Teknoloji vijdanla buluştu

Düzenleyen:
Teknoloji vijdanla buluştu

TEKNOLOJİ Haberleri

Turkcell ve YGA’nın geliştirdiği Hayal Ortağım, Gaziantep’te yeni özellikleriyle görme engellilerin kullanımına sunuldu. Hayal Ortağım uygulaması ile görme engelliler hiç kimsenin yardımına ihtiyaç duymadan seyahat edip, alışveriş yaparak gerçek bir sinema keyfi yaşayacak.

Ömer TEMUR

Engellilerin hayatını kolaylaştırmayı kendine vicdani bir görev olarak kabul eden Turkcell, Hayal Ortağım uygulamasını akıllı şehir uygulamalarıyla entegre hale getirdi. Turkcell’in Young Guru Academy (YGA) ile beraber geliştirdiği ve dünya mobil iletişim sektörünün çatı kuruluşu GSMA’den iki defa ödül alan Hayal Ortağım uygulaması Gaziantep Belediyesi’nin vizyoner yaklaşımıyla görme engellilerin hayatını kolaylaştıracak.
Türkiye'de yaklaşık 800 bin engelli bulunduğunu belirten Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, "Türkiye'de her 100 kişiden 12'si engelli. Bunların içerisinde ilk ve ortaöğrenim görenlerin sayısı sadece yüzde 1,5. Engellilerin yüzde 78'i ise iş gücüne katılmıyor. Bunların nasıl hayata kazandırırız diye düşündük. Teknoloji ile vicdanı birleştirerek insanların hayatına dokunduk" dedi. Hayat Ortağım uygulamasındaki yeni özelliklerle engellilerin hayatına daha fazla dokunduklarını anlatan Terzioğlu şu bilgileri verdi: "Hayal Ortağım’a eklenen 'Ulaşım' özelliği Türkiye’de ilk defa Gaziantep’te kullanılacak. Pilot uygulamanın geçerli olduğu otobüslerde engeller kimseden yardım almak zorunda kalmadan seyahat edebiliyor. Görme engelli yolcu hangi durakta olduğunu, bulunduğu duraktan geçen otobüslerin listesini ve kaç dakika sonra otobüsünün durakta olacağını öğrenebiliyor. Beklediği otobüsün durağa geldiği bilgisine sesli bir uyarıyla ulaşabiliyor. Araç duraklara yaklaşırken, otobüs şoförüne de duraktan bir görme engellinin otobüse bineceği uyarısı gidiyor. Beacon teknolojisiyle çalışan özellik hiç bir sapma olmadan otobüs, durak ve uygulama arasındaki iletişimin kurulması konusunda da dünyada bir ilk olma özelliği taşıyor. Hayal Ortağım uygulaması içerisinde bulunan 'Yol Arkadaşım AVM' özelliği de, İstanbul’dan sonra ilk defa Gaziantep’te bulunan Gaziantep AVM, PrimeMall ve Sankopark AVM’de aktif hale geldi. Bu özellik sayesinde görme engelliler, alışveriş merkezlerinde önünden geçtikleri mağazaların hangi mağaza olduğu bilgisini alıyor ve gitmek istedikleri mağaza, asansör, danışma gibi noktalar için yönlendirmelere ulaşıyor." 

AKILLI DEĞNEK GELİYOR 

Ekim ayında hayata geçirdikleri sesli betimleme özelliğiyle de görme engellilerin gerçek bir sinema deneyimi yaşadığını anlatan Terzioğlu, "Sesli Betimleme Derneği’nin destekleriyle betimlenen filmlerde, anlatıcı, ortamı ve oyuncuları uygulama üzerinden ayrıntılarıyla tasvir ediyor. Bu tür iş birliklerinin ülkemizin geneline yayılmasını ve Gaziantep’in engelleri kaldırmada tüm illerimize örnek olmasını umuyorum" diye konuştu. Görme engellilere yeni müjdeler de veren Terzioğlu, engellilerin kullandığı değnekleri sensörlerle donatarak akıllandıracaklarını söyledi.

BİR GÜNLÜĞÜNE GÖRME ENGELLİ OLDULAR

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, Hayal Ortağım uygulamasını birlikte deneyimledi. Engellilerle birlikte akıllı durakta otobüs bekleyen, Hayal Ortağım’ın ulaşım teknolojisini kullanarak seyahatlerini tamamlayan grup, alışveriş merkezinde sinema salonuna ulaşarak sesli betimleme ile film izledi.

NEW YORK'TA BİLE YOK

İş birliğinin ve Hayal Ortağım’ın yeni özelliklerinin tanıtıldığı toplantıda konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Engeller elde ayakta değil, taşlaşan yüreklerdedir; dolayısıyla biz bu konuya engellilerin hayata tam katılımının bir imtiyaz değil bir hak olduğu çerçevesinden yaklaşıyoruz. Bir anne “Benden sonra çocuğum ne olacak?” endişesiyle “ben ondan uzun yaşayayım” diye dua ediyor, kendisinden sonra engelli çocuğunun geleceğinden emin olamıyor. Bu endişeler yaşanmasın diye hep birlikte engelleri kaldırmak için çalışmaya devam edeceğiz. Bu hedef için birlikteyiz ve hayallerimizi gerçekleştiriyoruz. Hayal Ortağım’ın sağladığı imkanlar ve bugün hayata geçirdiğimiz “Ulaşım” özelliği bugün New York’ta bile uygulanmayan bir model. Bu şehir çok önemli bir önderlik yapıyor. Bütün engeller aşılana kadar çalışacağız” dedi.

 

 

 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...