Spotify'da fiyatlar düşecek mi? Google ile gizli anlaşma ortaya çıktı

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Spotify'da fiyatlar düşecek mi? Google ile gizli anlaşma ortaya çıktı

TEKNOLOJİ Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Spotify'ın Google ile Play Store'da komisyon ücretlerini atlamasını sağlayan özel bir anlaşma yaptığı açıklandı. Spotify, kendi ödeme işlemcisini kullandığında yüzde 0, Google ile ödeme yaparken ise yüzde 4 komisyon ücreti ödüyor. Peki, Android kullanıcıları Spotify'a daha mı az para ödeyecek?

Epic ile Google davasından yeni bir detay çıktı. The Verge tarafından elde edilen bilgilere göre, Spotify, Google ile gizli bir anlaşma yaptı. Müzik uygulaması Spotify, Android tabanlı ödemeler için Google ile görünüşte benzersiz ve son derece cömert bir anlaşma yaptı. Google küresel ortaklıklar başkanı Don Harrison, anlaşmanın ayrıntılarını açıkladı. Harrison, kullanıcıların Spotify'ın kendi sistemi üzerinden abonelik satın almayı seçtiğinde Spotify'ın yüzde 0 komisyon ödediğini doğruladı. Kullanıcıların ödeme işlemcisi olarak Google'ı seçmesi durumunda Spotify yüzde 4'lük bir pay veriyordu; yine bu da Google'ın yüzde 15'lik komisyon ücretinden çok daha az.

Don Harrison'ın mahkemedeki ifadesinde, "Müzik dinlemek telefonların temel amaçlarından biridir... Spotify'ın Play hizmetlerinde ve temel hizmetlerde düzgün şekilde çalışmasını sağlamazsak, insanlar Android telefon satın almayacaktır" dediği aktarıldı. 

Hem Google hem de Spotify, anlaşmanın bir parçası olarak bir fona 50 milyon dolar yatırmayı da kabul etti.

GOOGLE'DAN SPOTIFY'A AYRICALIK 

Bu açıklama, Fortnite'ın yapımcısı Epic Games tarafından ilk olarak 2020'de Google'a karşı açılan davada yapıldı. Epic, Google'ın Android'deki Play Store'unun, uygulama yapımcılarını büyük miktardaki oyunlardan ayrılmaya zorlayan yasa dışı bir tekel olduğunu iddia ediyor. Epic, 2021 yılında Apple'a benzer bir dava açmıştı ancak davayı kaybetmişti.

Google sözcüsü Dan Jackson, Engadget'a konuya ilişkin bir açıklama yaptı:

"Android'e ve Play'e daha doğrudan yatırım yapan az sayıda geliştirici, önemli finansal yatırımları ve farklı form faktörlerinde ürün entegrasyonlarını içeren daha geniş bir ortaklığın parçası olarak farklı hizmet ücretlerine sahip olabilir. Bu önemli yatırım ortaklıkları, tüm kullanıcıların deneyimini sürekli olarak iyileştirerek ve tüm geliştiriciler için yeni fırsatlar oluşturarak Android ve Play'e daha fazla kullanıcı getirmemize imkan tanıyor."

Spotify başlangıçta Google ve Apple'a karşı mücadelesinde Epic'i destekledi. Ancak 2022'de şirket, Google'a daha az kesinti verilmesi karşılığında Android uygulamalarının kendi ödeme sistemlerini kullanmasına imkan tanıyan "User Choice Billing" adlı bir Google programını kullanmaya başladı.

Mahkemede ortaya çıkan özel anlaşma, Google'ın Spotify gibi popüler uygulamalar için daha da fazla istisna uygulamaya istekli olduğunu gösterdi.

GOOGLE'IN GİZLİ ANLAŞMALARI GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR 

Son birkaç günde Google'ın oldukça büyük ticari sırları ortaya çıktı. Geçen hafta bir davada, şirket adına ifade veren bir ekonomi profesörü, Google'ın Apple'ın Safari tarayıcısı aracılığıyla elde ettiği tüm reklam gelirinin yüzde 36'sını Apple'a ödediğini itiraf etti. Alphabet CEO'su Sundar Pichai, daha sonra bunu Epic - Google davasında ifade verirken doğruladı.

Bunların haricinde, Google'ın bir başka popüler yayın hizmeti olan Netflix'e özel bir anlaşma sunduğunu ortaya çıktı. Yüzde 10'luk indirimli komisyon teklif etti ancak Netflix reddetti, bunun yerine kullanıcılara doğrudan Android uygulaması üzerinden Netflix'e kaydolmanın bir yolunu sunmamayı tercih etti.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...