Teknoloji devleri imzayı attı, tepkiler büyüyor: Avrupalı kullanıcıların verileri ABD'de depolanacak

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Teknoloji devleri imzayı attı, tepkiler büyüyor: Avrupalı kullanıcıların verileri ABD'de depolanacak

TEKNOLOJİ Haberleri

Avrupa Komisyonu, kişisel verilerin Atlantik üzerinden daha kolay yasal aktarımını sağlamak için ABD ile bir anlaşma yaptığını duyurdu. Ancak veri gizliliğine yönelik çalışmalar yapan aktivistler, anlaşmaya karşı itiraz davası açacaklarını söylüyor.

2020'de bir mahkeme kararının transatlantik e-ticareti durma noktasına getirme tehdidinden yaklaşık üç yıl sonra, Avrupa Birliği, ABD merkezli teknoloji devlerinin Avrupalı kullanıcılar hakkında Amerikan topraklarında veri depolamaya devam etmesine izin verecek planı benimsedi. Avrupa Komisyonu, Trans-Atlantik Veri Gizliliği Çerçevesi'ni onayladı. Anlaşmanın şartlarına göre ABD, bir ABD teknoloji platformunun veri gizliliği haklarını ihlal ettiğini düşünen Avrupalıların başvurabileceği bir mahkeme kuracak.

ABD Devlet Başkanı Joe Biden, geçtiğimiz sonbaharda imzaladığı bir icra emriyle Veri Koruma İnceleme Mahkemesi'nin kurulduğunu duyurdu. Mahkeme, kullanıcı verilerinin silinmesine karar verebilir ve diğer iyileştirici önlemleri uygulayabilir. Çerçeve aynı zamanda ABD istihbarat teşkilatlarının Avrupa kullanıcı verilerine erişimini de sınırlandırıyor.

Trans-Atlantik Veri Gizliliği Çerçevesi, şu anda on yılı aşkın bir süredir yapım aşamasında olan bir destandaki son bölüm olarak görülebilir. Ancak bu yılın başlarında AB, Facebook'un AB kullanıcı verilerini ABD sunucularına taşıma uygulamasının birliğin dijital gizlilik yasalarını ihlal ettiğini tespit ettikten sonra Meta'ya 1,2 milyar Euro para cezası verdi. AB ayrıca, Meta'ya ABD sunucularında halihazırda depolamış olduğu verileri silmesini emretti.

The Wall Street Journal'ın belirttiği gibi, Pazartesi günkü anlaşma Meta'nın herhangi bir veriyi silme ihtiyacını ortadan kaldırmasına izin verecek ancak şirket yine de cezayı ödemeye devam edebilir.

GİZLİLİK AKTİVİSTLERİNDEN TEPKİ

Yeni bir anlaşma yürürlükte olsa bile, sınır ötesi veri akışlarına en çok bağımlı olan şirketler için muhtemelen henüz sorunsuz bir süreç olmayacak. Transatlantik veri transferlerini yöneten önceki Güvenli Liman ve Gizlilik Kalkanı anlaşmalarına başarıyla meydan okuyan avukat Max Schrems, yeni düzenlemeye meydan okumayı planladığını söyledi. Avusturya merkezli gizlilik aktivisti Max Schrems liderliğindeki kar amacı gütmeyen grup NOYB, "Bunun işe yaraması için ABD gözetim yasasında değişikliklere ihtiyacımız var ve bizde yok" dedi. Schrems daha önce Avrupa gizlilik haklarını ihlal ettiğini söyleyerek Facebook'un veri depolamasına itiraz etmiş ve Avrupa Birliği'nin üst mahkemesi kabul etmişti. 

Öte yandan, Avrupa Komisyonu yeni düzenlemeyi mahkemede savunabileceğinden emin. 

Bu arada, anlaşma, Meta, Google ve diğer teknoloji devlerinin ABD ile veri paylaşmaya devam edebilmesini sağlıyor. ABD-AB veri paylaşımı konusunda yasal bir çerçeve oluşturmaya yönelik önceki iki girişim, mahremiyet endişeleri nedeniyle Avrupa mahkemelerinde reddedilmişti. Bu yeni anlaşma, Avrupalıların verilerinin Amerikan istihbaratı tarafından toplandığından şüphelenmeleri halinde itiraz etmelerine izin veriyor.

Joe Biden, Ekim 2022'de ABD istihbarat yetkililerinin ulusal güvenlik endişelerini ileri sürmesiyle 'daha fazla veri toplama koruması' gerektiren bir yürütme emri çıkararak nihai anlaşmanın yolunu açtı. AB ile karşılaştırıldığında, ABD'nin gizlilik yasaları daha yumuşak kalıyor.

(Kaynak: Engadget, BBC)

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...