TEKNOFEST heyecanı başlıyor! 332 bin takım, 1 milyon yarışmacı, 13 milyon TL ödül...

Düzenleyen:
- Güncelleme:
TEKNOFEST heyecanı başlıyor! 332 bin takım, 1 milyon yarışmacı, 13 milyon TL ödül...

TEKNOLOJİ Haberleri

Dünyanın en büyük teknoloji fuarı TEKNOFEST, bugün kapılarını açıyor. Türkiye’nin gurur projelerinin sergileneceği, teknoloji takımlarının yarışacağı Atatürk Havalimanı’ndaki muhteşem festival 1 Mayıs’ta sona erecek. Bu yıl yarışmalara 332 bin takım ve 1 milyondan fazla yarışmacı katılacak, 13 milyon TL'nin üzerinde ödül verilecek.

2019’da İstanbul Atatürk Havalimanı’nda yapılan ikinci etkinlikte 1 milyon 720 bin ziyaretçiyle “dünyanın en büyük havacılık festivali” hâline gelen TEKNOFEST’in yedincisi bugün İstanbul’da başladı. Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yürütücülüğünde düzenlenen TEKNOFEST; toplumda teknolojiye olan ilgiyi artırmayı ve Türkiye’nin teknoloji üreten ve geliştiren bir topluma dönüşmesi konusunda farkındalık oluşturmayı hedefliyor.

100. YILA ÖZEL 3 ŞEHİRDE

TEKNOFEST’in, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılında İzmir, Ankara ve İstanbul’da düzenlenmesi planlandı. 16-19 Mart’ta düzenlenmesi planlanan İzmir’deki etkinlik, deprem felaketi sebebiyle ileri bir tarihe ertelendi. TEKNOFEST’in İstanbul etkinliği, 27 Nisan-1 Mayıs’ta İstanbul Atatürk Havalimanı’nda gerçekleştirilecek.

TEKNOFEST’te bu yıl 41 ana yarışma, 102 farklı kategoride düzenleniyor ve bu yarışmalara 332 bin takım ve 1 milyondan fazla yarışmacı katılıyor. Yarışmalarda 13 milyon TL’nin üzerinde ödül, 30 milyon TL’nin üzerinde malzeme desteği verilecek.

TEKNOFEST heyecanı başlıyor! 332 bin takım, 1 milyon yarışmacı, 13 milyon TL ödül...

YILDIZLARDAN UÇUŞ GÖSTERİSİ

Akıllı ulaşım, biyoteknoloji inovasyon, çip tasarım, dikey inişli roket, eğitim teknolojileri, engelsiz yaşam teknolojileri gibi birçok kategoride gerçekleştirilen yarışmaların yanı sıra TEKNOFEST’te, paydaş kurumlar, açtıkları stantlarda geliştirdikleri ürünleri ve sundukları hizmetleri de sergiliyor.

Aralarında Bayraktar Kızılelma, Bayraktar Akıncı’nın da yer aldığı savunma sanayiinin öne çıkan projeleri de ziyaretçilere sunuluyor. Bu yıl Bayraktar TB3 Silahlı İnsansız Hava Aracı, ilk kez TEKNOFEST etkinlik alanında yerini alacak. Türk Yıldızları, Solo Türk, Hürkuş, Gökbey, Aksungur, Bayraktar TB2, Jandarma Çelik Kanatlar, Bayraktar AKINCI, ATAK ve Anka da etkinlik dâhilinde uçuş gösterileri gerçekleştirecek.

İstanbul’un ardından TEKNOFEST, ziyaretçilerini 30 Ağustos-3 Eylül’de Ankara Etimesgut’taki 11’inci Hava Ulaştırma Üssünde ağırlayacak. TEKNOFEST 2022’de ilk kez yurt dışına açılmış ve Azerbaycan Bakü Crystal Hall’de gerçekleştirilmişti.

TEKNOFEST'TE SERGİLENECEK

TEI'NIN MOTORLARI GÖRÜCÜYE ÇIKIYOR

Eskişehir’de kurulu TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), geliştirdiği motorları İstanbul’daki TEKNOFEST festivalinde ziyaretçilerle buluşturacak. Millî havacılık motorları başta olmak üzere tüm faaliyet alanlarındaki kabiliyetlerini sunacak TEI, Türkiye’nin havacılık motorlarında geldiği noktayı katılımcılara aktaracak. Aynı zamanda TEI-TJ90 turbo jet motoru için montaj yarışması da düzenlenecek. TEI standını ziyaret edecek katılımcılar, şirketin mühendis ve teknisyenleri tarafından tamamen yerli ve millî olarak tasarlanıp imal edilerek devreye alınan Türkiye’nin ilk mobil gaz türbinli motor test bremzesini (test merkezi) inceleyebilecek. Festival boyunca Türkiye’nin ilk millî helikopter motoru TEI-TS1400’ün çekirdek motorunun testleri de gerçekleştirilecek.

TEKNOFEST heyecanı başlıyor! 332 bin takım, 1 milyon yarışmacı, 13 milyon TL ödül...

İMECE'DEN İLK GÖRÜNTÜ BU HAFTA

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Türkiye’nin metre altı çözünürlüğe sahip yerli ve millî ilk gözlem uydusu İMECE’den ilk sinyalin alındığını söyledi. TEKNOFEST çerçevesinde Yunuseli Havalimanı’nda düzenlenen İnsansız Hava Araçları Yarışması’nı takip eden Mandal, şubat ayında ABD’deki fırlatma üssüne nakledildikten sonra 15 Nisan’da yörüngesine gönderilen İMECE’nin kendileri için çok kıymetli olduğunu ifade etti.

İMECE ile ilgili olarak “Dünyanın herhangi bir yerinden sınırsız görüntü alabiliyor ve tek bir defada 1.000 kilometrelik uzunlukta, 16,7 kilometre genişliğinde bir alandan ve metre altı yani yüksek çözünürlüğe sahip” ifadesini kullanan Mandal “Arkadaşlarımız şu an görüntü alma noktasında. İnşallah en kısa sürede yani bu hafta bekliyoruz görüntü almalarını” açıklamasını yaptı.

TEKNOFEST heyecanı başlıyor! 332 bin takım, 1 milyon yarışmacı, 13 milyon TL ödül...

ANKA-3 İLK DEFA PİSTE ÇIKTI

“Uçan kanat” yapısı sayesinde düşük radar görünürlüğü, yüksek hız, yüksek taşıma kapasitesi gibi birçok avantaja sahip ANKA-3 ilk defa piste çıktı.

ANKA-3’ün kuyruksuz bir konfigürasyon olduğunu ve bunun sağladığı farklı avantajlar bulunduğunu söyleyen TUSAŞ İnsansız Hava Araçları Mühendislik Direktörü Bülent Korkem “Uçağın yatay ve dikey kuyrukları olmadığı için görünürlük oldukça düşüyor. Bazı ekstra tedbirlerle bunu daha da artırmak, görünürlüğü iyice düşürmek mümkün. Onun dışında bu konfigürasyonda sürükleme düşük. Daha fazla taşıma hacmi ve kapasitesi oluşturabiliyoruz. Geliştirme çalışmaları Şubat 2022’de başladı. Geldiğimiz noktada uçak şu anda taksi testlerine başlamış durumda. Şu anda ilk uçuş, ilk hedefimiz. Uçuş tarihi çok yakın, mayıs başında, mayıs ayının ortasını geçmeden inşallah uçuracağız” dedi.

ANKA-3, 44 bin fite kadar çıkıp 40 bin fitte de görev yapabiliyor.

TEKNOFEST heyecanı başlıyor! 332 bin takım, 1 milyon yarışmacı, 13 milyon TL ödül...

ATAK-2 MOTOR ÇALIŞTIRDI

Kamuoyunda “ATAK-2” olarak bilinen Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri, ilk kez motor çalıştırdı. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri Projesi Ürün Baş Mühendisi Mehmet Yılmaz “23 Nisan itibarıyla iki motoru da ayrı ayrı çalıştırdık. Bu helikopterle yerde yaklaşık 15 saat motor çalıştırma hedefimiz var. Bundan sonra uçuşa hazır olacak. Şu an için bir aksaklık görünmüyor. Çok uzak olmayan bir tarihte ATAK-2’nin uçabileceğini söyleyebilirim” diye konuştu.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...