Telefonun hack’lendiği nasıl anlaşılır?

Telefonun hack’lendiği nasıl anlaşılır?

TEKNOLOJİ Haberleri

Siber saldırganların elektronik cihazları ele geçirmek için kullandığı en yaygın taktikler kötü amaçlı bağlantılar ve ekler içeren kimlik avı ile spam e-Postalardır.

ÖMER TEMÜR

Kurban bağlantıyı tıkladıktan sonra bu kötü amaçlı yazılım bilgisayar korsanlarının asıl amaçlarını gerçekleştirmelerine izin verir. Başka bir strateji ise siber suçluların popüler markaların veya kuruluşların web sitelerini taklit ettiği sahte web siteleridir. Bunlar, tıklandıktan sonra cihazınıza kötü amaçlı yazılım indiren kötü amaçlı bağlantılarla doludur. Ayrıca, siber suçluların gerçek uygulamalar gibi görünen sahte uygulamalar dağıtması, farkında olmadan kurbanları spor izleme araçları veya kripto para birimi uygulamaları gibi görünen keylogger'ları, fidye yazılımlarını veya casus yazılımları indirmeye  yönlendirmesi de sıkça uygulanan bir yöntemdir. Peki bu durumda telefonunuzun ele geçirildiğini nasıl anlarsınız?

Siber güvenlik firması Eset'e göre cep telefonu kullanıcılarına şu uyarılarda bulunuyor:

> Android telefonunuz fidye yazılımı tarafından ele geçirildiyse, telefonunuza giriş yapamayabilirsiniz.
> Bir cihazın güvenliğinin ihlal edildiğinin en yaygın belirtileri, pilin normalden daha hızlı tükenmesi, internet veri kullanımınızda ani artışlar yaşamanız, GPS özelliğiniz veya internetinizin (Wi-Fi veya mobil veriler) kendi başına etkinleştirilebilmesi veya devre dışı bırakılabilmesi ve rastgele reklam açılır pencereleri veya bilinmeyen uygulamaların siz yetkilendirmeden yüklenmesidir.
> Başka bir işaret ise daha önce iyi çalışan uygulamaların aniden kapanıp açılması veya tamamen başarısız olması ve beklenmedik hatalar göstermesi de dâhil olmak üzere garip davranışlar sergilemeye başlamasıdır.
> Garip çağrılar veya garip mesajlar almaya başlamanız, telefonunuzun kendiliğinden premium uluslararası numaraları aramaya veya mesaj göndermeye çalışması da telefonunuzun hack’lendiği anlamına gelebilir. Bunları bazen gelen giden çağrı listenizde görebilirsiniz.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...