İlk deneyden daha fazla! Tarihe geçen nükleer füzyon ateşlemesi tekrarlandı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
İlk deneyden daha fazla! Tarihe geçen nükleer füzyon ateşlemesi tekrarlandı

TEKNOLOJİ Haberleri

ABD Ulusal Ateşleme Tesisi (NIF), 2022'deki dönüm noktası niteliğindeki füzyon olayından bu yana ikinci defa, füzyon reaksiyonunu çalışır durumda tutmak için hidrojenle dolu bir elmas kapsülden yeterince enerji elde etti.

İnsanlık için güvenilir, kendi kendini idame ettiren bir güç kaynağı üretmekten hâlâ çok uzak olsa da, tekrarlanan bu başarı, teknolojinin nasıl geliştirileceğine dair hayati bilgiler sağlayacak. San Francisco yakınlarındaki Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarında bulunan NIF'in deneysel füzyon programı, hidrojen atomlarını yeni konfigürasyonlara zorlamak için dünyanın en güçlü lazerlerinden bazılarını kullanarak yedek enerji elde etmeyi başardı. 

Enerjide fazlalık elde etmek, uzun süredir füzyon teknolojisinin çeşitli geliştiricilerinin hedefi olmuştur. Füzyonun manyetik olarak sınırlandırılmış plazma girdaplarında meydana gelmesi için, küçük, yüklü parçacıkların dönen girdabının fazladan herhangi birini geri ödemeden önce Güneş'in çekirdeğinden daha sıcak olması gerekir.

NIF'de, hidrojen izotoplarıyla dolu bir tırnaktan daha büyük olmayan küçük bir hazne, aynı türden koşulları sağlamak için 192 güçlü lazerden yayılan ışınları emiyor. Ancak o zaman izotopları oluşturan nükleer parçacıklar helyum oluşturmak için yeniden düzenlenebilir. 

'ÇIĞIR AÇAN' İLK DENEY 2022'DE YAPILDI

Ateşleme olarak adlandırılan ilk dönüm noktası, salınan enerji füzyon sürecini sürdürmek için yeterli olduğunda gerçekleşti. Geçen yılın Aralık ayında doğru koşulları elde ettikten sonra NIF, çıktıyı daha da iyileştirip iyileştiremeyeceklerini görmek için takip deneylerinde füzyon motorlarını stokladı.

Financial Times'ın haberine göre, tesis 30 Temmuz'da yapılan bir deneyde ateşlemeyi tekrarladı. Açıklamada, "Standart uygulamamız olduğu gibi, bu sonuçları yaklaşan bilimsel konferanslarda ve hakemli yayınlarda raporlamayı planlıyoruz." ifadesi kullanıldı. 

İlk sonuçlar, toplam çıktının 3,5 megajul olduğunu gösteriyor; Aralık ayındaki ateşlemeyle salınan 3,15 megajulden daha büyük bir oran. Lazerler tarafından sağlanan 2 megajoule'den fazla enerji dokunuşuyla, enerji 'kârı' etkileyici görünüyor.

(Kaynak: Science Alert) 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...