500 km ilave menzil sunan şarj özelliğiyle gündemde! Tesla Cybertruck yeni bir iş kolu oluşturabilir mi?
Tesla Cybertruck nihayet ilk teslimatların gerçekleşmesiyle gün yüzüne çıktı. Cybertruck’ın evlere, diğer elektrikli araçlara ve hatta çeşitli iş kolları için işçilere elektrik sağlayabileceği “menzil genişletici” adlı ek bataryası yeni soru işaretlerini de beraberinde getirdi. Peki, Tesla Cybertruck sahipleri, diğer araçlara şarj verebilen bu sistem sayesinde ek gelir elde edebilir mi?
Milyarder iş insanı Elon Musk’ın CEO koltuğunda oturduğu elektrikli otomobil üreticisi Tesla, Cybertruck isimli çok beklenen kamyonet modelinin güncellenmiş son özelliklerini açıkladı. Elektrikli kamyonetin maksimum menzili, çift motorlu AWD (4X4) donanımında 514 km olarak açıklandı ancak menzili tahminen 500 kilometre kadar daha artıran “menzil genişletici” adlı özelliğe sahip.
Tesla'nın batarya ve enerjiden sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Drew Baglino'nun sosyal medyadaki paylaşımına göre, Cybertruck'ın “menzil genişleticisi” aslında başka bir pil takımıdır. Alet kutusu boyutundaki bu cihaz, kabinin arkasındaki yatağa monte ediliyor.
Elon Musk, Tesla Cybertruck’ın menzil genişleticisinin, kamyonetin kasasının arkasına sığan ve bagaj alanının yaklaşık üçte birini kaplayan isteğe bağlı bir pil paketi olduğunu açıkladı. Yani her araçta bulunmayacak, ek bir hizmet olarak “aksesuar” sınıflandırmasıyla satılacak.
CYBERTRUCK DİĞER ALETLERE VE ELEKTRİKLİ ARAÇLARA ŞARJ VERECEK
Otomobil devi, bu aracın ev veya diğer araçlara 11,5 kw'a kadar batarya gücü sunabileceğini iddia ediyor ancak bu özelliğin nasıl etkinleştirilebileceğine dair henüz destekleyici bir ayrıntı bulunmuyor.
“Menzil genişletici” aracılığıyla Cybertruck, diğer elektrikli araçlara, günlük hayatta kullanılan aletlere ve iş amaçlı kullanılan matkap, testere gibi elektrikli aletlere şarj verebilecek.
TESLA CYBERTRUCK YENİ BİR İŞ KOLU OLUŞTURABİLİR Mİ?
“Powershare” teknolojisiyle donatılan kamyonetin ek menzil özelliği sosyal medyada da çok konuşuldu. Özellikle X’te (Twitter) ve forumlarda bazı kullanıcılar, Cybertruck’ın diğer araçlara, eşyalara şarj sağlayabilen bu özelliğinin gelecekte bir iş kolu oluşturabileceğini ileri sürdü. Örneğin, uzun bir yolculukta Cybertruck sahipleri, menzil genişleticisi aracılığıyla, şarjı azalan diğer araç sahiplerine “ücreti karşılığında” şarj verebilir. Yahut, orman işçileri elektrikli testereleri için bir Cybertruck’ın menzil genişleticisinin bataryasından faydalanabilir. Aynı şekilde bir inşaat alanındaki işçiler de şarjlı, elektrikli araçları için Cybertruck sahiplerine başvurabilir.
Peki, uzmanlar bu konuda ne diyor? Gerçekten de gelecekte bir gün Cybertruck sahipleri, çeşitli alanlarda insanlara şarj hizmeti vererek “ek ücret” kazanabilir mi?
UZMANLAR AYNI CEVAP: MÜMKÜN GÖRÜNMÜYOR! İŞTE NEDENİ...
Sosyal medyada merak edilen bu soruların cevabını otomotiv gazetecileri Ali Çelik’e ve Emre Özpeynirci’ye sorduk.
Cybertruck hakkında kısaca bilgi veren Çelik, şöyle konuştu:
“Tesla Cybertruck’ın açıklanan resmi menzili 540 kilometre. Menzil artırıcının da 500 km sunacağı açıklandı ama buna rağmen aracın toplam gerçek menzili 1000 km’ye çıkar diyemiyoruz. Olsa bile elektrikli araçlar için 1000 km menzil şaşırtıcı değil. Örnekleri mevcut.
Araçlarda başka araçlara şarj verme özelliğine gelecek olursak, bu da yeni değil. Mesela kamplarda araçlardaki batarya sayesinde saç kurutma makineleri çalıştırılabiliyor, telefonlar şarj edilebiliyor.
Hatay depreminde de elektrikli araçlar powerbank gibi çalıştı. MG markası, lansmanda kullanılması planlanan araçları deprem bölgesine göndermişti, böylece ısınma ve aydınlatma ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olmuşlardı.”
Ali Çelik, Cybertruck’ın gelecekte iş kolu oluşturma ihtimali konusunda, “bunun mantıken mümkün olabileceğini ancak uygulanmasının mümkün görünmediğini” belirterek, “Cybertruck’ın bu özelliği gelecekte yeni bir iş kolu oluşturabilir mi? Bir noktada ‘evet’, araçlara şarj verebilir, diğer eşyalara da. Ancak Cybertruck o kadar yaygınlaşana kadar şarj istasyonları ağı da genişlemiş olacaktır ve buna ihtiyaç da kalmayacak.
Ayrıca bir diğer önemli konu da, Cybertruck bataryası yüksek hızda enerji depolayabilir fakat depolanan enerjiyi yüksek hızda aktaramayacaktır. Kısacası, bu fikir mantıken mümkün olsa da fiziken (uygulanabilirliği) mümkün görünmüyor.” dedi.
“Bu özellik şu anda Türkiye'de satışta olan bir çok elektrikli araçta halihazırda var zaten. Araçtan araca şarj fonksiyonu olarak adlandırılan V2L (Vehicle to Load) teknolojisi şubat ayında meydana gelen deprem felaketi sonrası birçok çadır için enerji üretmişti. Şu anda MG, Hyundai ve BYD’nin Türkiye’de satılan elektrikli modelleri bu teknolojiye sahip.” diyen Emre Özpeynirci de benzer bir yorumda bulundu.
Emre Özpeynirci, gelecekte böyle bir iş kolunun mümkün olup olmayacağı konusunda ise şu şekilde bir değerlendirme yaptı:
“Şu anki batarya teknolojisi ile sadece acil durumlar için yeterli olabilir. Çünkü mevcut batarya kapasiteleri ancak araçların yol almasına yetiyor. Ama batarya teknolojisi hızla ilerliyor. Yakın gelecekte 1200 km menzillerden bahsediliyor. Öyle durumlarda fazla enerji rahatlıkla evlerdeki önemli ihtiyaçlar için kullanılabilir. Ama bir iş kolu olacağını sanmıyorum. Bugün zaten halihazırda, yolda kalan elektrikli otomobilleri şarj etmek için mobil şarj araçları mevcuk.”
TÜRK MÜHENDİSLER MOBİL ŞARJ İSTASYONU GELİŞTİRDİ
Tesla Cybertruck'ın diğer araçlara şarj verip veremeyeceği konuşulurken, öte yandan, Eskişehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ) Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Ozan Çelik ve malzeme bilimi mühendisi Burak Özdemir ile ekibi tarafından yerli imkanlarla, elektrikli araçların yerinde hızlı şarj edilmesini sağlayan mobil istasyon geliştirdi.
Hızlı mobil sistem, 90 kilovat gücüyle bir elektrikli aracı 30 ila 45 dakikada şarj edebiliyor. Kendisini de 20 dakikada şarj eden sistem, birçok elektrikli araç modeliyle uyumlu çalışabiliyor.
Hizmet almak isteyen elektrik araç sahiplerinin firmayla iletişime geçmesi halinde aracın bulunduğu yere ulaşan mobil hızlı şarj istasyonu, "hızlı doldurma" özelliği sayesinde kullanıcıların zamandan tasarruf etmelerine imkan tanıyor.
Sabit araç şarj istasyonlarının eksik kaldığı, elektrik kesintisi, arıza ya da yoğunluğun arttığı durumlarda da hizmet sunabilen mobil istasyon, afetlerde de kriz masalarına kesintisiz enerji verebiliyor.
Yerli üretim olan 90 kilovatlık şarj istasyonunun aracın bataryasını kısa sürede şarj edebildiği, 30 ila 45 dakikada yüzde 20'den yüzde 80 doluluk oranı sağladığı açıklandı.