesini bekliyor. 

ABD DEVLET BAŞKANI ENDİŞE DUYDUĞU UYGULAMALARI YASAKLAYABİLECEK

Bu yasa, devlet başkanına, ABD yargı yetkisine tabi kişilerin hassas kişisel verilerini, Çin'in yargı yetkisine tabi herhangi bir yabancı kişiye / şirkete verdiğini düşünmesi durumunda uygulamaları yasaklama yetkisi verecek. Yani bunu TikTok üzerinden açıklamak gerekirse şöyle bir örnek verebiliriz; ABD Devlet Başkanı, ülkesindeki TikTok kullanıcılarının kişisel verilerinin, uygulama geliştiricileri tarafından Çin hükumetine verildiğini düşünürse uygulamayı yasaklayabilecek. 

TikTok yasaklanıyor mu? ABD'de Meclis Komitesi yasa tasarısını onayladı

Öte yandan, Dışişleri Komitesinin Demokrat üyeleri, mevzuatın çok geniş olduğunu söyleyerek karşı çıktı. Üst düzey Demokrat üye Gregory Meeks, “yasanın, ABD'nin dünya çapındaki bağlarına zarar verebileceğini, daha fazla şirketin Çin’e yönelebileceğini, ABD’deki istihdama ve ayrıca Amerika'nın temel değerleri olan ifade özgürlüğü ve serbest girişime zarar vereceğini” ifade etti.

Gregory Meeks, yasa tasarısının bu haliyle, Çinli şirketlere yarı iletkenler ve diğer parçalar tedarik eden Güney Kore ve Tayvan'daki işletmelere karşı yaptırımlara da yol açabileceğini öne sürdü.

TIKTOK’TAN YASA TASARISINA SERT TEPKİ

Çin merkezli sosyal medya ağı TikTok,

üzerinden yaptığı paylaşımda, "ABD'nin TikTok yasağı, Amerikan kültürünün ve değerlerinin dünya çapında hizmetimizi kullanan milyardan fazla kişiye ihracına yönelik bir yasaktır. TikTok kullanan ve seven milyonlarca Amerikalının ifade özgürlüğü hakları üzerindeki önemli olumsuz etkisine rağmen, bu aceleye getirilmiş yasanın ilerlediğini görmek bizi hayal kırıklığına uğrattı." şeklinde bir açıklamayla yasa tasarısına tepki gösterdi. 

TikTok yasaklanıyor mu? ABD'de Meclis Komitesi yasa tasarısını onayladı

Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği üst düzey politika danışmanı Jenna Leventoff da, “Kongre tüm platformları sansürlememeli ve Amerikalıların anayasal konuşma ve ifade özgürlüğü haklarını ellerinden almamalıdır. Haberleri tartışıyor, protestoları canlı yayınlıyor ve hatta kedi videoları izliyor olsak da, TikTok'u ve diğer platformları dünyadaki diğer insanlara düşüncelerimizi, fikirlerimizi ve görüşlerimizi paylaşmak için kullanma hakkımız var” dedi. Leventoff tasarıyı 'belirsiz, aşırı geniş ve anayasaya aykırı' olarak nitelendirdi.

TIKTOK YASAKLANACAK MI?

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, Çin gibi ülkelerin ABD'lilerin verilerini toplayan dijital teknoloji uygulamaları konusunda endişeli olduklarını söyledi. Jean-Pierre, bu kapsamda TikTok'un ABD ulusal güvenliğine potansiyel tehdit oluşturabileceğini belirterek, bu hususta Kongre'yi harekete geçmeye çağırdıklarını kaydetti.

Jean-Pierre, TikTok ile ilgili Hazine Bakanlığına bağlı Yabancı Yatırımlar Komitesinin (CFIUS) devam eden incelemesine işaret ederek, TikTok'un ABD genelinde yasaklanıp yasaklanmayacağına ilişkin yorum yapmaktan kaçındı.

TIKTOK VERİLERİ ÇİN İLE Mİ PAYLAŞIYOR?

TikTok’a yönelik eleştirilerin ve endişelerin başında, kullanıcılardan geniş veri toplaması ve bunları Çin hükumetiyle paylaştığına dair iddialar bulunuyor. Sosyal medya ağının sahibi ByteDance şirketinin genel merkezi Pekin'de bulunuyor. Ancak TikTok, Çin hükumeti ile veri paylaşmadığını ifade ediyor. Hatta 2022 yazında platform, kullanıcıların güvenini almak için, tüm ABD’li kullanıcıların verilerini ABD merkezli yazılım şirketi Oracle sunucularına yönlendireceğini açıkladı. ABD'li kullanıcılarının özel verilerini kendi sunucularından silme sözü verdi.

Tüm bunlar Batılı ülkelerin TikTok’a dair endişelerine son veremedi. ABD hükumeti uygulamayı devlet tarafından verilen cihazlardan yasakladı. Ayrıca Kanada ve Avrupa Birliği de TikTok’un resmi cihazlarda kullanımını yasakladı.

TikTok, yasakların önüne geçmek için ulusal güvenliğe yönelik bir tehdit olmadığını kanıtlamaya çalışıyor. Şirketin CEO'su Shou Zi Chew, gizliliğin yanı sıra TikTok'un çocuklar üzerindeki etkisi ve Çin yönetimiyle bağlantısı hakkında, 23 Mart'ta ABD Enerji ve Ticaret Komitesi’ne ifade verecek.

(Engadget / AA)

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...