Soyuz aracında sızıntı! Rus kozmonotların uzay yürüyüşü ertelendi

Düzenleyen:
- Güncelleme:

TEKNOLOJİ Haberleri

Rusya Federal Uzay Ajansı'na (Roscosmos) ait Soyuz MS-22 uzay aracındaki sızıntı nedeniyle Rus kozmonotların gerçekleştirmesi planlanan uzay yürüyüşü iptal edildi.

Uluslararası Uzay İstasyonu'na bağlı Soyuz MS-22 uzay aracında bulunan iki kozmonotun uzay yürüyüşü, uzay aracındaki soğutma sıvısı sızıntısı nedeniyle iptal edildi. İptal edilen uzay yürüyüşüne Rus kozmonotlar Sergey Prokopyev ve Dmitriy Petelin'in çıkması bekleniyordu. 

Kozmonotlar, Mini Araştırma Modülü 2'den (Poisk) Nauka çok amaçlı laboratuvar modülüne bazı parçaların aktarımını yapmayı planladı. Ancak yürüyüş iptal edildi. Rusya Uluslararası Uzay Ajansı (Roscosmos), Prokopyev ve Petelin'in istasyondan çıkışlarının uzay aracındaki soğutma sıvısı sızıntısı nedeniyle iptal edildiğini duyurdu.

Hasar nedeniyle uzay aracında sızıntının da yaşandığı bilgisine yer verilen açıklamada, “Sızıntının tespit edilmesinin ardından, Rus kozmonotlar Sergey Prokopyev ve Dmitriy Petelin’in planlanan uzay yürüyüşlerinin iptal edilmesine karar verilmiştir.” ifadesi kullanıldı. Açıklamada, ISS ve Soyuz MS-22 aracındaki tüm sistemlerin normal çalışmalarına devam ettiği ve mürettebatın güvende olduğu kaydedildi.

NASA'DAN İLK AÇIKLAMA: ISI BASINCI DÜŞTÜ

NASA tarafından yapılan açıklamada ise, Rus uzay aracı Soyuz'un istasyona yanaştığı sırada ısı basıncının düştüğü, bu nedenle Rus kozmonotların programının iptal edildiği belirtildi. Soyuz uzay aracındaki sorunun çözümüne yönelik çalışma başlatıldığı açıklandı.

Geçtiğimiz yıl Temmuz ayında Uluslararası Uzay İstasyonu'na gönderilen Nauka modülü istasyona kenetlenmiş ve Rus kozmonotlar bu modülde bazı bilimsel araştırma faaliyetlerine başlamıştı.

(İHA / AA)

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...