Son teknolojiler hayat kurtarıyor

Yerli imkânlarla üretilen radar cihazı, Hatay’da çöken binaların enkazı altında kalan 20’den fazla kişinin yerini tespit ederek kurtarılmasını sağlarken, termal kameralar ve İHA’lar da arama ekiplerine büyük fayda sağladı.
Kahramanmaraş'ta meydana gelen deprem 10 ilde büyük hasara yol açtı, binlerce bina yerle bir oldu. Enkaz altında kalan vatandaşları kurtarma çalışmaları devam ediyor. Çalışmalarda kullanılmak üzere duvar arkası radar, termal kamera ve İHA'lar deprem bölgesinde.
DUVAR ARKASI RADAR (DAR)
Ankara merkezli STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ tarafından yerli imkânlarla üretilen Duvar Arkası Radar (DAR), depremin en fazla etkilediği illerden Hatay’daki enkazlarda can kurtarmaya yardımcı oluyor. Cihazla enkaz altında canlının olup olmadığını tespit edilerek, kişinin göçük altındaki konumu arama kurtarma ekiplerine bildiriliyor. Ekipler DAR’ın verdiği koordinatlarla 20’den fazla depremzedeye ulaşarak sağ çıkarılmasını sağladı. DAR’ın savunma sanayii dışında ilk kez Hatay’da kullanıldığını belirten STM lider teknikeri Yusuf Hayırlı “Duvar arkasında bulunan canlının nefes ve el kol hareketlerinden yerinin tespit edilmesi konusunda yardımcı oluyoruz. Bir canlıya ulaştığımız zaman ‘üç metre ileride, iki metre sağda’ şeklinde yaklaşık olarak tavsiyelerde bulunuyoruz” dedi.
TERMAL KAMERALAR
Jandarma Genel Komutanlığı, envanterinde bulunan ve daha çok terörle mücadelede daha sık kullanılan yer altı termal görüntüleme cihazlarıyla enkaz altında hayatta olan depremzedeleri bulma işlemi yürütüyor. Yer altı termal görüntüleme cihazlarıyla arama kurtarma çalışmalarına katılan ekipler, vücut ısısına göre enkaz altında hayatta olan depremzedeleri tespit ediyor. Arama Kurtarma ekipleri, afet bölgesinde toplam 50 adet yer altı termal görüntüleme cihazı kullanıyor.
GÖKTÜRK UYDUSU
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, depremden etkilenen 10 ilde 12 uçak, İHA ve dron ile uydulardan alınan anlık görüntüler, dijital ikiz görüntüleriyle karşılaştırılarak hasar tespiti için bina bilgileri elde ediliyor. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Genelkurmay Başkanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı tarafından sağlanan veriler ile Göktürk uydu verileri, uçak İHA’larından elde edilen veriler ve Aksungur İHA görüntülerinin afet bölgesinde yapılan çalışmalarda aktif rol oynayarak katkıda bulundu.
AKSUNGUR İHA
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir de Aksungur İnsansız Hava Aracı’nın (İHA) deprem bölgesinde büyük fayda sağladığını değinerek yaptığı paylaşımda “Operasyon bölgelerinde kesintisiz iletişim için geliştirmekte olduğumuz teknoloji, ilk kez uygulamayı afet bölgesinde gerçekleştirdi.” ifadelerini kullandı.
Bu video da ilginizi çekebilir...