Türk mühendislerden büyük başarı: TCG Anadolu göğsümüzü kabarttı... Sadece üç ülke yapabiliyor

Düzenleyen:
- Güncelleme:
TCG Anadolu Gemisi (Foto: AA)

TEKNOLOJİ Haberleri

Savunma sanayi uzmanları TCG Anadolu Gemisi’nin başarısına ilişkin konuştu. Yerli ve milli savunma sanayi hamlesi kapsamında geliştirilen gemi, dünyada da önemli bir başarıya imza attı.

TRT Haber’den Sertaç Aksan’ın haberine göre, TCG Anadolu Gemisi ve Altay Ana Muharebe Tankı kritik bir virajı başarıyla geçti. Geçtiğimiz hafta Altay tankı TCG Anadolu Gemisi’ne çıkarılmış ve başarılı bir test yapılmıştı. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir de bu başarıyı, “Bugün tamamlanan bu testle projede önemli bir aşama daha geçildi” diyerek duyurmuştu. Mekanize Çıkarma Aracı (LCM) ile askeri tersaneden alınan Altay tankı, önce TCG Anadolu gemisine yüklenmiş ve ardından da yine LCM'ye alınarak sahile çıkarma operasyonu gerçekleştirilmişti.

TCG Anadolu, LHD-400 üzerinden geliştirilen bir proje. İspanya’dan alınan projede Türkiye kendi ihtiyaçları doğrultusunda kimi değişiklikler yaptı. Bununla birlikte, yaklaşık 65 ton ağırlığa sahip Altay tankının geminin içerisine alınması ve manevra yapabilmesindeki asıl mesele de bu. 

SADECE ABD, ÇİN VE TÜRKİYE YAPABİLİYOR

ABD ve Çin dışında bu denli büyük bir muharebe tankını tam yüklü haliyle çıkarma gemisi içinde taşıyan ve hatta gemi içinde çeşitli manevralar yaptırabilen başka bir ülke yok. Fransa'nın ise gemileri ve çıkarma yaptıkları tanklar daha küçük olduğu için bu kategoriye girmiyor. 

Türk mühendislerin dokunuşlarıyla TCG Anadolu tam da ilgili kuvvetin istediği şekilde revize edildi. Sonuç olarak Türkiye, TCG Anadolu’nun testlerine ‘en tepeden’ başladı ve gemiden inmesi planlanan en ağır araç ile bu süreci tamamlamayı başardı.

İSPANYA VE AVUSTRALYA BAŞARAMADI

Peki, diğer ülkelerin benzer testleri nasıl oldu? Avustralya M1 Abrams tankını tam yükle gemiye çıkaramadı. Tank, çıkarma gemisine ağır geldi ve çözüm olarak hem yakıt hem de mühimmat boşaltıldı. İspanya da kendi gemisinde bu denli ağır bir tankla herhangi bir çıkarma yapamadı. Çünkü gemilerinin orta kısmında ayrı bir bölme inşa edilmişti ve bu da tankların manevra yapmasına imkan tanımadı.

İspanya ve Avustralya'nın başaramıdığı bu denli büyük testi Türkiye'nin milli ve özgün savaş gemisi TCG Anadolu başarılı şekilde gerçekleştirdi. Böylece TCG Anadolu ‘amfibi harekatlar için hazırım’ mesajını tüm dünyaya verdi. Ancak yine de testlerde sona gelindiği anlamını taşımıyor. 

TCG ANADOLU BÜYÜK BİR PRESTİJ SAĞLIYOR

TCG Anadolu savaş gemisi olsa da ülkemize büyük bir prestij sağlayacağı kesin. Barış zamanında farklı görevler üstlenecek TCG Anadolu, dünyada doğal afet yaşanılan herhangi bir ülkeye de gidip oradaki yardım faaliyetlerinde boy gösterebilecek. Böylece askeri faaliyetlerde kullanılacak olmasının yanı sıra Ankara’nın dış politikadaki en önemli ‘soft power’ enstrümanlarından biri de olacak. 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...