TikTok kullanıcıları yasağa tepkili: Karara karşı dava açtılar

Düzenleyen:
- Güncelleme:
TikTok kullanıcıları yasağa tepkili: Karara karşı dava açtılar

TEKNOLOJİ Haberleri

ABD’nin Montana eyaletinin valisi, TikTok uygulamasının yüklenmesini yasaklayan düzenlemeyi onaylamış ve böylece ABD’de ilk defa bir eyalet, TikTok’u tüm cihazlardan yasaklamıştı. Ancak sosyal medya uygulaması üzerinden para kazanan kişiler, eyaletin aldığı karara karşı dava açtı.

Montana eyaletinin valisi Greg Gianforte, bir süre önce eyalet meclisinden geçen ve TikTok’u kişisel cihazlara yüklemeyi yasaklayan kanun tasarısını onayladı. Yasayla birlikte, mobil uygulama mağazalarının uygulamayı kullanıcılara sunması önümüzdeki yıldan itibaren yasaklandı. Ancak bu karardan pek çok TikTok kullanıcısı rahatsız, birçoğu da uygulamadan para kazanan yüksek takipçili hesaplar, influencerlar.

İngiliz The Guardian’ın haberine göre, Çarşamba günü, Kylie Nelson adlı 30 yaşındaki bir influencer (sosyal medya etkileyicisi) kendi sayfasında uygulamayı tanıtmak için TikTok ile bir anlaşma imzaladı. Ancak sadece birkaç saat sonra Montana eyaletinin TikTok'u yasaklayan bir yasa çıkardığını öğrendi. Bu duruma tepki gösteren Nelson, uygulama üzerinden para kazandığını belirterek, “Marka işbirliklerimin yaklaşık yüzde 60 ila yüzde 70'i TikTok ile. Yani, evet, haberlerden oldukça rahatsızım.” dedi.

Nelson'ın 206 binden fazla TikTok takipçisi var ve bu yıl yaklaşık 60 bin dolar kazanacağını tahmin ediyor. Üstelik influencer olmak için tam zamanlı çalıştığı işinden ayrılan Nelson’ın geliri tamamen bu platforma bağlı.

TikTok kullanıcıları yasağa tepkili: Karara karşı dava açtılar

TIKTOK NEDEN YASAKLANIYOR?

Çin merkezli ByteDance şirketinin parçası olan TikTok, uzun zamandır Batılı ülkelerin radarında. Her geçen gün kullanıcı sayısını artıran ve Amerikan şirketlerine büyük bir rakip olan TikTok, kullanıcı verilerini Çin hükümetine satmakla suçlanıyor. Öte yandan, Mart ayında ABD Kongresi’nde ifade veren TikTok CEO’su şirkete yöneltilen suçlamaları reddetmiş ve TikTok’un Çin hükümetinin ‘truva atı’ olmadığını söylemişti. Ancak kısa süre sonra ABD hükümeti, ByteDance’ı adeta tehdit ederek, ya TikTok’u satın ya da yasaklamalara hazır olun mesajı verdi.

‘YOLLAR, KÖPRÜLER BERBAT AMA TIKTOK YASAKLANIYOR’

20 yaşındaki Christian W Poole isimli bir başka TikToker, 418 bin 500 küsur takipçiye sahip. Kendisini "Montana eyaletinin resmi olmayan elçisi" olarak tanımlıyor. Poole, eyalet hükümetinin TikTok'tan daha büyük sorunları olduğunu belirterek, “Korkunç bir altyapımız var; geçtiğimiz yıl köprüleri ve yolları aşan büyük bir sel felaketi yaşadık. Kimsenin bahsetmediği pek çok başka sorun var ancak bir eğlence uygulamasını yasaklamaya odaklanıyorlar çünkü ABD'nin halihazırda kendi madenciliğini yaptığı Çin madenciliği verilerinden korkuyorlar.” diyerek tepki gösterdi.

TikTok, genç Amerikalılar arasında olağanüstü popülerliğini koruyor; ABD'de 100 milyondan fazla kullanıcısı var. TikTok temsilcileri Associated Press’e yaptığı açıklamada, sadece Montana'da 200 binden fazla kişinin uygulamayı kullandığını söyledi.

Yasa tasarısının imzalanmasından bir gün sonra, içerik oluşturucuları #montanalovestiktok hashtag'i altında paylaşım yapmaya başladı ve bu hashtag 70 binden fazla görüntülendi.

Öte yandan, TikTok'a yönelik yasaklar arttıkça ByteDance, daha yeni video ve fotoğraf paylaşım uygulaması olan Lemon8'i geliştirmeye odaklandı. Montanalı içerik üreticisi Nelson da Lemon8’e geçebileceğini söyledi.

(The Guardian) 

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...